met Janneke Vreugdenhil
 

Chili

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 17

    kirsten op 18 februari 2010 om 13:45 uur:

    Al twee keer in korte tijd gemaakt; een super recept, wat een smaak !! Erg leuk om te eten met veel mensen, ik had er nog kleine pannekoekjes bij gemaakt. Bedankt, ik ga dit zeker vaak maken

  • 16

    Kees Gehrels op 15 november 2009 om 15:36 uur:

    Beste Janneke,

    Briljant, met chocolade!
    Hierdoor geinspireerd heb ik gisteren wat hagelslag (puur) door de Chili gestrooid.
    Heerlijk!
    Makkelijker dan knoeien met repen.
    Wat vind jij hiervan?

    Groeten, Kees

  • 15

    annemiek op 3 november 2009 om 12:50 uur:

    Ik denk eerder dat alcohol bij jeugd/jongeren de gezonde groei van hersencellen verstoord. Dit lijkt me bij jonge kinderen eerder een probleem dan dat ze zouden wennen aan alcohol.

  • 14

    Hortense op 22 oktober 2009 om 08:57 uur:

    Jezus Frits, wat een overspannen reactie op een simpel vraagje van mij aan Janneke: of er een prima alcoholvrij alternatief bestaat voor dit gerecht. Punt. Meer niet.
    Ik had het niet verwijtend over comazuipen, niet over niet-genieten (ik onthou mijn kinderen dus volgens jou het genot van drank in het eten en kennelijk daardoor het genot van eten en het plezier in het leven...). En ja, mijn kinderen vinden kaasfondue mét kirsch hartstikke smerig, daar zijn ze helemaal zelf achtergekomen. Dus fijnproevers in de dop! ;-)
    Dus Frits, even relaxen, neem een lekker wijntje en accepteer dat er ook truttige ouders zijn die hun jonge kinderen geen alcohol in het eten willen geven.

  • 13

    Frits op 20 oktober 2009 om 10:23 uur:

    De reactie van Ilse is me uit het hart gegrepen!

    Comazuipen is een probleem, overmatig alcoholgebruik door jongeren bij het stappen misschien ook. Maar dit doen ze echt niet omdat ze thuis iets gegeten hebben met alcohol erin. Of omdat ze bij een diner een lekker glas wijn mochten meedrinken.

    Ik zou integendeel eerder durven te beweren dat het veel vanzelfsprekender is om kinderen juist te laten zien hoe je (met mate) kan genieten van alcoholische dranken. Hoe je lekker kookt met evt. een scheut van dit of dat of hoe lekker een glas wijn bij het eten kan zijn. Is het überhaupt niet altijd zo gegaan?

    Ik vermoed dat dit eerder de kans verkleint dat ze drank alleen als 'drug' gebruiken met vrienden dan dat dit alcoholmisbruik zou bevorderen.

  • 12

    Ilse op 19 oktober 2009 om 19:58 uur:

    Ik respecteer de (eerder paniekerige) reacties van sommigen hier over alcohol voor kinderen, maar ik maak - zonder enige vorm van ironie - wel de volgende opmerking : is het juist mijn inbeelding of zijn we tegenwoordig echt zo vies van allerlei dingen (alcohol in voeding, het minste van aarde of gras aan de handen, ...) dat we extreem reageren (en alles eindigt in een eerder steriele bedoening?)?
    Ik ben Vlaamse en als kind mocht ik tijdens de zomer nippen aan het tafelbier, dat lekker afsmaakte (en zeker beter was dan allerlei suikerbommen die de kinderen tegenwoordig drinken) en beter de dorst leste. Maakte me dat dronken? Neen. Ben ik nu een dronkenlap? Neen. Waren mijn (groot)ouders ontverantwoord? Neen.
    Trouwens, vele Vlaamse keukenklassiekers (konijn met pruimen, stoofkarbonaden,...) vragen om dat beetje bier dat een unieke smaak geeft aan het gerecht. En duizenden Vlaamse (en even goed Franse, met hun Coq au vin en dergelijke, of Spaanse, of Italiaanse...) volwassenen van nu bewijzen dat die paniekerige reactie heus overdreven is.
    Ik zou dus zeggen : als je geen scheut alcohol wilt gebruiken in deze gerechten, doe het dan gewoon niet, punt! Van bijna alle schadelijke stoffen (bijvoorbeeld benzeen) zijn er immers in tal van producten sporen te vinden (vb. in plastieken buizen die gebruikt worden als waterleiding)...zijn we in gevaar (want niveau van benzeen is niet 0)? Neen, want dat niveau zit ruim beneden drempelwaarden die op zich nog veiligheidsmarge hebben...de realiteit niet uit het oog verliezen a.u.b.

  • 11

    twan op 19 oktober 2009 om 19:58 uur:

    Het kookpunt van ethanol ligt op 78 C, dus als je drie uur lang deze chili laat sudderen bij 95-100 C lijkt het mij sterk dat er nog maar 1 mg achterblijft in dit smakelijk stoofpotje...overigens een theelepeltje karwijzaad erbij geeft een extra dimensie

  • 10

    Frits op 18 oktober 2009 om 15:55 uur:

    Tja, als je alcohol per definitie slecht vindt, moet je 't er lekker uit laten.

    Maar dat is in mijn ogen echt onzin, het is tenslotte (in deze hoeveelheden) bij lange na niet schadelijk. Sterker nog, 't zal niet eens enig effect hebben in de zin van 'dronkenschap'. En bovendien zullen - op een enkele fijnproever in de dop na - de meeste kinderen niet eens doorhebben dat er drank doorheen zit (ik heb dat ook nooit geproefd of beseft bij bijv. kaasfondue vroeger). Dus wat is nou eigenlijk het probleem?

  • 9

    karen op 16 oktober 2009 om 10:44 uur:

    Als je een gerecht even laat koken is 15% van de alcohol verdampt. Bij flamberen verdampt 25%. Na 15 minuten is 60% van de alcohol weg. Na 1 uur koken 75%. In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter. Wij hoeven onze kinderen onze slechte gewoonte niet via het avondmaal op te dringen?
    Ik maak altijd een deel zonder alcohol voor ons kind...geen moeite en net zo lekker. Als zij oud genoeg zijn om te kiezen voor alcohol is dat hun keuze.
    Ik probeer te zeggen dat een gerecht gericht op kinderen...zie dit filmpje...met daarin bier(kasteel 7% of misschien wel 9% en whisky boven 16%) een beetje eigenaardig is.

  • 8

    janneke vreugdenhil op 9 oktober 2009 om 13:15 uur:

    Net als Frits maak ik me nooit zo druk om een vleugje restalcohol in het eten. We hebben het over 1 flesje bier + twee lepels whisky op een gerecht voor minimaa 8 personen, waar die kleintjes ook nog eens een relatief klein deel van eten. En het gerecht staat 3 uur te stoven.
    Maar, wie liever geen alcohol gebruikt, zou ik eerder aanraden extra bouillon te gebruiken dan alchoholvrij bier. Dat heeft althans voor mij een naar smaakje, en dat zou ik pas echt zonde vinden van de chili.

  • 7

    molly op 9 oktober 2009 om 09:56 uur:

    Leuk recept! Jammer dat je als je het uitprint ook de overbodige kleurenfoto's krijgt.Dat verwacht je niet.... Zonde van de inkt!Molly

  • 6

    karen op 9 oktober 2009 om 09:56 uur:

    Het is waar, waarom zou je alcohol aan kinderen willen geven? Dat is niet tuttig maar verstandig. Je went vlug aan de smaak van alcohol in gerechten. Kinderen ondervinden sneller dan je denkt de gevolgen van zelfs een klein beetje alcohol...Je zou dus best een deel (twee pannen) kunnen maken met alcoholvrij bier bijv.

  • 5

    Frits op 8 oktober 2009 om 14:33 uur:

    Jezus Hortense, doe niet zo ongelofelijk truttig zeg. Als er al wat alcohol overblijft, waar hebben we 't over?

  • 4

    Hortense op 5 oktober 2009 om 10:28 uur:

    Heerlijk! Eindelijk eens een chilirecept zonder kidneybonen! Klein vraagje: alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken, ook al kook je het drie uur. Als ik kook voor kinderen wil ik daarom geen alcohol in gerechten gebruiken. Zou je dat rokerig-zoete accent ook geheel alcoholvrij met Supermalt-bier /Malzbier (uit Duitsland) kunnen verkrijgen. Of is dat te zoet?

  • 3

    Janneke Vreugdenhil op 4 oktober 2009 om 21:25 uur:

    Beste Kees, in plaats van whiskey zou je Chinese Shaoxing (rijstwijn, te koop bij Chinese winkels) kunnen gebruiken, die heeft ook een beetje dat rokerige. En anders droge sherry. En in plaats van bier zou ik denk ik gewoon extra bouillon nemen, en dat voor het zoetje heb bier toevoegt, 1 of 2 eetlepels (begin met 1, en proef dan) bruine basterdsuiker. Succes, en hoop dat je dochter het lekker vindt.

  • 2

    anneke op 4 oktober 2009 om 20:32 uur:

    in de zeventiger jaren deed ik er ook bruine bonen door.
    deze niet?

  • 1

    Kees van Heijst op 2 oktober 2009 om 10:10 uur:

    Beste Janneke

    Klinkt heerlijk,echter, mijn dochter heeft een gluten allergie.
    Wat zou ik kunnen gebruiken i.p.v. whiskey en bier?
    Groet Kees

Uw reactie

1 oktober 2009, aflevering 73

Voor 8 mensen (of voor een flinke voorraad in de vriezer):

  • 1,5 kilo vang of sukadelappen
  • olijfolie
  • 3 rode chilipepers
  • 2 uien, grof gesneden
  • 5 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 1 eetepel gedroogde oregano
  • ½ eetlepel zout
  • 2 eetlepels whisky
  • 1 blik tomaatstukjes
  • 500 ml runderbouillon (of 1 pot vleesfond)
  • 1 flesje (0,33 ml) bruin bier
  • ongeveer 30 gram pure chocolade

Toppings:

  • fijngehakte rode ui
  • naturel tortillachips
  • blokjes avocado
  • fijngehakte verse koriander
  • zure room
  • partjes limoen

Snijd het vlees eerst in blokjes en hak het daarna grof. Of vraag de slager om er gehakt van te draaien op een grote (5 mm) schijf.

Verhit de olijfolie in een braadpan en braad hierin een deel van het vlees aan tot het lekker bruin is. Herhaal tot al het vlees gebruind is en schep het laatste vlees uit de pan.

Rooster intussen de verse chilipepers in een droge koekenpan op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen en snijd ze met zaad en al fijn.

Fruit de uien in de braadpan (het vlees heeft genoeg vet achtergelaten). Fruit de knoflook en geroosterde chilipeper even mee en doe dan het vlees terug in de pan. Voeg ook de komijn, chilipoeder, oregano en het zout toe en bak nog 2 minuten.

Schenk de whisky in de pan, schep het vlees nogmaals om. Voeg de bouillon, het bier en tomaten toe, breng aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan. Laat de chili een uur of drie stoven, tot het vlees smeltend zacht is.

Laat de chocolade al roerend oplossen in de chili. Proef en maak het gerecht op smaak met zout of maak hem extra pittig met cayennepeper. Serveer de chili in diepe kommen en laat iedereen zelf nemen van de toppings.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer