met Janneke Vreugdenhil
 

Focaccia

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 19

    Sandra op 6 januari 2010 om 19:15 uur:

    ik was zelf ook heel erg druk de laatste tijd, vooral met koken:) We vieren 7 januari Kerst, dus voor mij is het nu kerstavond.Mijn man heft in onze tuin een klein eikenboompje gekapt en samen met onze klein zoon brengt hij de stro in het huis. Dan begint het feest met een vissoep die buiten wordt gekookt in een hangende pan. Morgen is de Kerst.
    Dankje voor je antwoord.
    Groeten,
    Sandra
    христос се роди

  • 18

    janneke vreugdenhil op 6 januari 2010 om 15:06 uur:

    Beste Sandra, excuses voor mijn late reactie, zie nu pas je vraag. Mijn werkblad is gemaakt van gestoomd kops beukenhout.

  • 17

    Willeke op 13 december 2009 om 14:07 uur:

    Inmiddels heb ik dit brood al een paar keer gemaakt. Wat een geweldig recept!!! De eerste keer gebruikte ik te weinig polenta en bleef het brood plakken aan de bakplaat. De smaak en structuur van dit brood zijn subliem en het is ook nog gemakkelijk te maken. Ik ga dit zeker toevoegen aan mijn lijstje van favoriete recepten die ik steeds weer maak.

  • 16

    Sandra op 10 december 2009 om 16:06 uur:

    Hallo Janneke,
    ik kook graag en nu wil ik een nieuwe keuken hebben. Kan je me vertellen van welk houtsoort is jou aanrechtblad gemaakt? Ik wil graag op mijn aanrechtblad kunnen snijden en niet met veel te veel snijplanken werken.
    Groeten,
    Sandra

  • 15

    Ron op 12 november 2009 om 08:59 uur:

    @Janneke: Eh, ja, ik heb 'm uitgeprobeerd, maar idd zonder kikkererwtenmeel (had dat niet op voorraad). Maar dank voor de tip, ik ga het vrijdag weer eens proberen.

    @Rosa: Altijd leuk om zo'n automatisch vertaald recept te lezen. Die salamoia ga ik zeker ook proberen, aangezien de zompigheid m.i. te maken moet hebben met een "finish" die maakt dat de bovenkant niet uitdroogt/krokant maakt.

  • 14

    rosa m op 10 november 2009 om 20:59 uur:

    ook ik heb dit brood uitgeprobeerd, naar mijn idee mag er iets meer zout in het deeg verder was het een prima brood. door het simpele recept zal ik het vaker maken door de week maken. ideaal voor bij het avondeten. voor een echte foccacia als in italie is er wel wat meer moeite nodig. mijn beste resultaat is tot nu toe met het recept van de genuaanse bakkersgilde http://www.irolli.it/blog/2007/10/14/la-ricetta-della-vera-focaccia-genovese/ vertaald met google een beetje lastig te volgen maar tot nu toe het beste foccacia wat ik zelf gemaakt heb. voor de bedoelde 'zompigheid' heb ik het beste resultaat vervaardigd met een 'salamoia' van giorgio locatelli 65g water 20 C+ 65g extra virgin olijfolie en 25g fijn zout. de salamoia maak je door deze ingredienten met een garde te mengen totdat deze lichtgroen is. maak gaten in het deeg en giet de hele salamoia over het deeg voordat deze de oven in gaat. de korst droogt hierdoor niet uit terwijl de bodem wel goed knapperig is.

  • 13

    janneke vreugdenhil op 10 november 2009 om 14:03 uur:

    Heb je deze al geprobeerd, Ron? Dat kikkererwtenmeel geeft namelijk extra 'zompigheid'.

  • 12

    Ron op 10 november 2009 om 10:34 uur:

    Ieder recept voor foccacia probeer ik uit, maar nooit krijg ik het zo lekker zompig als de exemplaren die ik at, vers van de bakplaat, tijdens lange ochtendwandelingen in Toscane.

    Is er een truc om het zompig te laten zijn, ik heb het al eens geprobeerd te bekken met een kommetje heet water in de oven (zodat de korst niet verdroogd), extra olie op de bovenkant maakt dat de korst juist harder wordt... Of staat m'n oven gewoon te hoog?

  • 11

    janneke p. op 9 november 2009 om 17:15 uur:

    Ook hier weer eens een kneedloos brood (focaccia dus) gebakken. Prima resultaat, krokant met mals kruim. Kan ook zijn: gist en zout zijn niet elkaars vrienden en kunnen rijzen belemmeren. Ik begin daarom met het zout in een kom, dan bloem, dan gist en tot slot vocht. Hoop dat het alsnog lukt, absoluut de moeite!

  • 10

    Katinka op 9 november 2009 om 17:15 uur:

    inmiddels geprobeerd (met droge gist, misschien volgende keer een experimentje verse gist.) Eerste brood was te nat en te zouteloos geworden, maar 2e was heerlijk!
    @Sandra: bedankt voor de tip mbt invriezen van droge gist. Ik heb inderdaad wel eens "uitgewerkte" droge gist, omdat het te lang ligt.

  • 9

    janneke Vreugdenhil op 9 november 2009 om 13:33 uur:

    Katinka, als je verse gist wilt gebruiken moet je ongeveer 2,5 keer zoveel gebruiken als gedroogde. In dit geval kom je dan op 11/4 theelepel.
    @ Helma: het kan met volkorenmeel, maar zal dan iets minder luchtig worden. Ik zou liever half om half volkoren meel en witte bloem gebruiken.
    @ Lara, leuk dat je het brood van Jim Lahey nu alsnog ontdekt hebt. Ik vond het - en vind het eigenlijk nu nog steeds - een geweldig eenvoudige methode om zelf brood te bakken.

  • 8

    janneke vreugdenhil op 9 november 2009 om 13:16 uur:

    Janneke en Els, ik vermoed inderdaad dat jullie het deeg te ver hebben uitgespreid. En/of dat de gist niet meer werkzaam genoeg was. Let altijd goed op de uiterste houdbaarheidsdatum van gedroogde gist. Open verpakkingen verliezen nog sneller hun kracht.
    En Rita, het moet een halve theelepel gist zijn, en een halve theelepel zout.

  • 7

    els op 9 november 2009 om 12:49 uur:

    Even een reactie op Rita Perquin: ik ben het absoluut niet eens met haar mening over de recepten doordeweeks in de NRC!!! Alle hulde aan Marjoleine de Vos die erin slaagt 5x per week zo origineel en boeiend over eten te schrijven en dan ook steeds weer met een leuk recept komt! Een recept lezen is wat moeilijker dan de gehele uitvoering te zien zoals hier maar de recepten van mw. De Vos zijn erg de moeite waard. Ik maak vaak wat van haar.
    Ik download haar recepten en sla die op in de computer.

    Mijn zoontje Leonard van 6 en ik hebben het brood ook gemaakt, maar inderdaad, beetje een harde plank...
    wat deden we fout? Te dun uitgespreid?

  • 6

    Janneke Beth op 8 november 2009 om 18:10 uur:

    geprobeerd, harde plank, waar slaat 18 uur rijzen op? gaarne uitsluitsel

  • 5

    perquin rita op 8 november 2009 om 18:09 uur:

    Graag wil ik de foccaia gaan bakken. Maar in het recept staat 1?2 theelepels zout, ook dezelfde hoeveelheid gist.
    Moet dit anderhalve theelepel zijn of een halve theelepel.?
    Verder ben ik erg enthousiast over de recepten. Ze worden elke week uitgeprint en in een map gedaan en natuurlijk gemaakt.
    Dit in tegenstelling tot die in de NRC, die zijn echt waardeloos. Hartelijke groet, Rita.

  • 4

    Sandra op 7 november 2009 om 17:56 uur:

    @Katinka: voor verse gist moet je tweemaal het gewicht van gedroogde gist nemen.
    Droge gist werkt even goed als verse, vind ik, althans de instantgist van het merk Bruggeman. Het voordeel van die gist is dat je heel makkelijk maandenlang een grote verpakking (500 gram - stukken goedkoper dan losse zakjes gist) kunt invriezen. Zo heb je altijd gist in huis. En je kunt het direct verwerken zonder de gist eerst te moeten aanmaken met water.

  • 3

    Lara op 6 november 2009 om 08:55 uur:

    Janneke, Wat fijn dat je er nu ook een filmpje van gemaakt hebt! N.a.v. dit recept op je blog was ik helemaal enthousiast geworden en heb vorige week mijn eerste no knead brood gebakken! in een woord: wow! De hype was 3 jaar geleden helemaal aan mij voorbij gegaan, maar ik ga de schade inhalen! Alhoewel ik brooddeegkneden wel rustgevend vind, is dit toch echt heel leuk.
    Deze focaccia ga ik een dezer dagen uitproberen.

  • 2

    Helma op 5 november 2009 om 22:40 uur:

    Wat makkelijk en met veel ander lekkers te maken.
    Kan ik ook volkorenmeel gebruiken?

  • 1

    Katinka op 5 november 2009 om 16:13 uur:

    Hi Janneke,
    wat n lekker recept. Ik had het al gezien op nrcnext, maar nog niet aan toegekomen. (terwijl het écht zo simpel is!)
    Maar ik heb een vraagje over gist: ik gebruik ook altijd droge gist, maar mijn Turkse supermarkt verkoopt blokjes gist(ongeveer een grote dobbelsteen). Wat is jouw ervaring hiermee vergeleken met droge gist en welke hoeveelheden moet je dan aanhouden?
    Alvast bedankt!

Uw reactie

5 november 2009, aflevering 78

Voor 1 brood:

  • 400 gram bloem
  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 1?2 theelepel gist
  • 1?2 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie + extra om te besprenkelen
  • grof maïsmeel (polenta) voor op de bakplaat
  • fleur de sel of zeezoutvlokken
  • een paar takjes rozemarijn

Meng de bloem, het kikkererwtenmeel, de gist en het zout in een kom. Voeg de olijfolie toe en 400 ml koud water.

Roer met een houten lepel tot een dikke pap. Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 18 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi een bakplaat gelijkmatig met het maïsmeel.

Laat met behulp van een spatel het gerezen deeg uit de kom op de bakplaat vallen. Wrijf je handen in met wat olijfolie en vorm het deeg tot het een gelijkmatige dikte heeft van zo’n 3 centimeter.

Prik met je vinger hier en daar wat gaatjes in het deeg. Sprenkel er nog wat olijfolie over en bestrooi met zout en rozemarijnnaaldjes

Bak het brood in 30 – 35 minuten gaar en bruin.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer