met Janneke Vreugdenhil
 

Erwtensoep

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 10

    annet op 21 februari 2010 om 21:07 uur:

    waarom moet dat schuim eraf dan????

  • 9

    Anja op 10 januari 2010 om 14:38 uur:

    2 dagen geleden de erwtensoep gemaakt en gister gegeten.De soep was, nadat hij 2 dagen in de koelkast gestaan had, lekker dik geworden, en werd door iedereen heel lekker gevonden.
    Maar Janneke, is dit een pan voor 4 personen?
    Het lijkt me eerder een hoeveelheid voor 8 personen. En Janneke, leg jij de deksel nadat je de groenten er in gedaan hebt helemaal op de pan of schuin?

  • 8

    Ilse op 5 januari 2010 om 15:53 uur:

    Jammer voor jou, Janneke, maar mijn moeder maakt gewoon de beste erwtensoep! ;-))
    Ik volg dan wel haar recept, echt zoals zij krijg ik ze nooit...ik denk dat het vooral ligt aan het hammetje dat ik erin leg : in Spanje vind ik niet dezelfde soort hammetjes.
    In België moeten we die rookworst niet zo, het vlees van het hammetje des te meer én "korstjes"...boerenbrood in dobbelsteentjes gesneden en gebakken in de pan : heerlijk!

  • 7

    janneke vreugdenhil op 6 december 2009 om 21:49 uur:

    Grappig dat je dat vraagt, Geert. Mijn erwtensoep schuim namelijk ook altijd. Wilde het laten zien in het filmpje, en dat je dat schuim er dus aan het begin af moet scheppen. Maar toevallig nu ontstond er nauwelijks schuim, en dus ging die kans voorbij. Het schuimen ligt overigens zowel aan de erwten als aan het vlees. Bij vleesbouillon moet je ook afschuimen, en als je peulvruchten kookt meestal ook. Je doet dus niets fout, integendeel.

  • 6

    Geert op 6 december 2009 om 14:42 uur:

    Beste Janneke,
    Ik spoel de spliterwten niet af, maar was ze grondig. Wanneer ik die met het vlees opzet, schuimt het geheel flink (en dat schuim schep ik er dan steeds af). Omdat we nét niet in de pan mogen kijken wanneer je de hamschijf eruit haalt, kan ik niet zien of jouw soep ook schuimt. Komt het schuimen van de erwten of het vlees, of doe ik iets verkeerds?

  • 5

    janneke vreugdenhil op 4 december 2009 om 12:37 uur:

    Soldaatjes? Ik eet eigenlijk altijd roggebrood met katenspek bij erwtensoep. Je ziet aan het eind van het filmpje als het goed is een bordje daarmee op het fornuis staan.

    @ Joep, ik kocht laatst een heel prettig nieuw dunschillertje en heb het fenomeen dus nog maar eens een kans gegeven. Op het filmpje is de soep nog niet dik inderdaad, omdat ik hem net gemaakt heb. Die dag staan is dan ook echt noodzakelijk. (Vandaag maken dus, Joep, als je hem morgen met Sinterklaas wilt eten.)

    @ Brigitte: ik gebruik bladselderij. Het groen van knolselderij vind ik persoonlijk minder lekker en bovendien nogal hard van structuur.

  • 4

    joep op 4 december 2009 om 12:36 uur:

    Ik heet dan wel geen Janneke, maar ze gebruikte een bosje selderij - dat zie je in het filmpje - en, soldaatjes...? Niet in de erwtensoep! Dat doe je in bouillon, e.d., in soepen die wel wat vulling kunnen gebruiken.

  • 3

    reseke op 4 december 2009 om 09:54 uur:

    janneke, waar zijn de soldaatjes???

  • 2

    joep op 3 december 2009 om 16:49 uur:

    Wat zag ik daar? Janneke met een dunschiller in de weer! Gefeliciteerd!
    Prima soep! Ik maak hem vrijwel net zo. Aardappel vind ik alleen niet nodig. Ik zag niets van de dikheid. Maar, ja, hij wordt nog dikker.

  • 1

    Brigitte op 3 december 2009 om 16:49 uur:

    Janneke, gebruik je nu eigenlijk de bladeren van de knolselderij in de erwtensoep, of heb je een los bosje bladselderij nodig?

Uw reactie

30 november 2009, aflevering 82

Voor 4 personen:

  • 500 gram spliterwten
  • 1 varkenspoot, hamschijf of 500 g krabbetjes
  • 1 stuk gepekeld spek met zwoerd (van ongeveer 200 gram)
  • 2 laurierbladeren
  • 2 preien
  • 1 winterwortel
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 slagersrookworst
  • 1 bos bladselderij
  • erbij: roggebrood en katenspek

Spoel de spliterwten af onder koud stromend water. Breng in een grote pan 2,5 liter water aan de kook en voeg de erwten, het vlees (behalve de rookworst) en de laurier toe.

Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de erwten en het vlees in anderhalf uur zachtjes gaar koken. Roer tussendoor af en toe in de pan.

Maak de groente schoon. Snijd de prei in ringen; de wortel, knolselderij en aardappelen in blokjes. Voeg de groenten toe aan de erwten en het vlees en laat, onder af en toe roeren, een half uur zachtjes meekoken.

Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat het een beetje afkoelen, tot je het kunt hanteren zonder brandwonden.

Voeg intussen de rookworst toe aan de pan met soep en laat hem 20 minuten wellen (= niet koken).

Verwijder vellen en botten van de varkenspoot of hamschijf en snijd of pluk het vlees in kleine stukken. Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in blokjes. Was de bladselderij en hak de kruiden grof.

Vis de rookworst uit de soeppan en snijd in plakjes. Voeg het vlees, de worst en de selderij toe aan de soep en maak hem op smaak met zout en peper.

Geef er het roggebrood met katenspek bij.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer