met Janneke Vreugdenhil
 

Linzen met spek

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 24

    tike de boer op 8 februari 2010 om 19:35 uur:

    Janneke, Heerlijk dit recept. Ik had een flinke rest over en die heb ik met wat ei, een restje gekookte rijst, geraspte kaas en een flinke lik harissa in een voorgebakken bladerdeegbodem tot een heerlijke hartige taart omgetoverd. 2x heerlijk gegeten dankzij jouw recept.

  • 23

    Lenie op 7 februari 2010 om 15:08 uur:

    dag Lucia.
    De linzen moeten voor dit gerecht wel een velletje hebben, anders wordt het pap.
    Misschien ook wel lekker, maar toch anders.
    Ik zou het zeker proberen.

  • 22

    lucia op 2 februari 2010 om 09:12 uur:

    vraag: we wonen in Umbrië, Italië, hier kun je alleen lenticchie, linzen krijgen, of linzen uit umbria, smaakt het gerecht dan heel anders?

  • 21

    Lenie op 25 januari 2010 om 11:07 uur:

    Vandaag de zwarte Beluga linzen gebruikt.
    Heerlijk.
    De helft van het spek vervangen door chorizo worst. verder een rode paprika toegevoegd.
    ik schil ook de bleekselderij: fijn dat ik niet de enige ben. Ik gebruik geen creme fraiche. Het was echt heel lekker.
    Van het restje maak ik een Dahl!
    Groet Lenie

  • 20

    Disa op 23 januari 2010 om 20:09 uur:

    Ik vond dit ontzettend lekker - ik kreeg hem doorgestuurd van mijn schoonmoeder (die ik vermoed hieronder te staan). Ik had te veel gemaakt en bij de tweede ronde heb ik er wat extra champignons bijgevoegd en extra bouillon om het een soort romige linzen soep te maken. Heel lekker, want die depuis linzen blijven zelfs na het tweede opwarmen intact!

  • 19

    Sabra op 16 januari 2010 om 11:32 uur:

    Michelle Mosterd: een school wie...?? Aauuww!! Sorry Janneke, off-topic, ik word er voor behandeld maar kan het niet laten ;-) Verder heerlijk recept; doe er zelf een half pepertje bij.

  • 18

    janneke vreugdenhil op 15 januari 2010 om 14:52 uur:

    Zwarte belugalinzen? Klinkt reuze spannend. Ga er meteen naar op zoek.

  • 17

    Lenie op 13 januari 2010 om 12:39 uur:

    Dag Janneke,

    Ik vond zwarte Beluga Linzen bij de natuurwinkel.Ook heel leuk voor een Dahl.
    Groet Lenie

  • 16

    janneke vreugdenhil op 11 januari 2010 om 17:16 uur:

    Ach ja, en ook uitzoeken op verdwaalde steentjes, dat wassen is eigenlijk wel aan te bevelen. Was ik te lui voor. De bleekselderij schil ik omdat hij soms erg stugge draden heeft . Verschilt per selderij. En Sabijn, dat van die AOP wist ik eerlijk gezegd nog niet. Weer wat geleerd!

  • 15

    sabijn op 10 januari 2010 om 14:39 uur:

    Ha Janneke,
    Je hebt het over AOC linzen, maar sinds 1 mei 2009 is het veranderd in AOP ( Appelation d'Origine Protegee)en geldt derhalve voor Europa ( bijv. ook onze echte Goudse).
    Enne, tja, wij hebben al 11 jaar een huis in de Auvergne maar de linzen moet je zeker wel even wassen hoor i.v.m. kleine steentjes e.d. Je staat soms ook versteld hoe vuil ze zijn.... Vriendelijke groet Sabijn

  • 14

    Myrthe op 10 januari 2010 om 14:38 uur:

    Janneke, wat een goed recept! Zeker voor deze koude dagen. Heb het eergister gemaakt en er gisteren een tweede keer van gegeten. Heb je nog suggesties voor andere groenten erin?

  • 13

    Andries de Vries op 10 januari 2010 om 14:38 uur:

    Beste Janneke, Het was heerlijk! Ik heb het gemaakt als feestmaal voor de verjaardag van mijn vrouw. Geserveerd met een salade van ijsbergsla, komkommer en drie tomaten. Iedereen heeft gesmuld! En ik heb genoten van het koken.

  • 12

    janneke vreugdenhil op 10 januari 2010 om 14:37 uur:

    Je kunt de bleekselderij gewoon weglaten, Karien. Of vervangen door knolselderij, als je dat wel lust. Of door pastinaak, of door prei. Ik heb het liefst dat iedereen mijn recepten gewoon als suggestie ziet, en daar vrolijk zelf op los varieert. Zo ontstaan weer mooie nieuwe gerechten.
    Bijvoorbeeld de varianten die Marc en Ilse noemen, die zijn ook verrukkelijk.
    En Michelle, laten we mijn aardige leraar Nederlands er maar buiten laten. Mea culpa. Praten en koken tegelijk kan nog best lastig zijn...

  • 11

    drsdwap op 10 januari 2010 om 14:37 uur:

    Prima gerecht, leuke presentatie. Maar dat schillen van de selderij vind ik toch wel een beetje bizar - waarom doe je dat in Godsnaam?

  • 10

    hélena erwich op 10 januari 2010 om 14:37 uur:

    leuk recept, Janneke,
    maar hoe ziet her er nu uit als je het op een bord hebt geschept???? (geen Franse/Spaanse kok zou dat onderdeel nalaten). Verder origineel,hutspot met linzen ipv aardappelen.
    gr.hélena

  • 9

    Willemijn op 10 januari 2010 om 14:36 uur:

    Heerlijk, ik ga het zo maken!

  • 8

    monneke op 10 januari 2010 om 14:36 uur:

    nee, niet de crème fraiche ontbreekt, maar de vermelding van 400 ml water!
    Verder kun je de echte Dupuy linzen soms op boerenmarkten krijgen. Ik vind je recepten ontzettend leuk en inventief! Op basis van het bekende geef jij het weer een nieuw jasje. Verder, dat je vaak biolodisch of misschien biol/dynamisch kookt, kan ik erg waarderen.Ik stuur je recepten heel vaak door naar kind of vriend. Dank en gazo door!

  • 7

    Karien op 8 januari 2010 om 09:18 uur:

    Altijd leuk om jou te volgen, Janneke. Klinkt lekker, dit winterweer-recept. Zelf ben ik alleen niet zo'n fan van bleekselderij. Waar kan ik dit basisingredient voor stoofschotels door vervangen? Groet, Karien

  • 6

    Michelle Mosterd op 8 januari 2010 om 09:18 uur:

    Auwwww! "Een gerecht wat zich leent voor knoflook". Janneke toch! Zat je soms op een school wie niet veel aan correct Nederlands deed?

  • 5

    Ilse op 7 januari 2010 om 17:18 uur:

    ...ook toevallig : net (ongeveer) wat ik zonet klaargemaakt heb. Ik maak het wel op Spaanse manier, dus wat extra been (stukje hambeen van jamón serrano is ideaal), wat vlees en ook (braad)chorizo in schijfjes (pas naar 't eind toe toevoegen) erbij. De look pel ik niet, maar kneus ik even en laat dan volledig even "aanbakken" in vlam (van BBQ vb.)...dat geeft een prachtig aroma aan de linzen. Op dezelfde manier bereid ik andere peulvruchten (in Spanje worden we verwend op vlak van verschillende soorten bonen en kikkererwten); tijdens de wintermaanden is dat een wekelijkse afspraak die steeds welkom is.

  • 4

    Joanne op 7 januari 2010 om 17:18 uur:

    De crème fraiche staat helemaal onderaan het lijstje Marron!

  • 3

    Els op 7 januari 2010 om 17:18 uur:

    Goeie tip van dat zout want inderdaad, die schilletjes blijven een beetje taai. Had geen idee dat dat door het zout kwam.

    Maar eh, moet je die linzen niet eerst wassen?

  • 2

    Marc op 7 januari 2010 om 17:18 uur:

    Ook lekker op z'n Spaans met chorizoworst, een flinke schep paprikapoeder en zonder creme fraîche.

  • 1

    marron op 7 januari 2010 om 10:52 uur:

    Janneke, de creme fraiche ontbreekt in de ingredientenlijst.

Uw reactie

7 januari 2010, aflevering 87

Voor 4 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram rookspek, in blokjes of reepjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 6 jeneverbessen
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 glas droge witte wijn
  • 200 gram Puy linzen (of Dupuislinzen uit de natuurvoedingswinkel)
  • een flinke schep crème fraîche

Zet een braadpan op laag vuur, voeg de olijfolie en spekjes toe en laat deze zachtjes een paar minuten bakken.

Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de wortel, maak de bleekselderij schoon en snijd beide groenten klein. Kneus de jeneverbessen door er met het platte lemmet van een mes op te drukken.

Draai het vuur iets hoger en voeg de ui, knoflook, wortel, selderij, tijm, laurier en jeneverbessen toe aan het spek. Fruit een minuut of 5 tot alles een kleurtje heeft.

Schenk de wijn in de pan en laat even bruisen tot hij bijna is verdampt. Voeg nu de linzen en 400 ml water toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en kook de linzen tot ze beetgaar zijn. Dat kan 30 tot 45 minuten duren.

Haal als de linzen gaar zijn het deksel van de pan. Als er veel vocht over is, laat dat dan op hoog vuur grotendeels verdampen. Schep de creme fraiche door de linzen. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper.

Tip: Deze linzen zijn lekker met knapperig stokbrood en bijvoorbeeld een kaasplateau met een salade toe. Maar je kunt het gerecht ook uitbreiden door meer groente en/of sausijsjes mee te stoven.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer