met Janneke Vreugdenhil
 

Verse frieten

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 25

    Gladach op 28 maart 2010 om 15:59 uur:

    Kokosolie is super gezond. Kokos olie is een mct vet word sneller afgebroken in he lichaam en het blijft niet in j aderen achter als cholesterol. bi een temp. van 26 graden wordt kokosolie vloeibaar. misschien voor de betweters een ide om zich er eens meer in te verdiepen?

  • 24

    R op 3 juli 2009 om 15:35 uur:

    Ik las ergens dat heldere (dus gefilterd) koudgeperste niet ontgeurde kokosolie veel gezonder is dan welke olie ook en dat bij verhitten vanzelf de kokosgeur verdwijnt.

  • 23

    addie op 24 mei 2009 om 20:16 uur:

    addie hier met je vader ik ben op zoek hoe eenander zijn friet bakt nu vond ik deze mevrouw maar dat vet dat zij gebruikt denk ik niet dat ik uit zal proberen. maar verder vond ik het wel leuk misschien jij ook.maar je kan het ook weer zoo verwijderen. laat het maar eens een keer weten of ik met die flasuwe kul op moet houden groeten aan allemaal

  • 22

    Emile op 17 januari 2009 om 19:51 uur:

    2 reacties!

    Allereerst, Janneke --> (naar mijn mening) SUPER! Je doet het goed, informatief en luchtig..Mijn haren staan, bij het zien van andere kookprogramma's, vaak recht overeind vanwege de slechte presentatie, daardoor sluiten al mijn '"receptoren'..:-) Nu? Elke keer weer, water in mijn mond!

    Ten tweede; reactie Hoevenaar (NR. 21)...Start je eigen kookprogramma (met je opgedane kookervaring) Dan ga ik ook commentaar leveren..Echter zal het water in mijn mond uit blijven..

  • 21

    hoevenaar op 28 november 2008 om 07:28 uur:

    1e teveel zout ! we krijgen al te veel zout binnen. 2e geen kokos vet! gewoon archide olie gebruiken,veel gezonder. 3e patatten afspoelen ondanks dat janneke zegt dat het niet hoeft is het beter! 4e het beste resultaat is vwb gezondheid in oven! als volgt patatten voorbakken,dan ieis laten uitlekken en dan in alu folie wegleggen 10 minuten ongeveer.
    dan op oven rooster 180/190 graden(midden in de oven) ongeveer 15minuten! elektrisch oven langer ongeveer 15minuten! zo doe ik het al meer dan 10 jaar!!

  • 20

    margreet op 25 november 2008 om 12:40 uur:

    Eugenie,
    het lijkt me best te maken. neem wel de bintjes,
    groeten, margreet

  • 19

    margreet palies op 25 november 2008 om 12:40 uur:

    Ik ben benieuwd wat Eugenie van dit recept vindt.

  • 18

    Sanne op 20 november 2008 om 10:59 uur:

    Melig en bleek, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Even nadenken wat ik precies doe, want ik heb het nooit opgeschreven; gewoon een keertje afgekeken van mijn oma.

    Grote vastkokende biologische aardappelen, schillen en grove frieten snijden (10x20 mm ongeveer). Koken met zout en dan is het belangrijk: Totdat ze precies 'net niet gaar' zijn en zeker niet te gaar. Want daarna giet je ze af en laat je ze uitstomen. Doordat je ze niet afspoelt met koud water koken ze nog even door.

    Direct daar achteraan, dat is het lekkerst, maar het mag ook later, frituren in 50/50 olijf/zonnebloemolie (als je geld op is doe je gewoon wat minder olijfolie). Die moet zo heet zijn dat als je er een stukje aardappel in houdt, dat het meteen begint te borrelen (ik heb geen thermometer). Dan in kleine groepjes frituren totdat je de kleur mooi vindt. Zout.

    Geel zijn ze ook al lekker, als je het langer doet dan wordt ie mooi licht bruin. De smaak is super, als het goed is verre van melig, maar echt mooi krokant worden ze niet. Ze zijn wel zo lekker dat mayonaise niet eens nodig is.

  • 17

    Leo Vos op 19 november 2008 om 10:28 uur:

    Het nu 22.40 en ik heb na het zien en lezen
    verschrikkelijke trek in patat gekregen.

    Wat moet ik doen. Is er nog iemand die wat
    over heeft.

  • 16

    janneke vreugdenhil op 18 november 2008 om 21:36 uur:

    Toevallig heb ik dat vorige week geprobeerd, Sanne. Zie ook mijn weblog www.nrcnext.nl/koken. Maar ik vond voorkoken geen succes. De frieten werden melig en bleven bleek. Wat deed ik verkeerd? Ofwel, hoe doe jij het precies?

  • 15

    Sanne op 18 november 2008 om 16:49 uur:

    Beste Janneke,

    Heb je weleens geprobeerd de gesneden frieten voor te koken (in water)? Daarna wel even goed laten uitdampen, dan zijn ze vanzelf droog als je gaat frituren. Dat doe ik meestal en levert meesterlijke frieten op! Ik ben wel benieuwd naar jouw mening.

  • 14

    maria op 18 november 2008 om 11:07 uur:

    Cocosvet is een vet wat internationaal sterk wordt vermeden. Alleen voor cosmetica is het een te tolereren vet. In alle afrikaanse landen waar met cocosvet voedsel bereid wordt komt hoog cholestorol voor en hart problemen.
    Maar misschien is deze versie van kleurloos gefilterd? Cocos olie die weer hard word is toch echt wel absoluut een foute olie.

  • 13

    P.Sieswerda op 17 november 2008 om 22:12 uur:

    Tja, toen ik al weer aardig wat jaren geleden gesnord werd met een te hoog (verkeerd) cholestrorolgehalte kreeg ik van de cardioloog te horen welke vetten goed - hld geloof ik - en welke verkeerd - ldl dacht ik - cholestorol bevatten. Alle vet dat in de koelkast stolt is verkeerd. Vet van (zee)vis is goed. Vet van alle beesten die niet zwemmen of vliegen is mis. En tenslotte is alle groente/fruit goed maar verkeerd is cocosvet en avocado. Dat laatste wist mijn toenmalige Surinaamse secretaresse te bevestigen. Wie in Suriname hartklachten heeft schijnt het eten van avocado's te vermijden. 

  • 12

    Robbert Struwer op 17 november 2008 om 19:23 uur:

    Hallo Janneke,
    Ben een heel trouwe fan van je simpele maar leuke/lekkere gerechten.
    Misschien is het een idee om een dvd te maken ZONDER reclame.
    Groet

  • 11

    Marijcke Nuijten op 17 november 2008 om 19:22 uur:

    Lieve mevrouw, waarom zegt u niet: ik ga friet bakken, dat klinkt toch veel beter!
    Patat klinkt zo Haags, alsof de aardappel nog in de keel zit. Groeten, Marijcke

  • 10

    janneke vreugdenhil op 17 november 2008 om 12:36 uur:

    Wat een hoop reacties, leuk! Om even een paar vragen te beantwoorden:
    Na het frituren kun je het kokosvet zeven door een dubbele laag keukenpapier of door een koffiefilterzakje, terugschenken in de emmer (et vet stolt opnieuw bij kamertemperatuur) en nog vele keren hergebruiken. Hoe vaak, dat ligt eraan wat en hoe je frituurt. Die 175 graden, dat is de ondergrens voor het ontstaan van acrylamiden, inderdaad nare, kankerverwekkende stofjes. Daarom heeft het de voorkeur om op lage temperaturen te bakken. Met die 180 graden zit ik toch al aan de lage kant, de meeste recepten schrijven 190 of zelfs 200 voor. Wie helemaal op safe wil spelen, bakt de frieten op 175. Heel veel maakt het niet uit, maar in mijn ervaring worden ze dan net iets minder krokant en luchtig.
    Het bewaren van voorgebakken frieten kan zeker. 's Middags voorbakken en afgedekt met keukenpapier in de koelkast bewaren voor 's avonds is geen probleem. Ik heb zelfs weleens voorgebakken frieten ingevroren, om ze een week later af te bakken. Dan heb je dus je eigen diepvriesfriet. Ging prima.
    Over het kokosvet: Inderdaad schrijft Harold McGee in zijn boek Over Eten en Koken, dat kokosolie voor bijna 90% uit verzadigde vetzuren bestaat, 'wat betekent dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen'. Hoewel ik groot bewonderaar van McGee ben, lijkt mij dat een tamelijk
    ongenuanceerde uitspraak. We weten inmiddels toch allemaal dat er zowel slecht als goed cholesterol bestaat. Laat ik allereerst duidelijk maken dat ik geen expert ben op dit gebied en dat ik mij niet durf uit te spreken over de gezondheidsclaims die producenten van kokosolie op hun product plakken. Maar voor zover ik heb begrepen bestaat kokosvet voor ongeveer de helft uit gunstige vetzuren (o.a. laurinezuur) en bovendien grotendeels uit (minder schadelijke) middellange vetketens. Afijn, de wetenschap is hierover nog lang niet uitgesteggeld. Maar intussen bak je in dat kokosvet toch maar mooi waanzinnig lekkere frieten.
    Nog even over dat kokosvet bij de Makro: L ijkt me heel fijn als dat spul goedkoper te krijgen is, maar check even of het wel geurloos is.Van mij moet friet naar aardappel smaken en niet naar kokos. Moet er ook niet denken aan zo'n Delialgeur in mijn huis nadat ik een portie frietjes gebakken heb.
    Tot slot, voor wie het interesseert: op www.nrcnext.nl/koken zijn alle columns te lezen die ik vorige week schreef over friet bakken. Plus heel veel reacties van lezers.

  • 9

    boukje meijers op 16 november 2008 om 14:33 uur:

    Lieve Janneke,Ik volg je column dagelijks,en vaak maak ik gebruik van je adviezen en recepten.Maar nu heb ik een vraag i.v.m. de friet tour.Ooit kocht ik een pot kokosvet,en gebruikte dat regelmatig,totdat ik in het Harold Mc Gee boek op blz 507 las dat kokosolie cholesterolverhogend werkt.Nu vertelde jij dat dat niet het geval is.
    Vraagje dus.Wie heeft gelijk.

  • 8

    ger spikman op 16 november 2008 om 14:32 uur:

    Prima recept. Wat de olie betreft. Het is mijn ervaring dat je frieten prima kan bakken in een wok met maar een paar cm olie. De frieten dan wel wat meer omscheppen in de pan.

  • 7

    Jacqueline Quakkelaar op 16 november 2008 om 14:32 uur:

    Beste Janneke,

    Frituren in een wok kan wel maar het vet verspreidt zich ook rondom de wok.
    Ik frituur al jaren frites en de beste friteuse is van het merk Tefal. De bak binnen in kan er uit evenals de deksel die kan worden verwijderd en de metalen koolstoffilter. Alles kan worden gereinigd in de afwasmachine. Het grootste voordeel van de Tefal friteuse is de inhoud van de binnenbak. Deze is beduidend groter dan van andere merken waardoor er meer frituurvet in kan , je er grotere porties in kunt frituren en de temperatuur van het vet niet zo snel afkoelt.
    De Makro verkoopt trouwens ook plantaardig gehard kokosvet in grotere verpakkingen .
    Deze is aanzienlijk goedkoper en je bakt er heerlijke frites mee.


    Succes

    Jacqueline Quakkelaar

  • 6

    Marlous op 16 november 2008 om 14:32 uur:

    Wij konden ons helemaal vinden in de frituur-problematiek die in de nrcnext is beschreven deze week. Maar gisteren hebben we met dit recept frieten in de wok gemaakt, ze waren heerlijk! En geen enkele geur te bespeuren in de keuken, geweldig. Wok leeggieten, schoonspoelen en klaar. Janneke, weet je of je de voorgebakken frieten op een of andere wijze kan bewaren? Zodat je 's middags kan voorbakken en 's avonds afbakken bijvoorbeeld?

  • 5

    Will op 16 november 2008 om 14:31 uur:

    Inderdaad moet patat op 175 graden gefrituurd worden. De kleur moet goudgeel en niet bruin zijn. Bij hogere temperaturen vormt zich acrylamide dat in dierproeven kankerverwekkend is gebleken.

  • 4

    carla schelvis op 15 november 2008 om 11:14 uur:

    Hier hebben we wat aan, maar ik doe het wel in de frituurpan en niet in een wok vol vet!

  • 3

    Ton van den Burg op 15 november 2008 om 11:13 uur:

    Hee Janneke,

    Niet om op alle slakken zout te leggen maar de geleerden hebben onderzocht en gevonden dat je aardappelen net onder de 180 graden dus op 175 graden moet bakken dit ivm. met het vrijkomen van een giftige stof waarvan me de naam is ontschoten. Chipsboeren bakken nu ook op lagere temperatuur. Overigens vraag ik mij af of je na het voorbakken de friet op keukenpapier moet leggen ze moeten na een tijdje toch weer de olie in ik doe het daarom altijd onmiddelijk na het afbakken. Groet, Ton

  • 2

    Ella Gallee op 15 november 2008 om 11:13 uur:

    Het ziet er heel smakelijk uit! "Klinkt" ook lekker knapperig!
    Wat is het calorie-verbruik? Als dat meevalt, ga ik het zeker proberen.( Ben nl. pas begonnen gezonder te eten..........)

  • 1

    nick op 15 november 2008 om 11:13 uur:

    Nog suggesties wat je met die enorme rest olie kan doen?

Uw reactie

13 november 2008, aflevering 27

Voor 3 - 4 personen:

  • 1 kilo bintjes of agria’s (liefst ‘bonken’, grote exemlaren)
  • 1 liter geurloos kokosvet (te koop bij natuurvoedingswinkels) of 1 liter arachideolie
  • verder nodig: een wok, een frituurthermometer en een draadschep, keukenpapier, fijn zeezout
  • Bekijk hier de aflevering van nrc kookt over het maken van verse mayonaise


Schil de aardappels en spoel ze schoon onder stromend koud water. Snijd ze met een scherp mes in de lengte in plakken van 1 cm dik.

Snijd er daarna frieten van, van 1 bij 1 cm. Vouw de aardappels in een schone theedoek en dep ze zo goed mogelijk droog.

Verhit het kokosvet of de arachideolie in de wok. Hang de thermometer aan de rand en wacht tot het vet een temperatuur van 130 graden heeft.

Laat er een deel van de aardappelstaafjes in glijden – nooit teveel tegelijk. Laat de frieten 8 – 10 minuten zachtjes voorbakken.

Houd de temperatuur goed in de gaten, temper zo nodig het vuur. De frieten mogen nog niet kleuren.

Schep de friet uit de pan en spreid ze uit op een met keukenpapier beklede schaal. Dep met keukenpapier zoveel mogelijk van het vet op.

Laat een half uur rusten, terwijl je de rest van de friet voorbakt.

Zet nu het vuur iets hoger en laat het vet een temperatuur van 180 graden bereiken. Laat de frieten die het eerst zijn voorgebakken in het vet glijden en bak ze in 3 – 4 minuten goudbruin, knapperig en gaar.

Zorg dat het vet op temperatuur blijft en zeker niet hoger komt dan 200 graden (dan wordt de friet bitter).

Schep de friet uit de wok in een met keukenpapier bekleed vergiet. Leg er een keukenpapiertje op en herhaal de bakprocedure met de rest van frieten.

Doe alle frieten samen in een schaal, bestrooi met zout en schud ze flink om.

Tip: Laat het vet afkoelen tot nog ietsje lauw (het stolt op kamertemperatuur) en zeef het daarna door een laag keukenpapier. Bewaar het in een afgesloten plastic doos.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer