met Janneke Vreugdenhil
 

Vietnamese loempiaatjes

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 17

    janneke vreugdenhil op 16 maart 2010 om 17:44 uur:

    Leuk om te horen, Marjet. Wat is een ao dai precies? Een vietnamese jurk? Die zou ik best willen hebben.

  • 16

    Marjet op 10 maart 2010 om 10:49 uur:

    Beste Janneke,
    Heb voor het eerst de kook videos ontdekt, wat leuk! heb erg moeten grinnekken bij de vietnamese loempias, woon al 3 jaar in Hanoi. Wij eten die hier vaak, meer alsvoorgerecht danhoofd gerecht. Om met vrienden te delen.
    Er zijn heelveelsoorten, eigenlijk kan alles erin, gebakken varkensvlees, tofu,etc.
    Vaak word er ook een wat donkeredr dipsaus met meer soja erin erby gegeven, heb je keuze.
    PS,volgende keer wel een Ao dai aan doen!

  • 15

    Dayanti op 25 november 2009 om 20:33 uur:

    Hallo Janneke... Als eerst wil ik je bedanken voor de lekkere recepten!!

    Nu mijn vraag...Dit zou een lekker tussendoortje zijn voor bijvoorbeeld op een verjaardag maar kan je dit van te voren voorbereiden zonder dat de wrapp uitdroogd?? En kan ik ipv garnalen(ivm allergie) ook een reepje zalm tussen doen?

    Groetjes, Dayanti!

  • 14

    Imre op 4 november 2009 om 17:56 uur:

    Hi Janneke,

    Heerlijk recept is dit toch he? Ik maak het zelf ook vaak met stukjes gebakken verse tofu erin. Overigens is het niet nodig om het rijstvelletje helemaal door en door zacht te laten worden in het water. Als je het velletje ca. 10 sec in heet water doet, dan eruit haalt, is hij nog iets harder. Dat werkt makkeljker. Tijdens hij vullen gaart hij nog verder dus tegen de tijd dat je hem gaat dichtvouwen is hij al helemaal zacht. Werkt een stuk makkelijker en sneller. :)

  • 13

    Jimmy op 4 november 2009 om 17:55 uur:

    Top gerecht dit!
    In plaats van garnalen en kip kan je deze loempia's ook maken met eend, mandarijn en beetje hoi sin saus (rest van de ingredienten blijven gelijk). Bij veel Toko's kan je diep gevroren Peking eend kopen, echt super lekker!

  • 12

    janneke vreugdenhil op 29 oktober 2009 om 11:28 uur:

    Nee Liesbeth, ze worden niet gebakken. De rijstvellen zijn klaar om gegeten te worden zodra je ze hebt geweekt.

  • 11

    Liesbeth op 29 oktober 2009 om 09:10 uur:

    Deze loempia-tjes moeten toch nog gebakken worden? En waarin?

  • 10

    Ilse op 27 oktober 2009 om 08:50 uur:

    Karen, de parasiet waarover sprake is bij anisakis kan helaas wel voorkomen in haring (andere "gevoelige" vissoorten zijn tonijn en zalm, maar dat wil niet zeggen dat je veilig de anderevissoorten kunt eten!) : het is nl. een parasiet die "voelt" wanneer de vis waarbij hij ergens in een orgaan zit, sterft en dan verplaatst hij zich naar het visvlees. Dit proces kan enkel vermeden worden wanneer de vis onmiddellijk bij minstens -25°C diepgevroren wordt of door-en door opgewarmd tot 70°C. Bij het invriezen (wat natuurlijk de handigste manier is om de parasiet te weren) sterft de parasiet niet meteen, dus moet dat ten minste 24u gedaan worden.
    Inderdaad zegt de wet overal in Europa nu dat alle vis minstens een tijdje diepgevroren moet worden, maar in het geval van anisakis is "kort" geen garantie voor "geen risico". De snelheid waarmee de vis ingevroren wordt én de duur van invriezen zijn nl. veel belangrijker. In Japan uitte zich anisakis het eerst, nu zijn er al veel gevallen in Spanje, nogal logisch als je de consumatie aan vis in deze landen ziet. Je kunt het vergelijken met een "kapitaal" aan "bestendigheid" tegen deze parasiet : geen probleem om rauwe vis te eten tot je je kapitaal opgebruikt hebt, en dan kun je wel weer "behandelde" vis eten, zodra je lichaam die parasietintoxicatie als het ware "verteerd" heeft, maar dat duurt soms erg lang (in het geval van die vriend van me wacht hij al een jaar en zijn waarden zijn nog niet gedaald). De anisakislijders die wel weer aan toe zijn, moeten in ieder geval voor de rest van hun leven een adrenalinespuit klaarliggen hebben...

  • 9

    karin op 23 oktober 2009 om 17:53 uur:

    Haring kan veilig gegeten worden! (natuurlijk niet als je al allergisch bent) De parasiet komt in haring niet voor. Zelfs de meest verse 'maatjes haring' wordt aan boord kort diepgevroren en dat dood parasieten. Wettelijk verplicht.

  • 8

    Ilse op 20 oktober 2009 om 14:43 uur:

    Bedankt voor de info, Janneke.
    Ik denk dat ik het recept eens ga proberen met reepjes varkenswang, dat erg zacht vlees is, en dan misschien een paddestoeltje toevoegen in de plaats van de garnaal om toch een smaakcontrast te verkrijgen...het is immers het seizoen!

    Wees maar zeker dat anisakis in Nederland komt opzetten, want jullie eten toch ook vaak rauwe vis, zoals jonge haring (maatjes). Haring is nl. een van de "gevaarlijke" vissen voor het voorkomen van die parasiet. Ik hoop dat ik er nooit last van krijg, want ik geniet hier volop van een ruime keuze vis en schaaldieren. Maar, het moet gezegd worden : ik mis die jonge haring (hier totaal niet te vinden, en de gepekelde haring=rolmops is hier zoet, zoals in Zweden!).

  • 7

    janneke vreugdenhil op 20 oktober 2009 om 10:23 uur:

    Om je gerust te stellen, Twan: mijn mes ligt as we speak bij de slijper. Was inderdaad weer eens nodig. Ik heb zo'n thuisslijper maar ben niet echt onder de indruk van het resultaat. Probeer mijn messen dus eens in paar maanden naar de slijper te brengen. Alleen komt het er dan vaak weer niet van. Ben trouwens ook al jaren op zoek naar een fijn, tweede koksmes (voor als die andere naar de slijper is). Kocht er vorig jaar een op de Slow Food beurs in Turijn, handgemaakt Italiaans, prachtig mes. Maar ik kan er totaal niet mee werken. Het is heel persoonlijk, zo'n mes. Was dit weekeinde aan het koken in het Franse vakantiehuis van een vriendin en had een Dual -mes in mijn handen. Dat voelde perfect. Dus daar ga ik denk ik nu maar naar op zoek. (En dank voor je tip over die wortel, goed idee!)

    @Ilse: Had nog nooit gehoord van anisakis, maar lijkt me heel vervelend. Ik zou als ik jou was beslist geen risico's nemen met die vissaus. Gebruik liever Japanse sojasaus (Kikkoman of Tamari) in plaats van die vissaus. En de garnalen kun je gewoon weglaten natuurlijk. De kip kan, net als Janneke Donders zegt, ook vervangen worden door varkensvlees overigens.

  • 6

    Ilse op 19 oktober 2009 om 19:59 uur:

    Janneke, je hebt me weer doen watertanden! Nu heb ik een vraagje : de man van een bevriend koppel (die regelmatig bij ons komen eten en voor wie ik dit recept zou willen maken) lijdt sinds zowat een jaar aan anisakis (waarschijnlijk ook al bekend in Nederland, maar deze hevige allergie komt steeds vaker voor in Spanje : een parasiet die vooral huist in het gestel van vissen in Noord-Atlantische regio en die ook het visvlees aantast wanneer de vis niet meteen na vangst diepgevroren wordt tot -25°C of verhit tot tenminste 70°C), m.a.w. hij mag voorlopig geen vis of schaaldieren eten, want een volgende allergische reactie zou hem fataal kunnen zijn.
    Laat ik dus de garnalen eruit of heb je een alternatief? Ook weet ik niet of ik in zijn geval vissaus kan gebruiken in de dipsaus...weet jij raad?

  • 5

    twan op 19 oktober 2009 om 12:21 uur:

    Janneke,
    beetje pesterig:
    bij het snijden van julienne helpt het als:
    1. je mes vlijmscherp is (slijpen en aanzetten dus) Met een Global snijdt je de de mooiste 'fijne lucifers'
    2: je van de peen een dun plakje in de lengte snijd, de peen een kwart slag draait en stabiel op je snijplank legt.
    Of: een goede mandoline schaaf aanschaffen
    (vraag raad bij Wouter Klootwijk)

  • 4

    janneke donders op 16 oktober 2009 om 22:31 uur:

    2 kookgekken, 1 gedachten! Vanavond heb ik vietnamese 'salade rollen' op mijn menu staan. Ik mis wel gember en sla. Maar ik heb er ook wel eens varkenshaas (dungesneden) in gewikkeld met allerlei lekkere groenten.

  • 3

    Bente op 16 oktober 2009 om 22:30 uur:

    Ziet er heerlijk uit Janneke, ben zelf vorig jaar in Vietnam geweest en daar deden ze er ook Thaise basilicum in..zoo lekker!

  • 2

    janneke vreugdenhil op 16 oktober 2009 om 10:43 uur:

    Dit zijn grijze diepzeegarnalen, Thimo.

  • 1

    Thimo op 15 oktober 2009 om 12:35 uur:

    Hoi Janneke,

    Wat voor garnalen gebruik jij?

    Groet, Thimo

Uw reactie

5 oktober 2009, aflevering 75

Voor de dipsaus (nuoc cham):

  • 50 ml rijstazijn
  • 2 volle eetlepels suiker
  • 1 rode chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml vissaus
  • sap van 1 limoen

Voor 20 loempiaatjes:

  • 100 gram glasnoedels of rijstmie
  • 125 gram (biologische) kippendijfilet
  • 20 middelgrote garnalen
  • 1 winterwortel
  • een handje taugé
  • 1 bos munt
  • 1 bosje bieslook
  • 20 vellen rijstpapier
  • extra: 2 schone theedoeken zonder wasmiddelenluchtjes

Maak eerst de dipsaus, zodat de smaken kunnen intrekken. Breng 100 ml water met de rijstazijn en suiker aan de kook in een steelpan. Roer tot de suiker is opgelost en laat weer afkoelen.

Verwijder de steel van de chilipeper, halveer hem en verwijder desgewenst de zaadjes. Snijd de peper piepklein. Pel de knoflookteen en snijd ook deze heel fijn. Roer peper en knoflook samen met de vissaus en het limoensap door het azijn-suikermengsel. Proef of zoet, zuur en zout mooi in balans zijn en pas de smaken zo nodig nog ietsje aan.

Breng voor de loempiaatjes een grote en een kleine pan water aan de kook. Leg in de kleine de kippendijfilet, voeg een snuf zout toe en laat 5 – 7 minuten zachtjes pocheren tot het vlees gaar is. Schep uit de pan.

Breng opnieuw (schoon) water aan de kook in hetzelfde pannetje en pocheer hierin de garnalen 2 – 3 minuten, tot ze gaar en mooi roze zijn. Schep eveneens uit de pan.

Zet zodra het water in de grote pan kookt het vuur uit. Doe de glasnoedels in erin en roer even om, zodat ze zich door het water verspreiden. Laat 2 – 3 minuten weken en stort ze in een vergiet. Laat de noedels goed uitlekken.

Snijd de kip in dunne reepjes. Pel de garnalen en halveer ze overlangs. Schil de winterwortel en snijd in luciferdunne reepjes. Pluk de blaadjes van de munt. Halveer de sprieten bieslook overdwars.

Zet alle ingrediënten klaar, samen met een grote kom warm water en een serveerschaal. Bevochtig 2 theedoeken en wring ze uit. Spreid er een uit op het werkvlak

Week telkens een vel rijstpapier 10 tellen in het water tot hij slap wordt en leg hem op een vochtige theedoek. Leg er 1 of 2 blaadjes munt op, 2 halve garnalen, wat van de kip, wortel, tauge en een plukje glasnoedels.

Vouw eerst beide zijkanten over de vulling en vouw er daarna de onderkant overheen. Trek de boel strak en begin te rollen alsof je een pannenkoek oprolt. Leg vlak voor het einde nog 2 sprietjes bieslook tussen het rolletje, zodat die mooi zichtbaar zijn.

Bewaar het loempiaatje op de serveerschaal onder de vochtige theedoek. Herhaal met de overige vellen en de rest van de vulling.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer