met Janneke Vreugdenhil
 

Oliebollen

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 10

    boukje meijers op 29 januari 2010 om 14:05 uur:

    Inmiddels een vaak uitgevoerd prima recept.

    Mijn kleinzooen uit Antwerpen is er dol op.

    De smoutebollen,noemt hij ze......

  • 9

    janneke vreugdenhil op 4 januari 2010 om 19:10 uur:

    Daar heb ik nou nog nooit van gehoord, Iris, dat je oliebollenbeslag zou moeten slaan. Er zit wel wat in, want net zoals door brooddeeg te kneden, zou je hiermee het glutennetwerk kunnen verstevigen. En dat levert dan extra gerezen, en dus extra luchtige oliebollen op. Maar goed, nog nooit geprobeerd. En ze zijn heus heel lekker hoor, zonder dat soort vermoeiende handelingen.


    Om jouw vraag te beantwoorden, Marnix, die kookthermometer kocht ik voor een tientje of zoiets (als ik me goed herinner) bij een kookwinkel in Den Haag. Ik zie er geen merk op staan, maar wel een logootje met: Dr.Friedrichs Group. Bevestiging is het enige lastige punt: er zit een haakje aan waarmee je hem aan de rand van je pan kunt laten bungelen. Maar heel stevig zit-ie dan niet. Afgelopen oudjaar viel hij tot twee keer toe in de hete olie. Da's niet heel erg, hij blijft het gewoon doen, maar je moet hem er wel weer uitvissen.

  • 8

    Marnix op 4 januari 2010 om 11:07 uur:

    Bedankt voor het recept, Janneke. Nog nooit gedaan maar in de toekomst ga ik zeker oliebollen bakken!
    Vraagjes: hoe kom ik aan zo'n no-nonsens analoge kookthermometer (merk? bedrag? winkel?) en, heel belangrijk, hoe fixeer je die aan de gewone pan?

  • 7

    Iris op 3 januari 2010 om 11:52 uur:

    Hallo Janneke,

    Misschien een late reactie, maar ik ben toch benieuwd. Al jaren bak ik m'n oliebollen volgens oud recept. Als vaste traditie geldt bij ons, het beslaan van het beslag. Ik dacht dat dat nodig was om de gluten meer elastisch te maken. In jouw recept zie ik dat niet terug. Is dat beslaan eigenlijk helemaal niet nodig? Dan heb ik al die jaren ten onrechte verschillende gezinsleden voor dit zware klusje gecharterd.

  • 6

    janneke vreugdenhil op 3 januari 2010 om 11:52 uur:

    Ja Joep, oliebollen bakken op Oudejaarsdag is een mooie traditie. Mijn oudste zoon had er afgelopen donderdag 5 op, nog voor ik uitgebakken was. Ik ken de truc met de ijslepel, maar ben de mijne al een tijdje kwijt. Ach, met twee lepels die je eerst even in de olie doopt gaat het ook goed.

    Jij, en alle andere kijkers van nrc.kookt, ook een heel mooi nieuw jaar gewenst.

  • 5

    kirsten op 3 januari 2010 om 11:52 uur:

    Ik heb ze gebakken, supergoed gelukt!! En ...Joep ik heb ze samen met met zoon van acht gebakken, hij vond ze ook heerlijk

  • 4

    kirsten op 3 januari 2010 om 11:52 uur:

    Ik heb ze gebakken, supergoed gelukt!! En ...Joep ik heb ze samen met met zoon van acht gebakken, hij vond ze ook heerlijk

  • 3

    Cecile op 3 januari 2010 om 11:51 uur:

    Dag Janneke,

    Het was een groot succes dat oliebollenrecept van je! Die geraspte citroenschil en de karnemelk geven net dat vleugje fris dat ze minder 'machtig' maakt.
    Eén nadeel; ze waren zo lekker dat men er van bleef eten en ze ruim vóór de eigenlijke jaarwisseling al op waren......!
    Alle goeds voor 2010 en dat je nog maar veel leuke columns mag schrijven, ik geniet er echt van!

  • 2

    Sandra op 3 januari 2010 om 11:51 uur:

    Van mijn vader heb ik geleerd oliebollen te bakken. Die is van de oliebollen en pannenkoeken. Ik geloof niet dat mijn moeder dat ooit gedaan heeft. Zo ook mijn grootmoeder: ook mijn grootvader maakte dat soort dingen.
    Mijn vader, en ik dus ook, maakt het beslag met evenveel appels als meel (in gewicht). Er gaan ook sucade en oranjesnippers doorheen. En we nemen half bloem, half volkorenmeel. Dat maakt de oliebollen een stuk minder klef en geeft bovendien een heerlijke smaak aan het deeg.

  • 1

    Joep op 1 januari 2010 om 08:53 uur:

    Dag Janneke,

    Je bakt de oliebollen op precies dezelfde manier als ik het van mijn ouders heb geleerd. Het was bij ons nog steeds traditie om te bakken, totdat vorig jaar onze jongste dochter uit huis is gegaan. Voor ons tweeën bak ik nu niet meer, en trouwens, mijn vrouw is niet een echte liefhebber. Wel jammer eigenlijk. Ik raad iedereen met kinderen aan om toch vooral te proberen om het aan de kinderen voor te doen en door te geven.

    Een tip nog (van mijn tante Agnes): Je kunt de bollen ook met een ijslepel in het vet doen. Dat gaat echt fantastisch. Dan sta je wat minder te klungelen met die twee lepels.
    Prettige jaarwisseling en veel geluk in 2010

Uw reactie

31 december 2009, aflevering 86

Voor ongeveer 24 bollen:

  • 1 goudrenet, grof geraspt
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 75 g rozijnen
  • 75 g krenten
  • 500 g bloem
  • 500 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • frituurolie (bijvoorbeeld arachideolie)
  • poedersuiker

Meng in een kom de geraspte appel, citroenschil, rozijnen en krenten met 1 eetlepel bloem. Verwarm de karnemelk in een pannetje op laag vuur, tot lichaamstemperatuur. Klop in een kommetje het ei los.

Meng de rest van de bloem, de gist, suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het ei. Begin te kloppen met een garde of handmixer en voeg gelijktijdig de karnemelk toe. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.

Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats een uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.

Verhit de frituurolie in de frituurpan of in een andere grote pan tot 175 graden. Als je noch een frituurpan met thermostaat, noch een kookthermometer bezit, laat je een broodkorstje in de olie vallen. Als de olie meteen begint te borrelen en het broodkorstje kleurt, is de olie heet genoeg.

Doop twee grote lepels eerst in de hete olie, schep een bolletje uit het beslag en laat het in hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk (anders is de pan te vol en daalt de temperatuur van de olie teveel).

Bak de bollen in ongeveer 5 minuten goudbruin. Sommige zullen vanzelf draaien wanneer de onderkant bruin is, andere moet je een tikje geven. Intussen heb je een vergiet bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Vis de bollen met een schuimspaan en laat ze daarin uitlekken.

Bak op deze manier oliebollen tot je beslag op is. Bestuif royaal met poedersuiker.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer