met Janneke Vreugdenhil
 

Boerenkoolstamppot

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 22

    leo op 3 oktober 2009 om 11:07 uur:

    het is nu weer stamppotweer of geen weer maar wel weer lekker dit keer tot de volgende keer maar weer toedeloe

  • 21

    kluns op 4 maart 2009 om 20:36 uur:

    boerenkool verbrand. Volgende keer maar weer proberen

  • 20

    m van helvoort op 23 februari 2009 om 17:58 uur:

    hoi,

    vind alle gerechten werkelijk superheerlijk, maar moet wel even zeggen dat ik het gezwaai met haar loshangend haar boven de pannen wel erg onsmakelijk eruit vindt zien.
    sorry wilde niet onvriendelijk zijn maar moest het even kwijt.

    vr groet, m van helvoort

  • 19

    Henk Kuipers op 10 februari 2009 om 19:47 uur:

    Waarom eten wij boerenkool toch altijd als stamppot? Mijn Groningse grootmoeder bereidde boerenkool als volgt: Verse struiken van eigen tuin, waar de vorst overheen was gegaan. Dit is, net als bij spruitjes nodig voor de iets zoetere smaak. Tijdens strenge vorst wapent de boerenkoolplant zich, door vanuit de wortel vruchtensuikers naar de bladeren te stuwen, hetgeen bevriezen voorkomt. De boerenkool werd voorgekookt en daarna in een pan met weinig water en twee speklappen onderin gedaan. Ook werden voor de smeuïgheid een paar voorgekookte handen gort toegevoegd. Alles werd nog eens aan de kook gebracht, waarna de pan voor enkele uren in een hooikist verdween. De gort maakte de boerenkool smeuïg en het spek zorgde voor een zalige smaak. De boerenkool werd gewoon los geserveerd bij de aardappelen met jus.

  • 18

    janneke vreugdenhil op 4 februari 2009 om 10:53 uur:

    Met het kneuzen van gember en knoflook bedoel ik dat je met het lemmet van een groot mes op de gemberwortel of knoflookteen duwt. Flink kracht zetten, dan komen de aroma's goed vrij.

  • 17

    ceciel lemmens op 3 februari 2009 om 15:54 uur:

    Ooit ergens opgepikt en altijd succes gegarandeerd. Voor mensen op zoek naar een smaakvolle boerenkoolstamp: OREGANO is een perfekte oppepper, zeker samen met versgemalen zwarte peper. Op 100 gram boerenkool per persoon, een theelepel gedroogde oregano meekoken of -stoven. Hoe dit in combinatie met spekjes is, weet ik niet want die maak ik nooit [kwestie van smaak: spekjes vind ik nooit lekker]. De peper pas toevoegen bij het stampen.

  • 16

    Ria Weijers-Lintjens op 1 februari 2009 om 13:22 uur:

    Beste Janneke,
    Wat versta je onder het kneuzen van knoflook en gemberwortel? KOmt voor in het recept Chinese garnalen van 31 jan. 2009
    Groet
    Ria

  • 15

    joep op 19 januari 2009 om 10:55 uur:

    I second Isolde, geheel en al!

  • 14

    Isolde Vga op 18 januari 2009 om 19:39 uur:

    Heerlijke stamppot en die rode uienconfit vond iedereen heel erg lekker en goed passen bij de boerenkool. Fijn deze "modernisering van een oude hollandse hit"!

  • 13

    Anne op 17 januari 2009 om 00:12 uur:

    Ik heb zelf ook goede ervaring met puree van vastkokende aardapppels, die schijnen meer vocht op te nemen. Heb ook het idee dat die lekkerder smaken.
    Ga zeker een keertje die uienconfit proberen... Suiker en balsamico, dat moet wel lekker worden!

  • 12

    Gus Breuker-Mendelts op 14 januari 2009 om 16:05 uur:

    afgelopen zomer heb ik op een marktje in Frankrijk uienconfit in jampotten gekocht. De uienconfit was gepureerd en smaakt heerlijk op een sneetje stokbrood, een heerlijke snack bij een glas wijn.

  • 11

    joep op 14 januari 2009 om 16:05 uur:

    Nog eventjes... (puntje op de i), mits een pan gebruikt waarvan de deksel echt afsluit kun je aardappelen en alles koken in 1 cm water. Bij de aardappelen is het kookvocht dan naderhand 1 glas of kopje heerlijk geconcentreerd aardappelwater. (En nooit meer zout er bij doen!)

  • 10

    henny Aartsen op 14 januari 2009 om 16:05 uur:

    dag Janneke,

    Even een smakelijke aanvulling .
    Bij de rode uien (of eventueel sjalotjes)kun je ook nog een handje rozijnen toevoegen.
    Dan smaakt de confi ook hèèrlijk bij b.v. varkensrollade.Ik vindt de video's erg leuk!

  • 9

    Ted Lievaart op 14 januari 2009 om 07:50 uur:

    Dag Janneke,

    Dit was een Hollandse klassieker en daar vind je veel liefhebbers voor. Een mogelijke variant is om van de aardappelen eerst een purée mousseline te maken, d.w.z. met de electrische garde, met wat hete melk en op het laatste moment een flinke klont boter kloppen tot een heel luchtige crème. Dan de boerenkool (als boven), resp. de peen & uien of wat dan ook er door en je hebt een heerlijk smeuige stamppot.

    Hartelijke groeten,
    Ted.

  • 8

    cor van der kolk op 14 januari 2009 om 07:49 uur:

    als beginnend"kok" neemt u mij bij de hand en weet ik tot prestaties te komen die ik van mijzelf niet had verwacht.

    Eén probleempje:het uitdraaien van het recept komt slecht leesbaar uit de printer.Dat heeft volgens mij met de lay out te maken.Als dat beter kan ben ik helemaal tevreden!
    groet,Cor van der Kolk

  • 7

    joep op 14 januari 2009 om 07:49 uur:

    Janneke, (omdat over smaak te twisten valt...) volgens mij wordt er veel te veel met zout gekookt. Er zijn natuurlijk gevallen waarin zout een must is. Maar in het geval van deze stamppot, bijvoorbeeld, er zit gerookt spek in! Dat is al zout.
    En wie weet dat als je geen zout bij de aardappelen doet dat je het kookwater wel heerlijk vindt, zoals bij ons, waar iedereen om een slokje vecht.

  • 6

    janneke vreugdenhil op 11 januari 2009 om 22:51 uur:

    Joep, je bent niet de eerste die mij aan de dunschiller wil helpen. Maar vergeefs, want in tegenstelling tot de meeste mensen (geloof ik), ben ik niet zo handig met zo'n ding. Over die kruimigheid van de aardappels heb je helemaal gelijk. Te kruimig is niet lekker. Maar aardappels gekookt zonder zout in mijn ogen ook niet. Brr. Aan aardappelkookwater drinken doe ik niet, maar puree wordt er heus lekkerder van. Peper zet ik, net als zout, zelden of nooit in de ingredientenlijst. Dat is een gewoonte die voorkomt uit eeuwig ruimtegebrek in columns en moet je me maar vergeven. En over die hoeveelheid boerenkool: ik vind ongeveer 1 deel kool op 3 delen aardappels het lekkerst. Maar het staat iedereen uiteraard meer kool te gebruiken.

  • 5

    Hermien op 11 januari 2009 om 22:50 uur:

    Na twee dagen heerlijk schaatsen op de tourtochten bij Kortenhoef en Vreeland was dit recept een geweldige keuze. Zelfs mijn oudste dochter, die niet enthousiast wordt van stampot op tafel, liet het zich goed smaken. Je hebt gelijk wat betreft de rookworst, nu bij de Keurslager gehaald. Ik kijk nu al weer uit naar het volgende recept.

  • 4

    Petra de Visser op 11 januari 2009 om 17:42 uur:

    Heerlijk, ik ben op zoek naar een recept om boerenkool wat smaakvoller te maken en nu heb ik dat gevonden!
    Nog een idee voor het koken van de aardappels: uit River Café Cook Book Green heb ik een recept voor aardappelpuree gehaald. In blokjes snijden, in olijfolie aanbakken (kan naar smaak het een en ander bij), daarna bouillon erbij als een risotto en vervolgens pureren. Het originele recept is met knolselderij.

  • 3

    joep op 11 januari 2009 om 12:29 uur:

    Alweer interessant. Ga'k maken binnenkort. Een paar (onvermijdelijke) opmerkingen.
    Te kruimige aardappelen nemen alle vocht op, wordt het heel droog van dus. Aardappelen kunnen met een bodem water gekookt worden. Waarom gebruikt Janneke geen dunschiller? Waarom zout bij de aardappelen? Kookwater van aardappelen altijd opvangen en indien niet verwerkt gewoon lauw opdrinken.
    De peper staat niet vermeld in de ingrediëntenlijst. Is 400 gr boerenkool niet wat weinig? Voor 4 personen minstens 600 gr?

  • 2

    Anne Kooy op 11 januari 2009 om 11:14 uur:

    Fijn dat jullie dit initiatief hebben genomen. Ik ben al heel lang op zoek naar een goede kookcursus en deze video's zijn echt een uitkomst.

    Hartelijk dank!

    Anne Kooy

  • 1

    anne-riet de boer op 11 januari 2009 om 11:13 uur:

    Janneke, ziet er weer lekker uit. Ik kook de boerenkool meestal ongeveer even lang als de aardappels, dit ga ik ook eens proberen, de kortere kooktijd. Het is natuurlijk meer stoven wat je doet. Het zuurtje van jouw witte wijnazijn vervang ik graag door plakken zure zult, lekkere vlezige met stukjes augurk,van een goede slager. De kleine cornichons die alleen in zuur liggen, ( AH heeft ze) zijn er ook heerlijk bij.
    En, als er iets over is, de volgende dag warm stomen en een gebakken ei erop. Ik kreeg het ooit bij een vriendin uit Limburg, ik moest er even aan wennen maar ik vind het inmiddels heerlijk!

Uw reactie

9 januari 2009, aflevering 35

Voor 4 personen:

voor de stamppot:

  • 1250 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 1 rookworst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 g gerookt spek, in dobbelsteentjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 400 g boerenkool, gesneden
  • een scheut extra vergine olijfolie
  • 1 -2 eetlepels wittewijnazijn

voor de uienconfit:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo rode uien, gepeld en in kwarten gesneden
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn

Schenk voor de confit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en zet hem op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en een flinke snuf zout. Draai zodra de pan voldoende warmte heeft het vuur laag.

Laat de uien zo drie kwartier tot een uur smoren, terwijl je ze af en toe omschept. Op die manier karamelliseren de suikers die van nature in de uien zitten.

Draai het vuur iets hoger en strooi de suiker over de uien en schep goed om. Schenk de balsamicoazijn in de pan, schep alles nog een keer goed om en zet na een paar minuten het vuur uit.

Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper en eventueel nog een drupje azijn. Je kunt de uien warm of op kamertemperatuur serveren.

Zet intussen de aardappels half onder water, voeg zout toe en breng ze aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de aardappels in 20 – 25 minuten gaar.

Breng in een andere pan water tegen de kook aan. Leg de rookworst in het water, draai het vuur laag en laat hem zachtjes 20 minuten wellen.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes zachtjes uit. Fruit de knoflook een minuut mee en voeg dan de boerenkool toe. Laat de boerenkool 5 tot 10 minuten stoven onder een deksel, tot hij geslonken is maar niet te gaar.

Giet de aardappels af en vang het kook vocht op. Stamp de aardappels met een pureestamper fijn en voeg zoveel kookvocht toe als nodig is om een stevig, maar smeuiig mengsel te krijgen.

Doe de boerenkool met spek erbij en schep alles met een houten lepel door elkaar.

Maak de stamppot op smaak met extra vergine olijfolie, azijn, zout en royaal versgemalen peper. Snijd de rookworst in schuine plakjes en leg ze op de stamppot. Geef de uienconfit erbij.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer