met Janneke Vreugdenhil
 

Mangochutney

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 22

    Arend Voet op 22 februari 2010 om 15:03 uur:

    Tip voor ontpitten van mango's. Met puntfilet model lepel (ook prachtig voor quenelles) in de ongeschilde mango steken (bij steelaanzet) deze schuif je over de pit (hollekant). Daarna de andere kant van de pit. Met de zelfde lepel hol je de schil uit. Twee zijdes mango waar je alles mee kan doen. Bv poffen in de oven met suikerstroop (170 C.) Daarna in rvs ring op een kletskop of laagje bokkepootjes met vanille-ijs ring opvullen en afstrijken. Saus van gecarameliseerde mango en dessertwijn (of floc de Casgogne) ;-)

  • 21

    bas op 7 februari 2010 om 15:10 uur:

    Lekker!

  • 20

    Lisa op 5 februari 2010 om 20:45 uur:

    Hallo Janneke,
    Als je ooit in de gelegenheid bent om mangochutney te maken van onrijpe, harde groene mango's, kan ik je dat aanraden! Zo doen ze het in India en de smaak wordt wat uitgesprokener en voller (de mango wordt gewoon zacht door het koken of het fermenteren als je ze rauw verwerkt).
    Op dit moment ben ik aan het experimenteren met zoute mangochutney van kleine stukjes mango inclusief de schil die vermengd met zout in een goed afgesloten pot moeten fermenteren. Nog 2 weken geduld en dan kan ik proeven...

  • 19

    Liz Raadsen op 1 februari 2010 om 19:19 uur:

    Beste Martini,
    Je kunt beter vragen, waar kun je chutney NIET bij eten?
    Chutney is lekker:
    * op brood, ook roggebrood
    * op crackertjes, knackebrot, rijstewafel
    * bij vlees, zowel koud als warm
    * door de sla (probeer eens witlofsalade)
    * zo uit de pot (mmmm)
    * bij kaas (allerlei soorten)
    * uiteraard bij de nasi, enz.
    * bij zuurkool
    * vergeet ik nog iets belangrijks??
    :-D

  • 18

    Dorie Birkenhäger op 1 februari 2010 om 19:19 uur:

    Mijn reactie van gisteren over aluminiumpannen is wat kort door de bocht. Ik bedoelde: ouderwetse aluminiumpannen, niet de gecoate pannen van hard aluminium (Tefal etc.). Die worden pas twijfelachtig als de anti-aanbaklaag er vanaf slijt. Iedereen weet dat je bv. aluminium-keukengerei niet mag wassen met soda. Enfin, het hele onderwerp is hoogstens alleen voor mevrouw Vreugdenhil bedoeld. Zij zei immers dat je de zure chutney-in-wording niet in een aluminiumpan mocht koken,"om een of andere reden".

  • 17

    Dorie Birkenhäger op 1 februari 2010 om 19:18 uur:

    Beste mevrouw Vreugdenhil,
    Veel dank voor uw spannende, lekkere en heel uitvoerbare recepten.
    Eén opmerking: je moet helemaal geen aluminiumpannen meer gebruiken.
    Zelfs het beroemde Zwitserse aluminium-pannenmerk Zigg maakt alleen nog maar pannen van roestvrij staal.
    Aluminium is allerminst een edelmetaal, het verbindt zich met van alles.
    Die verbinding kan uit de darm worden opgenomen en op verschillende plaatsen in het lichaam (skelet, hersenen)rampen veroorzaken. Sorry, het klinkt vervelend maar dit moest ik even kwijt.
    Met vriendelijke groet

  • 16

    martini op 27 januari 2010 om 20:52 uur:

    Ik heb verschillende potten chutney gekregen, die kijken me regelmatig verwijtend aan, want ik weet nooit waar ik dat bij moet eten.
    gr.m

  • 15

    Oscar op 26 januari 2010 om 10:02 uur:

    Beste Janneke,
    ik heb ook jaren gezocht naar die 96% alcohol (ook in het buitenland was ie niet meer te krijgen). Ik heb hem echter weer gevonden bij de Sligro/Ven maar let op, hij staat bij de bakspullenafdeling, niet bij de slijterij waar ik hem verwachtte en jaren vergeefs heb gezocht.
    Vriendelijke groet,
    Oscar

  • 14

    hanny op 25 januari 2010 om 15:40 uur:

    het afvullen van de potten kan echt veel gemakkelijker ... wij gebruiken een trechter met een heel grote vulopening. Die zet je op de pot, blijft die brandschone pot ook echt brandschoon. Enne op de kop zetten werkt echt beter dan niet op de kop zetten. Als je de pot op de kop zet weet je zeker dat de deksel ook echt gloeiend heet is geweest.
    Janneke een vraag, je zegt 200 gr suiker op 250 ml azijn. Is dat de 'officiele chutney'verhouding???

  • 13

    Ankie op 25 januari 2010 om 11:44 uur:

    Ik wil even reageren op PieterB!
    Ik ben met je eens dat het omkeren van de potten overbodig is. Als je brandschone potten en kokend hete massa verwerkt en bovendien de potten tot 1 cm onder de rand vult, krijg je een prima resultaat wat betreft houdbaarheid, is mijn ervaring. Het vacuüm ontstaat door het afkoelen en dus het krimpen van de massa.
    Verder complimenten voor de inspirerende rubriek, Janneke!

  • 12

    Ditteke&Jan op 25 januari 2010 om 11:07 uur:

    Dag Janneke, We hebben vanavond heerlijk gegeten. We hadden nog een halve kip van gisteren over en hebben deze met jouw mangochutney opgegeten. Ongelofelijk lekker. Alleen kip en mangochutney was niet genoeg, daarom hebben we ook de gepofte zoete aardappel erbij gemaakt. Heerlijk, wat een verrassende smaken. We zijn voldaan.

  • 11

    janneke vreugdenhil op 25 januari 2010 om 11:07 uur:

    Okee, in reactie op jullie vragen en opmerkingen, van boven naar beneden:
    Inderdaad, Marry, geen deksel op de pan.
    Er kan zeker ook verse rode peper in de chutney, Oscar, maar het recept is ontstaan toen ik toevallig 3 rijpe mango's in huis had, en geen verse rode peper. Je kunt in plaats van die 1 a 2 theelepels chilivlokken 1 a 2 verse chilipepers nemen.
    Alle tipgevers dank. De pitten meekoken is een goed idee, geeft inderdaad meer binding door de pectine. Maar om eerlijk te zijn vind ik deze chutney het lekkerst wanneer hij niet te dik is, maar nog een beetje lopend. Kiwichutney klinkt goed, en die sandwiches ook.
    En Pieter, is dat echt onzin van dat vacuum trekken? Zo heb ik het geleerd van mijn moeder. Die alcoholmethode ken ik niet, maar klinkt interessant. Als ik vragen mag, waar koop jij 96% alcohol? Ik ben er naar op zoek geweest omdat ik limoncello wilde maken, maar, anders dan bijvoorbeeld in Italie, waar je flessen 90% alcohol voor een tientje bij de supermarkt koopt, is het in NL nauwelijks verkrijgbaar.

  • 10

    Marry van Zanten op 23 januari 2010 om 20:10 uur:

    Beste Janneke,
    ziet er heel lekker uit!!! Vraag: moet het zonder deksel koken? In het filmpje doe je geen deksel op de pan.

  • 9

    Sandra op 23 januari 2010 om 20:10 uur:

    @Els: komt me bekend voor!!! Daarom koop ik ze tot nu toe nog steeds, maar wel tandenknarsend... Ik ben er dol op en zou ze zo graag zelf willen maken.

  • 8

    Oscar op 23 januari 2010 om 20:09 uur:

    Dag Janneke,

    Waarom geen verse rode peper in de chutney?

    Vriendelijke groet,

    Oscar

  • 7

    J. Noy op 23 januari 2010 om 20:08 uur:

    Wat is het recept voor Ascot-sandwiches???
    Gekookte kipfilet zeer fijn snijden mangochutney fijn snijden, alles mengen, mayonaise toevoegen,eventueel peper. Dunne snee bruin brood bestrijken, daarop dunne snee witbrood, eveneens bestrijken, afdekken met dunne snee bruin brood. Uit mijn herinnering een recept uit NRC Handelsblad. Geweldig als sandwich en, in een kleiner formaat, voor een aangeklede borrel.

    Ook: laat een wit brood in de lengte snijden, snij de korsten er af, wals de plakken brood plat met de deegroller, bestrijk met Paturain met tuinkruiden, beleg met gescheurde sla, oprollen in de breedterichting, in versfolie oprollen, laten opstijven in de koelkast. Voor serveren in hapklare "brokken" snijden. Het vliegt van de schaal af!

  • 6

    Katinka op 23 januari 2010 om 20:08 uur:

    wat ook goed gaat qua mangosnijden: met schil en al langs de pit snijden. Dan kun je die twee helften kruislings insnijden en dan het geval binnenstebuiten klappen. Bij goed rijpe mango's vallen de stukjes dan bijna van de schil en anders kun je ze er makkelijk afsnijden. Of met schil en al uitgeklapt op een bakplaat met chili en wat suiker onder de gril: heb je een soort grappige "egeltjes".
    Een heel andere vraag: ik ben de laatste tijd veel engelse recepten (bbc)aan het koken en kom vrij vaak cornflour tegen. Mijn gevoel zegt dat je hier niet altijd maizena voor kan gebruiken, maar alle maismeel die ik in winkels tegenkom is vrij grof terwijl de cornflour die ze gebruiken er fijn uitziet. Kan je het evt vervangen door iets anders of moet ik echt op zoek in speciale winkels? Janneke, of iemand anders, als jullie tips hebben: graag!

  • 5

    Jan op 23 januari 2010 om 20:07 uur:

    Beste Janneke,
    Een vrijwel identiek recept is bij ons inmiddels een blijvertje. Wij voegen ook wel een paar groene pepers toe: de chutney wordt wat heter, maar blijft toch een frisse toevoeging bij de Indische maaltijd.
    Een tip: voeg ook eens kweepeer toe als deze verkrijgbaar zijn.

  • 4

    Ariane op 23 januari 2010 om 20:07 uur:

    Hallo Janneke,
    Toevallig heb ik van de week ook mangochutney gemaakt, maar ik laat de pitten meekoken, dan kun je ze afschrappen en het wordt dikker door de pectine.Wat ook lekker is, is kiwichutney, ook gemaakt van de week. Dat smaakt heerlijk bij curry en is lekker fris-zoetzuur.

  • 3

    PieterB op 23 januari 2010 om 20:07 uur:

    Mooi recept. Het omkeren van de potten (het zou vacuum trekken) is natuurlijk onzin. De aanwezige lucht is warm, en krijgt een kleiner volume door afkoeling. Dat betekent dat er onderdruk ontstaat. Maar de zuurstof, nodig voor bederf, is nog volop aanwezig.
    Een betere methode is de alcohol-methode -dus niet geschikt voor moslims.
    Je giet een kleine hoeveelheid 96% alcohol op de warme chutney. je steekt die alcohol aan, en draait direct het deksel op de pot. De brandende alcohol verbruikt alle aanwezige zuurstof, en nu trekt de pot wel vacuum, omdat, als ik me goed herinner, er alleen water wordt gevormd. Ik maak zo jarenlang houdbare jam.

  • 2

    janneke vreugdenhil op 23 januari 2010 om 20:06 uur:

    Ik weet het op een afstandje natuurlijk niet zeker, maar waarschijnlijk heb je te weinig bloem gebruikt om de falafelballetjes stevig te maken, Els. Dan vallen ze in de olie uit elkaar, en krijg je inderdaad een oliebrij. Ik zal falafel op mijn to do lijstje zetten voor nrc kookt, maar dan meteen de echte, gemaakt van gemale, ongekookte kikkererwten.

  • 1

    els op 21 januari 2010 om 12:08 uur:

    Beste Janneke,
    leuk recept weer. Ga ik ook eens doen. Maar ik heb een verzoeknummer: in het weekblad bij de nrc stond een speedrecept voor falafelballetjes. Heb ik gedaan en is totaal mislukt. Werd i.p.v. balletjes een oliebrij. Kan je dit eens maken?

Uw reactie

21 januari 2010, aflevering 89

  • 1 kilo rijpe mango’s
  • 50 gram verse gemberwortel, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 200 gram rietsuiker
  • 1 ½ theelepel chilivlokken
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml witte wijnazijn
  • 2 brandschone glazen potten met schroefdeksel

Schil de mango’s. Snijd het vruchtvlees van de pitten en snijd het vervolgens in blokjes. Schil de gemberwortel en snijd hem fijn. Pel de teentjes knoflook en snijd ze eveneens fijn.

Doe de mango, gember, knoflook, suiker, chilivlokken, kaneel, zout en azijn in een roestvrijstalen of emaille pan. (Gebruik geen aluminiumpan, omdat aluminium reageert met de zuren in de chutney). Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat 1 uur zachtjes koken.

Zet de glazen potten klaar op een dubbelgevouwen theedoek. Schenk of lepel de mangochutney zo heet mogelijk in de potten. Draai de deksels er stevig op en zet de potten 10 minuten op hun kop, zodat ze vacuüm trekken.

Draai de potten weer om en laat ze afkoelen. Maak de buitenkant zo nodig schoon met een warm, vochtig doekje en bewaar ze op een donkere plek. De mangochutney blijft zeker 1 jaar goed.

Tip: behalve bij Indiase gerechten smaakt deze chutney bijzonder lekker bij jonge geitenkaas. Je kunt hem in een schaaltje serveren bij een kaasplateau, maar ook crostini maken, belegd met geitenkaas en daarop een schepje mangochutney.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer