met Janneke Vreugdenhil
 

Lenteworkshop

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 12

  Nicole Suttorp op 14 juni 2010 om 13:06 uur:

  Heerlijk hoor.

 • 11

  leonieke & linde loes op 7 juni 2010 om 09:16 uur:

  Wat een prachtig recept is dit! Het was erg goed gelukt! Helaas toen we eindelijk klaar waren met het bereiden wat toch wel even wat tijd koste, kwamen we erachter dat we helemaal niet van asperge hielden. Wat een verschrikkelijke vieze groente. Maar al met al goed recept het zag er keurig uit.

 • 10

  janneke vreugdenhil op 7 juni 2010 om 09:16 uur:

  Graag gedaan, Lucette.
  En Han, als je me even een mailtje stuurt via mijn website www.etenenzo.nl, dan stuur ik je het recept toe.

 • 9

  lucette faber op 3 juni 2010 om 17:09 uur:

  beste Janneke
  1 juni was onze 15e trouwdag en wij proefden jouw geconfijte asperges met een lekkere fles champagne erbij. Wat ons opviel was dat door het confijten de asperges niet allen overheerlijk en stevig werden, maar dat hun smaak rijper en voller werd. Hierdoor kan de asperge veel beter met een chardonnay worden gecombineerd dan met de (klassieke) sauvignonwijnen. Ik denk dat dit een verrijking is van het aantal mogelijkheden aan tafel, want er worden zoveel voortreffelijke chardonnays aangeboden! Niet op de laatste plaats een licht wulpse champagne zoals Piper Heidsieck, onze jubileumbubble. Dank voor de toevoeging aan het aspergeuniversum, hartelijke groet, Lucette Faber.

 • 8

  lucette faber op 3 juni 2010 om 17:09 uur:

  beste Janneke
  1 juni was onze 15e trouwdag en wij proefden jouw geconfijte asperges met een lekkere fles champagne erbij. Wat ons opviel was dat door het confijten de asperges niet allen overheerlijk en stevig werden, maar dat hun smaak rijper en voller werd. Hierdoor kan de asperge veel beter met een chardonnay worden gecombineerd dan met de (klassieke) sauvignonwijnen. Ik denk dat dit een verrijking is van het aantal mogelijkheden aan tafel, want er worden zoveel voortreffelijke chardonnays aangeboden! Niet op de laatste plaats een licht wulpse champagne zoals Piper Heidsieck, onze jubileumbubble. Dank voor de toevoeging aan het aspergeuniversum, hartelijke groet, Lucette Faber.

 • 7

  Han Teeken-Goris op 31 mei 2010 om 20:01 uur:

  Ik weet,dat deze rubriek niet bedoeld is voor mijn vraag. Ik zoek het recept voor vlierbloesemdrank, dat vorig jaar om deze tijd in nrc.weekblad heeft gestaan. Ik maakte het en was zeer geslaagd. De vlier begint te bloeien en het recept ben ik kwijt. Kunt U me helpen. Vriendelijke groet.

 • 6

  anne uuldersma op 28 mei 2010 om 19:45 uur:

  Eh, bij mij ging het mis door. De olie van wat ik bedacht waarom het mis was gegaan, was te heet erbij gedaan.Schiften dus. Evengoed gebruikt, de smaak was in principe goed. Had ik ook nog extra gemaakt, dagje later als dressing over een botersla.

 • 5

  janneke vreugdenhil op 25 mei 2010 om 11:10 uur:

  De olie was niet meer helemaal 90 graden, vermoed ik. Eenmaal uit de oven koelt het ook wel weer snel af. Maar flink warm was-ie zeker. Het maken van een warme mayonaise is net zoiets als het maken van een warme hollandaise of bearnaise. Dat gaat echt prima.

 • 4

  anne-riet de boer op 24 mei 2010 om 22:16 uur:

  Janneke, ik vond dit een fenominaal lekkere manier van asperges bereiden. Ik had 1 kg. redelijk dunne asperges, ze hadden na 30 minuten nog iets teveel rauwheid. ik zette ze zonder de olie even terug in oven van 115. 10 min. De olie heb ik geforceerd afgekoeld. Verwerkte jij hem warm? De mayo maakte ik met de staafmixertruc. Alle ingredienten ( 1 heel ei) in een maatbeker, wat extra lecithine erbij ( kleine korreltjes;natuurvoedingswinkel)ik vergat het extra water maar het werd een prachtige lobbige mayo. O, ja, asperges kun je in de nog hete oven prima warm houden!

 • 3

  Pieta op 24 mei 2010 om 22:16 uur:

  Janneke, zie ik goed dat je olie van bijna 90 graden gebruikt om de mayonaise te maken, gaat dat goed?

 • 2

  Mark op 21 mei 2010 om 11:59 uur:

  Ziet er goed uit, ga ik zeker nog eens proberen dit seizoen.
  Tip voor mayonaise: maak het met de Bamix, geweldig apparaat. Linkje naar youtube: http://www.youtube.com/watch?v=9FmJBtoIw9o&feature=related
  Deze manier voor mayonaise is niet alleen extreem makkelijk (het kan gewoon niet mis gaan als je ingrediënten op kamertemperatuur zijn), het is ook nog eens wat lichter (en imho aangenamer) van smaak dan handgeklopte mayonaise.

 • 1

  Katrien op 20 mei 2010 om 20:15 uur:

  Hè gelukkig! Ik was al bang dat je deze overheerlijke groente zou vergeten!
  O, wat mis ik deze exquise groente hier in Noorwegen! Je kunt de witte asperges wel krijgen, maar ik ben altijd zeer verwend geweest met kakelverse asperges (vrijwel) direct van het land. Afgelopen zondag nog een paar kilo in de handbagage meegenomen die die ochtend gestoken waren. Natuurlijk al op (ingekookt kookvocht + restjes uiteraard in de diepvries voor een overheerlijk soepje). Vraag direct mijn echtgenoot nog een paar kilo mee te nemen om dit recept te proberen. Weer eens iets totaal anders, gekonfijte asperges.
  Overigens bijt ik altijd een klein stukje van de onderkant nadat ik ze geschild heb. Dan voel je direct of ze goed zijn geschild.
  Janneke, wat mij betreft volgende week weer een bijzonder aspergegerecht!

Uw reactie

19 mei 2010, aflevering 106

Janneke Vreugdenhil geeft een lenteworkshop voor een volle tribune. Zij maakt een voorjaarsmenu. En ook de deelnemers gaan aan de slag.

Voor 4 personen:

 • 1 1/2 liter zonnebloem- of arachideolie
 • 1 kilo witte asperges, geschild
 • 250 gram beenham
 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel dijonmosterd
 • een kneepje citroensap
 • een handje platte peterselie, fijngehakt
 • 1 eetlepel verse dragonblaadjes, fijngehakt
 • extra nodig: frituur- of kookthermometer

Gekonfijte asperges met beenham en warme dragonmayonaise

voor 4 personen:

1 ½ liter zonnebloem- of arachideolie

1 kilo witte asperges, geschild

250 gram beenham

2 eidooiers

1 theelepel dijonmosterd

een kneepje citroensap

een handje platte peterselie, fijngehakt

1 eetlepel verse dragonblaadjes, fijngehakt

extra nodig: frituur- of kookthermometer

1 Verwarm de oven voor op 90 graden. Verwarm de olie in een zware pan waar de asperges precies in passen. Hang er een thermometer in en laat de olie 90 graden worden.

2 Haal de pan van het vuur en leg de asperges erin. Zet de pan zonder deksel in de oven en laat de asperges 20 – 30 minuten garen.

3 Kook intussen de aardappels in de schil gaar.

4 Haal de pan uit de oven en schep de asperges op een schaal bekleed met keukenpapier. Dek af met keukenpapier en leg er een bord of schaal bovenop zodat ze warm blijven. Filter de olie en meet 250 ml af.

5 Doe de eidooiers in de kom van een keukenmachine. Voeg de mosterd, citroensap en een snuf zout toe. Pulse een paar keer om te mengen. Schenk er vervolgens geleidelijk de warme olie bij, zodat een dikke mayonaise ontstaat.

6 Voeg 1of 2 eetlepels warm water toe en pulse nogmaals. Voeg de kruiden toe en pulse nog een paar keer. Proef en maak de mayonaise verder op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.

7 Verdeel de asperges, aardappels en ham over 4 (voorverwarmde) borden en schep wat van de warme mayonaise over de asperges. Geef de rest van de mayonaise apart erbij.

Tip: de rest van de olie kun je teruggieten in de fles en bewaren voor een volgende keer.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer