Aardappelgratin
Reacties
(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie)
-
7
janneke vreugdenhil op 19 mei 2010 om 10:06 uur:
@ Wietske, het kan zijn dat of je ovenschaal kleiner was (kleiner oppervlak + minder verdamping) of de oven niet deed wat hij aangaf, dus minder warm was. Ook dan gaat de verdamping langzamer. Hoop dat het een volgende keer wel lukt!
-
6
Wietse Gerkema op 16 mei 2010 om 18:34 uur:
Janneke, het is mij helaas niet gelukt om je gratin na te maken. Na 1 3/4 uur was het vocht nog bij lange na niet opgenomen (bij de kinderen viel het gelukkig wel in de smaak). Heb je hier een verklaring voor?
-
5
Arend Voet op 7 maart 2010 om 17:11 uur:
Na jaren van dagelijks gratin Dauphinois bereiden. Toch iets wat ik graag wil delen. Na het schillen de aardappels schaven op de mandoline. Dit kan direct in ovenschaal (die vooraf is ingeweven met teen knoflook en bourgondisch voorzien is van boter). Zoveel (room/melk) in gelijke delen dat aardappels onderstaan. In het room/melk mengsel doe ik al zout en een beetje vers gemalen witte peper. Dan de aardappels voorzien van vlokjes boter en afdekken met alu-folie. Dan au bain marie in oven van 170 gr. C. Water komt kokend uit ketel. De gratin (afhankelijk van dikte) in circa 1 1/2 tot 2 uur garen. Je ruikt vanzelf wanneer het klaar is, want er komt een heerlijke geur uit de oven. Als de aardappels echt gaar zijn kan je de gratin over doen in schaaltjes en laten gratineren in hete oven van 220 gr.C. Balangrijk is dat je het niet te hoog op smaak brengt. Het is een bijgerecht (rustpunt voor de tong) en zo subtiel van smaak en structuur... mmm
-
4
ria op 3 maart 2010 om 17:20 uur:
De aardappelschijfjes niet spoelen, zorgt voor een compactere aardappelgratin maar dan moet je ze wel gelijk verwerken anders gaan ze verkleuren.
-
3
janneke vreugdenhil op 3 maart 2010 om 14:11 uur:
Door ze af te spoelen verwijder je zetmeel, Hortense. Dan wordt je gratin minder plakkerig.
-
2
Hortense op 2 maart 2010 om 10:09 uur:
Janneke, ik zag dat je de aardappelschijfjes nog eens afspoeld met water. Heeft dat effect op het resultaat? Ikzelf laat de plakjes altijd gewoon wat opdrogen op een theedoek- met dat zetmeellaagje op de plakjes gaat dat ook lekker snel.
-
1
joep op 28 februari 2010 om 21:10 uur:
Leuk! Ik heb likkebaardend het filmpje bekeken.
Uw reactie
25 februari 2010, aflevering 94
Voor 8 personen:
- 2 kilo vastkokende aardappels
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 500 ml slagroom
- 500 ml melk
- een ovenschaal van 28 x 35 cm (of een vergelijkbaar oppervlak), ingevet met boter
Verwarm de oven op 180 graden. Schil de aardappelen, spoel af en snijd ze in schijfjes van 3 millimeter. Rangschik een laagje aardappelen, keurig naast en dus niet óver elkaar, op de bodem van de ovenschaal.
Bestrooi met een derde van de knoflook en met zout en versgemalen peper. Maak op dezelfde manier nog drie lagen aardappelschijfjes, waarbij je op de bovenste laag geen knoflook meer strooit.
Schenk de room en de melk gelijkmatig over de aardappelen. De bovenste plakjes moeten net onder staan. (Gebruik eventueel ietsje extra melk).
Schuif de schaal 1,5 uur in de oven. Controleer of hij gaar is en de bodem droog. Laat hem zo nodig nog even staan, en dek als hij te donker dreigt te worden af met aluminiumfolie.
Haal de gratin als hij gaar is uit de oven en laat 10 minuten staan voor je hem serveert.
Janneke Vreugdenhil
Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.
|
Camera: Camera/leader: |
Dave Vaessen Roel Rekko |
Ontwerp leader: |
Luc Wermers |
Productie: |
Miriam Bos |
Eindredactie: |