met Janneke Vreugdenhil
 

Thaise curry

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 28

  juul op 17 juni 2010 om 09:17 uur:

  Ha Janneke, bedankt voor je antwoord. De worst was trouwens super, 's avonds direct op de bbq gegooid. En echt helemaal niet moeilijk. Ik ben overtuigd wb magimix! Er valt altijd wel ergens een keukenkastje leeg te maken en op marktplaats worden er vrij veel aangeboden. Succes met wat je verder gaat doen! (jammer trouwens dat er in magazine zelf ook minder plek is voor eet-rubriek)

 • 27

  janneke vreugdenhil op 14 juni 2010 om 13:06 uur:

  Wat leuk dat je die worst hebt gemaakt, Juul! Dat van die vijzel versus keukenmachine is een gewetensvraag. In principe kun je currypasta's ook in een vijzel maken. Sterker nog, dat hoort zo. Maar uit ervaring weet ik dat dat een flinke klus is, waar nogal wat uithoudingsvermogen voor nodig is. Ik gebruik mijn magimix niet alleen voor currypasta's, maar ook voor het pureren van soepen en smoothies (hoewel ik dat ook vaak met een staafmixer doen), voor het raspen van grotere hoeveelheden Parmezaanse kaas, voor het maken van pesto, ja voor heel veel eigenlijk. Heb hem al 10 jaar, gebruik hem zeker 4 keer per week, dus ja, die 300 euro of wattie dan ook kost, vind ik hem dubbel en dwars waard. Anderzijds heeft ouderwets handwerk ook wel iets natuurlijk, en vooral die zware spekstenen vijzels uit de toko zijn erg mooi. Ben bang dat je toch zelf een beslissing moet nemen..

 • 26

  elina op 14 juni 2010 om 13:06 uur:

  ik ben met vakantie geweest en kijk nu pas weer naar een filmpje van Janneke, en wat zie ik bij de reacties: de filmpjes gaan eruit. Hoe bestaat het. Ik lees voortdurend in de krant: kijk verder op onze site. Meestal denk ik dan ja ja, maar bij Janneke deed ik dat wel en uitgerekend die filmpjes verdwijnen?

 • 25

  juul op 11 juni 2010 om 16:09 uur:

  Ha Janneke,

  Heel erg jammer dat je stopt! Heb al veel van je recepten gekookt. Mijn zus en ik hebben zelfs zelf worst gemaakt met de computer op het aanrecht voor aanwijzigen..
  Ik maak ook vaak Thaise of Indiase curry en overweeg hiervoor de aanschaf van een Magimix. Maar nogal prijzig en ruimteverslindend, daarom zou ik graag willen weten of een vijzel net zo goed kan werken, welk soort/maat ik dan moet nemen en of je verder nog tips hebt. Als je zegt: zeur niet, koop voor 300 euro zo'n ding, elke cent waard, ook goed! :-)
  Juul

 • 24

  Freek op 8 juni 2010 om 12:08 uur:

  Dag Janneke (reactie 23), heel graag, een recept voor rode curry! Ik zal je tips alvast gebruiken.

  Alvast dank,
  Met vriendelijke groet,
  Freek

 • 23

  janneke vreugdenhil op 7 juni 2010 om 09:15 uur:

  @Ellen, wat vervelend nu dat die tekstjes zo slecht leesbaar zijn. En het geluid, ligt dat aan mijn articulatie of gewoon aan de geluidskwaliteit van het filmpje? We zullen zien of er iets aan te doen is. Hoop dat je intussen toch gewoon blijft kijken... Hartelijks, J
  @Freek: rode curry's hebben wat donkerder smaken dan groene. Sowieso gebruik je er natuurlijk rode chilipepers voor in plaats van groene, maar meestal zijn dat ook gedroogde pepers, die toch net weer een andere smaak hebben. Daarnaast moet er zeker kapi in, Thaise gefermenteerde garnalenpasta, vergelijkbaar met en vervangbaar door Indonesische trassi. Ik zal nog wel eens een compleet recept voor rode currrypasta in NRC zetten, goed?

 • 22

  anne-marije op 7 juni 2010 om 09:14 uur:

  Hoi Janneke,

  De thaise curries zijn een grote favoriet bij mij. Ik gebruik ook regelmatig de kant-en-klare pasta en voeg (naast de basilicum, vissaus, knoflook en suiker) ook djeroek peroet toe, dat geeft echt een heerlijke smaak. Dan proef je bijna niet meer dat het uit een potje komt ;-) Een voordeel is dat aan die pasta's (behalve als je voor de conimex e.d. gaat) geen e621 is toegevoegd.

 • 21

  Freek op 4 juni 2010 om 11:13 uur:

  Dag Janneke,
  recept lijkt me heel lekker. Veel van de vorige recepten trouwens ook.
  Heb je ook een goede suggestie voor een rode Thaise curry?
  Hartelijke groet,
  Freek

 • 20

  ellen gronheid hartog op 3 juni 2010 om 17:09 uur:

  Ik ben al heel lang een absolute fan van Janneke. (Ik heb haar een keer ontmoet bij mijn schoonzoon en dochter; in die volgorde.) Iedere week print ik haar recept, maar de print komt er in dermate kleine letterjes uit dat ik twee leesbrillen moet opzetten. Bovendien is zij nauwelijks te verstaan tijdens het koken. Er is niks mis met mijn (computer-)instellingen. Krijgt de redactie meer klachten?
  Met groet, Ellen Gronheid

 • 19

  Marcel op 2 juni 2010 om 16:28 uur:

  Dat kan toch niet waar zijn?! Hoe kan Janneke nou verdwijnen:( Het wordt tijd voor een actiecomité; Janneke moet blijven!!

 • 18

  Stephanie op 2 juni 2010 om 10:34 uur:

  Neeeeeee...ik hoopte dat ik het niet goed had begrepen in de krant. Wat moeten we nu verder? Ik verheug me elke donderdagmiddag alweer op de volgende donderdag en dus het volgende filmpje.

  Pleasssse, Janneke, laat al deze goddelijke recepten niet verloren gaan, maak een boek, een dvd, iets! Ik wil later als ik ook ooit kinderen heb, dat ze die heerlijke brownies zelf gaan maken!

  Vriendelijke groeten,
  Stephanie

 • 17

  Willemijn op 1 juni 2010 om 11:20 uur:

  Nee toch, verdwijnt onze kookjuf? Dankzij jouw filmpjes, Janneke, heb ik kokende kinderen. De brownies waren de doorbraak en zijn een regelrechte hit, toen de groentenchips en laatst de aardbeien trifle. Ik had gehoopt dat je ze langzaam aan tot chefjes zou kunnen opleiden. Kan je niet een eigen stream beginnen, op je website? Vanavond deze curry maken, ik verheug me er op!

 • 16

  Arno Smit op 30 mei 2010 om 17:15 uur:

  Altijd heerlijke gerechten nu ook weer een nieuwe favoriet uit de Thaise keuken.

  Heel erg jammer dat deze rubriek gaat verdwijnen een van de betere "Kook-TV-Programma's"

 • 15

  Brigitte op 30 mei 2010 om 17:14 uur:

  Hallo Janneke,
  ik lees dat jouw rubriek misschien gaat verdwijnen en dat vind ik heel erg jammer. Door jouw wekelijkse filmpjes ben ik veel nieuwe gerechten gaan uitproberen. Recepten als panna cotta,proseccogelei met fruit of chocoladetruffels maakte ik vroeger nooit omdat het me te ingewikkeld leek, maar met jouw video instructies is het me allemaal gelukt. Trouwens, ik maak nu (dankzij jou) ook lekkere chineese wokgerechten.
  Kunnen we de filmpjes straks nog wel blijven zien, anders ben ik heel veel recepten kwijt!

 • 14

  Nicky op 30 mei 2010 om 17:14 uur:

  Beste Janneke,

  Ook ik heb vandaag in het NRC gelezen dat nrc.tv weggaat. Al een jaar (of misschien zelfs langer) kijk ik iedere donderdag weer naar een nieuwe kookles (voor mij is het echt een les!). Ik vind het echt zonde dat NRC de filmpjes eruit gaat gooien, maar ik blijf natuurlijk wel iedere dag de recepten in nrc.next lezen!

  Groetjes,

  Nicky

 • 13

  janneke vreugdenhil op 30 mei 2010 om 17:14 uur:

  Hee, wat een boel reacties. Allemaal 1 voor 1 antwoord:
  @Hans, kousenband en okra zijn een goed idee. Je kunt in deze curry eigenlijk alle groenten stoppen die je maar wilt. En garnalen ook, uiteraard, mits niet te lang meegegaard (paar minuutjes maar)
  @Ilse: als je, zoals ik in het filmpje doe, de zaadlijsten uit de pepers haalt, wordt hij niet heel pittig. Maar laat ze erin, of voeg een paar extra chili's toe en hij wordt zo pittig als je maar wilt.
  @Marcha: Dank! En graag gedaan. Ik blijf wel gewoon elke dag schrijven in de krant hoor, dus jullie zijn nog niet van me af.
  @Marijke: Leuk om te horen dat je de filmpjes volgde. Hoe verder, dan moeten we nog maar eens zien. Intussen blijf ik gewoon schrijven voor de krant.
  @Pieter B: Heel graag gedaan! Je therapeute
  @Sam: tja, spijtig. Maar tot eind juni komen er nog filmpjes.
  @Pieternel: Ik gebruik in het filmpje een hele grote sjalot, als je goed kijkt zie je dat het een dubbele is. Vandaar maar 1. De specerijen vijzelen heb ik voor de zekerheid in het recept gezet. Niet elke keukenmachine kan het aan om ze echt fijn te hakken als je het samen met zoveel andere ingredienten doet. En uiteraard kun je ook vlees of vis garen in de basiscurrysaus. Niet eerst bakken, gewoon kleingesneden mee laten sudderen.
  @Kirsten: wat leuk om te horen! Sluit niet uit dat jij het record nrckooktfilmpjesreceptenmaken op je naam hebt staan.
  @Jan-Jaap: ik heb in dit geval gewone basilicum genomen omdat ik alleen maar (laagdrempelige) ingredienten uit de supermarkt wilde gebruiken. Maar Thaise basilicum is heel speciaal en als je eraan kunt komen, zou ik het zeker gebruiken.
  @Joep: Leuk om te horen dat je het recept meteen hebt uitgeprobeerd. Het is inderdaad nog geen seizoen voor Hollandse boontjes van de koude grond. Dit zijn kasboontjes. Maar doperwten (die zijn er nu volop) vormen een heel goed alternatief.

 • 12

  Antonie op 30 mei 2010 om 17:13 uur:

  Gisteren gelezen: NRC.TV wordt gestopt. Is dat echt waar? Hoe moeten dan verder met deze leuke en smakelijke tips en suggesties?

 • 11

  Antonie op 30 mei 2010 om 17:13 uur:

  Ik heb een idee....
  Misschien kunnen alle bijzondere bijdragen van Janneke worden opgenomen in http://www.chefsonline.tv/home en wekelijks worden aangevuld met nieuwe verleidelijke filmpjes en gerechten.

 • 10

  Joep eikenboom op 28 mei 2010 om 19:47 uur:

  Gezien en gemaakt. Het leek mij een lekker gerecht. En Janneke, het is werkelijk heerlijk geworden.
  Deze curry wint met vlag en wimpel van de kant-en-klaar-in-het-potje groene curry, qua geur en smaak.
  En eigenlijk is het niet eens veel werk.
  De sperzieboontjes gooiden wat roet in het eten, geïmporteerd door de bekende grootgrutter. Achteraf dacht ik: het is ook geen sperziebonenseizoen. Dus waneer je nog andere variaties weet, houd ik mij aanbevolen.

 • 9

  Jan-Jaap Eikelboom op 28 mei 2010 om 19:47 uur:

  Dag Janneke,

  Wat een leuk receptje hoe thaise curry ook gemaakt kan worden.
  Is er een reden waarom je gewone basilicum gebruikt ipv thaise basilicum. Deze heeft namelijk een zoethout anijs smaak die de curry nog meer thais maken. ook gewoon te vinden bij de toko!!


  Cukinaire groet,
  Jan-Jaap

 • 8

  kirsten op 28 mei 2010 om 19:47 uur:

  Nee toch...? Verdwijnt deze rubriek ook ... dat vind ik jammer!!! Kan er niet een DVD komen van alle afleveringen? Ik kijk heel regelmatig even een filmpje terug. Niet gelogen ik heb het afgelopen jaar de madeleines, vissoep, chili, zeebaars,lentesalade, creme brullee, vistajine, lamswrap,cataplana, oliebollen,stoofperen, foccacia, loempia's, tabouleh, peperonata gemaakt met veel plezier en goed resultaat. Voor de zekerheid ga ik het opslaan. Morgen thaise curry!

 • 7

  pieternel op 28 mei 2010 om 19:47 uur:

  Hi Janneke,
  Groen Thai curry - mijn lievelings! Een paar vraagjes; het valt me op dat ih recept 1 sjalot staat, terwijl je in het filmpje er twee in doet. Verder staat ih recept dat je de geroosterde specerijen eerst fijn moet stampen in de vijzel - dat doe je niet ih filmpje; kan het ook gewoon meteen id keukenmachine? En tenslotte: als je dit wel met kip of garnalen zou willen maken - laat je het vlees dan, net als nu de groenten, vanaf rauw meestoven of bak je het eerst even aan?
  Alvast dank voor je antwoorden, fijn weekend! Pieternel

 • 6

  Sam op 28 mei 2010 om 19:47 uur:

  Ziet er weer heerlijk uit Janneke!
  Helaas heb ik vernomen dat nrc.tv stopt en zal ik voortaan jouw wekelijks programma moeten missen! Zeer spijtig om te horen! :-(

 • 5

  PieterB op 28 mei 2010 om 19:46 uur:

  NRC TV verdwijnt.

  Janneke, je was mijn geheime therapeute. Altijd als mijn keuken weer een puinhoop was, blauwe enveloppen door het huis dwarrelden,was jij mijn redding. Je licht bekakte stem, met die mooie R, de feministische echo van de jaren 80, je opgeruimde keuken, het mooie licht van achteren, de schone snijplank, je 'dit-is-niet-moeilijk-kan-jij-ook houding'...

  Na het zien van een paar recepten was de nakende depressie verdwenen, en waren keuken en belastingen slechts een onbeduidende rimpeling aan het oppervlak.

  Dank!

  Ik hoop dat het archief in stand blijft, of compleet verhuist naar YouTube.

 • 4

  Marijke van Moll op 28 mei 2010 om 19:46 uur:

  Hallo Janneke,
  Alweer 107 afleveringen - dus al meer dan twee jaar - volg ik met veel plezier je wekelijkse kookrubriek. Lekkere recepten en instructief.
  Als ik het laatste nrc-nieuws goed heb gelezen moet nrctv binnenkort gaan stoppen. Heel héél erg spijtig.
  Hoe nu verder?
  Hartelijke groet,
  Marijke

 • 3

  Marcha op 28 mei 2010 om 19:45 uur:

  Beste Janneke,
  Ik ontdek net dat NRC TV gaat stoppen. Betekent dat ook het einde van deze geweldige kookfilmpjes die ik altijd met heel veel plezier bekijk? Ik, en met mij denk ik vele anderen, hoop in ieder geval nog lang van je kookactiviteiten te kunnen genieten.
  Hartelijke groet,
  Marcha

 • 2

  Ilse op 28 mei 2010 om 19:44 uur:

  Hoewel ik een tijdje in Pakistaanse-Indische kringen in Noord-Engeland gewoond heb en dus meer affiniteit heb met de Indische curries, heb ik enkele jaren geleden een Thaise curry geproefd bij vrienden die nu in Singapore wonen en die ook al regelmatig in Thailand geweest waren. Sindsdien ben ik ook een fan van de (pikante) Thaise curries, maar thuis gebruik ik altijd de pastes, bij gebrek aan beter.
  Bedankt dus voor dit recept, ga ik echt eens proberen...en hopen dat het zo iets pittiger wordt dan met de paste.

 • 1

  Hans Lindeboom op 28 mei 2010 om 19:44 uur:

  Beste Janneke,

  Dit is een heel mooi recept voor groene curry. Ik vervang de sperziebonen door katjang pandjang (kouseband)en de aubergine door okra. Waarschijnlijk is het ook lekker met grote garnalen.

  Vraag: hoe maak je zelf rode curry?

  M. vr. gr.

  Hans Lindeboom

Uw reactie

26 mei 2010, aflevering 107

Voor 2 personen

voor de currypasta:

 • 2 groene chilipepers, met of zonder zaadjes, in grove stukken
 • 1 sjalot, gepeld en in grove stukken
 • 1 vette teen knoflook, gepeld
 • 2 - 3 cm gemberwortel, geschild en in grof gesneden
 • ½ theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
 • 1 stengel sereh, in smalle ringetjes
 • een klein bosje koriander
 • 10 zwarte peperkorrels
 • ½ theelepel korianderzaad
 • ½ theelepel komijnzaad
 • 1 (onbespoten) limoen

voor de curry:

 • 1 blik kokosmelk
 • 150 gram sperzieboontjes, afgehaald
 • 1 kleine aubergine, in dobbelstenen
 • een handvol kerstomaatjes
 • ½ eetlepel (riet)suiker
 • 1 – 1½ eetlepel Thaise vissaus
 • sap van 1 - 1½ limoen
 • een handje verse basilicumblaadjes.

Doe de chilipepers, sjalot, knoflook, gember en geelwortel in de mengkom van een keukenmachine of in een kruidenhakmolentje.

Verwijder het harde uiteinde en de buitenste schil van de sereh en snijd de stengel in smalle ringetjes. Snijd de koriander met stelen en al grof en voeg toe. Rasp het groene deel van de schil van de limoen op een fijne rasp.

Rooster de peperkorrels, het korianderzaad en komijnzaad even in een koekenpan tot de geuren vrij komen. Maal de specerijen fijn in een vijzel.

Doe de sereh, koriander, limoenschil en specerijen bij de rest van de ingrediŽnten en maal tot een zo fijn mogelijke pasta. Je zult een paar keer de wanden van de kom af moeten schrapen om alles gelijkmatig fijn te krijgen. Voeg op het laatst 2 – 3 eetlepels water toe, genoeg om een mooie pasta te krijgen, en pulse nog een paar keer.

Zet een wok op hoog vuur tot hij begint te walmen. Maak het blik kokosmelk open en schep de dikke kokosroom die bovenin het blik drijft in de wok.

Voeg zodra de room pruttelt de currypasta en specerijen toe en bak al roerend 2 – 3 minuten. Het is echt belangrijk dat je blijft roeren, anders bakt de kokosmelk aan.

Voeg nu de rest van de kokosmelk plus 100 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de aubergine en sperziebonen toe, laat de curry opnieuw aan de kook komen, draai het vuur laag en laat de groente in 10 – 12 minuten gaar worden.

Voeg vlak voor de sperziebonen gaar zijn de kerstomaatjes toe. Die mogen nog een minuut of 2 meesudderen, maar niet langer.

Maak de curry op smaak met de suiker, vissaus en het limoensap. De smaken zoet, zuur, zout en pittig moeten mooi in balans zijn.

Roer tot slot de basilicumblaadjes door de curry. Serveer met pandanrijst.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer