met Janneke Vreugdenhil
 

Makreel met chermoula

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 8

  Ilse op 1 juli 2010 om 21:51 uur:

  even ter verduidelijking ivm jerry-can : plastic is normaliter geur- en smaakloos (maar in contrast met andere materialen die wel smaak geven, denken we dat er een plastic-smaak is), maar het gebruik voor een bepaald doel kan wel smaken achterlaten die je niet zomaar verwijdert... vergelijk het met de theepot die je voorbehoudt voor zwarte thee : als je er dan een groene thee in klaarmaakt, dan smaakt de thee vast naar zwarte thee!
  Dus : in het geval van een plastic jerry-can : gebruik een splinternieuwe, nooit eerder gebruikte die je eerst (zonder detergent) uitspoelt. Maar eender zoals met glas : gebruik eerder een donker exemplaar dat je bovendien nog weg van zon zet.

  En, Janneke...ik hoor hier de meest onheilspellende berichten (maar gelukkig komen de clipjes steeds komen) : houdt nrc-kookt er nu mee op of niet? Hoe dan ook, bedankt voor de gerechten!
  Groeten van een Vlaamse die na tal van omzwervingen (Noord-UK, Zuidwest-Frankrijk) nu in Spanje woont en daar in haar nopjes is met de verse waren die ze er vindt ;-)
  Ilse

 • 7

  janneke vreugdenhil op 29 juni 2010 om 11:05 uur:

  Beste Els, ik kocht ooit een stel van die grote, oude inmaakflessen bij een kringloopwinkel, maar je kunt de wijn natuurlijk ook gewoon maken in 3 aparte 2-liter inmaakpotten. Of t in een jerrycan ook goed gaat durf ik niet te zeggen. Ik denk het wel, maar zou dat plastic geen naar smaakje afgeven?

 • 6

  Els Veen op 28 juni 2010 om 13:04 uur:

  Beste Janneke, aangenaam verrast was ik over het recept van de Notenwijn in de NRC-bijlage van 26 Juni 2010. Wij hebben een grote walnotenboom met heeeeeeeeel veel noten!. Dus: dit willen we gaan maken. Maar...hoe kan ik aan zo'n 6 a 7 liter glazen fles komen??? en is een plastic jerry-can bruikbaar? Graag uw reactie. Met vriendelijke groeten, Els Veen - de Haas

 • 5

  janneke vreugdenhil op 27 juni 2010 om 17:18 uur:

  Mijn tafelblad is daar speciaal voor gemaakt, Emile. Het is van kops beukenhout, materiaal waar ook snijplanken van worden vervaardigd.
  En Ellen, zeker kun je de makrelen op de barbecue leggen. Ik zou ze in dat geval even insmeren met olijfolie (wat ik in het filmpje ook doe, maar dan voor in de oven) en tussen een visrooster klemmen. Eet smakelijk!

 • 4

  kirsten op 26 juni 2010 om 13:25 uur:

  Ik kon geen makreel krijgen, heb drie flinke rode ponen gekocht; twee euro per stuk in Zoutkamp. De chermoula was lekker!!!!
  morgen weer.

 • 3

  Ellen op 26 juni 2010 om 13:22 uur:

  Ik heb helemaal zin in dit recept gekregen. Ik kan de makrelen toch ook op de bbq doen of is dat voor dit recept niet handig?

 • 2

  jacob Sleutelberg op 25 juni 2010 om 14:07 uur:

  Wat een verrukkelijk simpel, smakelijk gerecht. Ik wil ook in je tuin eten! :-)

 • 1

  Emile op 25 juni 2010 om 14:06 uur:

  Janneke, ik heb een vraagje. Ik zie je altijd snijden op je tafel. Dat kan niet met elke tafel. Van wat voor materiaal is jouw tafelblok?

Uw reactie

24 juni 2010, aflevering 111

Voor 4 personen

 • 4 verse makrelen, schoongemaakt, maar met kop en staart
 • 150 ml extra vergine olijfolie
 • 1 handvol koriander
 • 2 handenvol platte peterselie
 • 1 dikke teen knoflook
 • 1 rode chilipeper
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • rasp en sap van 1 (onbespoten) citroen
 • rasp en sap van 1 (onbespoten) sinaasappel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Spoel de makrelen af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze vanbinnen en vanbuiten met zout. Druppel wat olijfolie in een passende ovenschaal en leg de vissen er zij aan zij in. Bedruppel met nog een beetje olie. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de makrelen in 10 - 15 minuten net gaar. Zet eventueel de laatste paar minuten de ovengrill aan, zodat het vel van de makreel krokant wordt.

Pluk de blaadjes van de koriander en hak ze middelfijn. Doe hetzelfde met de peterselie. Pel de knoflookteen en hak hem fijn. Maak de chilipeper schoon, verwijder desgewenst de zaadlijsten en snijd in ringetjes.

Meng de kruiden, knoflook, chilipeper, komijn, citrusrasp- en sap en extra vergine olijfolie tot een dressing (= chermoula).

Serveer de makreel met de chermoula en lekker brood.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer