met Janneke Vreugdenhil
 

Kip met pasta

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 13

    Lenie op 7 maart 2010 om 17:10 uur:

    Net terug uit Portugal en Spanje.In de koffer heerlijke verse citroenen. En dan dit recept. Geweldig. Wat een vondst die heerlijke citroenen en dan in het vocht de pasta Heerlijk.

  • 12

    Mirjam op 28 februari 2010 om 21:11 uur:

    Hoi Janneke,

    Vanavond heb ik jouw manier om citroenkip te maken uitgeprobeerd. Het blijft een prima combinatie; kip, citroen en knoflook. De kracht van dit recept zit hem in het mengen van het braadvocht met de pasta, heerlijk smaakt die gepofte knoflook. Om het geheel iets meer 'bite' te geven, heb ik wat stukjes spek toegevoegd aan de kip. Meestal maak ik citroenkip door onder de huid van de (hele) kip een mengsel te duwen van boter, spek, knoflook en rozemarijn.De kip vul ik dan met citroenschijfjes en op zo'n manier wordt de kip net iets smakelijker en malser.

  • 11

    www.bertreijke.nl op 26 februari 2010 om 14:23 uur:

    Beste Janneke,
    Mijn vrouw en ik genieten steeds opnieuw van je inspirerende kookfilmpjes. Niet alleen goede producten, maar toch ook de manier van bereiden, en zelfs het wel of niet onmiddellijk opdienen en eten blijkt steeds opnieuw belangrijk. Naar onze ervaring is dit gerecht gebaat bij direct eten. Want - zonder verwijderen van de citroen - wordt dit gerecht inderdaad bitter.
    Met culinaire groet, Bert en Sophie Reijke

  • 10

    raf op 21 februari 2010 om 21:06 uur:

    Een goede tip voor bovenstaand gerecht: vang bij afgieten een half kopje van het pastawater op en doe dit bij de pasta in de schaal. Dit zorgt ervoor dat de pasta niet aan elkaar klit en de smaken samenkomen.

  • 9

    Jeroen op 21 februari 2010 om 21:06 uur:

    Ik ben sowieso geen supertaster (als ik mijn vrienden en huisgenoten moet geloven die nogal eens zeuren over hoeveelheden chili e.d.), maar ik heb wel ingredienten uit de plaatselijk Ap gebuikt, dus wellicht ligt het aan de waslaag/bestrijdingsmiddelen van de citroen ? Lijkt me toch stug, ik heb hem goed gewassen. Andere mogelijke oorzaken: ik heb voor 2 personen (2 bouten) toch een hele citroen gebruikt, die tegen het einde van de oventijd redelijk begon te kleuren.

    Het kippetje zelf was wel prima trouwens.

  • 8

    Matthijs Mulder op 20 februari 2010 om 14:13 uur:

    Ik heb net biologische kip gekocht (10 euro) en ga vanavond eens aan de gang. Ben benieuwd!

  • 7

    janneke vreugdenhil op 19 februari 2010 om 13:23 uur:

    Wat jammer, Jeroen. Inderdaad is de witte schil het bitterste deel van de citroen, maar het is ondoenlijk om die tussen het vruchtvlees en de gele schil uit te peuteren, en zelf heb ik bij dit gerecht nog nooit overheersende bitters geproefd. Misschien had je toevallig een extreem bittere citroen? Of misschien ben je een zogenaamde supertaster, iemand die bovengemiddeld gevoelig is voor bittere smaken?

  • 6

    Jeroen op 19 februari 2010 om 08:55 uur:

    Geen succesverhaal dit keer, de pasta werd vooral bitter van het braadvocht. Komt het misschien door het wit van de citroen ?

  • 5

    Hortense op 19 februari 2010 om 08:55 uur:

    Nou Janneke, dit is nou eens een geweldig drukke-mama-wil-toch-goed-eten-maaltijd, want het gaat bijna helemaal vanzelf! Vanavond gemaakt en iedereen smulde ervan. Vooral het knoflookminnende grut van 10 en 5 was zeer verblijd toen ze de knoflookteentjes zelf mochten uitknijpen en op het kippenvlees smeren. Graag meer zelfkokende gezinsmaaltijden aub ;-) !

  • 4

    janneke vreugdenhil op 19 februari 2010 om 08:55 uur:

    Beste Rita, precies zoals Lisa al aangeeft zou ik ook zeggen: kipfilet leent zich hier minder goed voor. Wat je wel kunt doen: stukjes kipfilet bakken in een pan, in olijfolie, samen met hele knoflooktenen en parten citroen. Vuur laag draaien, een minuut of 10 laten sudderen en dat door pasta husselen. Krijg je toch een beetje die gekaramelliseerde smaak van gebakken citroen.

  • 3

    Lisa op 18 februari 2010 om 16:14 uur:

    Rita, ik denk dat het recept niet helemaal hetzelfde kan blijven met kipfilet. Kipfilet overleeft het niet in de oven, daarvoor is het niet vet genoeg. Je kunt een bol knoflook omwikkelen met aluminiumfolie en poffen in de oven, daarmee je pasta aanmaken, samen met peterselie, citroen en olie. Gebakken kipfilet erboven op. Die kun je misschien met citroen en rozemarijn bakken. Zal heel iets anders zijn, denk ik, maar misschien best lekker.

  • 2

    Albert Bek op 18 februari 2010 om 13:44 uur:

    Beste Janneke!
    Deze variant van mediterane kip met pasta is ook heerlijk, citroen past er goed bij. Fantastisch om te zien dat de kinderen er ook van genieten: kluiven maar.
    Ik maak zelf vaak een variant: kipgoulash, met als basis crème fraîche met spekjes. Gebaseerd op een recept dat we ooit in de buurt van het Franse Bourg en Bresse aten. Het is naast lekker ook een handig recept dat ook in de éénpitter campingvariant -want de zomer gaat er toch ècht een keer aankomen-heel goed voldoet. Proberen ? Als hobbykok van de Wereldomroep staat hij gepubliceerd op: http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/bresse-kipgoulash-met-pasta. Eet smakelijk!

  • 1

    rita op 18 februari 2010 om 10:51 uur:

    Is het mogelijk dat je kippenfilet i.p.v. kippenboutem doen??? En hoe lang dan in de oven als dat mogelijk is, want wij houden niet van kippenbouten.

Uw reactie

18 februari 2010, aflevering 93

voor 4 personen:

  • 4 biologische kippenbouten
  • 1 (onbespoten) citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • naalden van 1 – 2 takjes rozemarijn
  • grof zeezout
  • 350 gram pasta
  • een bosje platte peterselie

Verwarm de oven op 200 graden. Leg de kippenbouten in een ovenschaal. Snijd de citroen in kwarten en knijp een van die kwarten uit boven de kip. Stop de stukken citroen tussen de kip.

Voeg ook de hele, ongepelde knoflooktenen en de rozemarijn, besprenkel met olijfolie en bestrook met een snuf grof zeezout.

Schuif de kip 45 – 60 minuten in de oven, tot het vel mooi bruin en krokant is en het vlees gaar. Kook intussen de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.

Neem de kippenbouten uit de schaal en doe er de uitgelekte pasta in. Schep alles goed om, zodat het geurige braadvocht aan de pasta gaat hangen. Eventueel kun je een of enkel citroenparten nog uitknijpen – net als een of meerdere knoflooktenen – maar pas op dat de smaak niet te citroenig wordt.

Hak de peterselie grof en hussel eveneens door de pasta. Serveer de pasta met de kippenbouten erbovenop.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer