met Janneke Vreugdenhil
 

Vistajine

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 11

    elbertwaal op 4 oktober 2009 om 17:59 uur:

    Kan iemand (Janneke?;-) mij uitleggen waarom er geen gaatje in het deksel mag zitten (omdat dan de stoom ontsnapt) maar er wél een pollepel onder de rand wordt gestoken (waardoor de stoom nóg makkelijker ontsnapt)?
    Zo'n klein gaatje lijkt mij erg handig om 'klapperen' van het deksel als gevolg van de overdruk te voorkomen.

    En een tweede vraag: is een romertopf functioneel gezien niet precies hetzelfde?

  • 10

    janneke vreugdenhil op 16 september 2009 om 13:24 uur:

    Dat ligt aan je tajine, Ellen. Die van mij is geglazuurd en dan hoeft dat niet. Als je een ongeglazuurde hebt geloof ik wel, net als bij een romertopf (maar helemaal zeker weten doe ik dat niet - iemand anders?)

  • 9

    elly op 13 september 2009 om 23:07 uur:

    het recept lijkt me heerlijk dus dat ga ik zeker proberen maar ik heb nog even een vraagje de tajine moet die niet even geweekt worden in koud water voordat je de tajine op het vuur zet? groeten elly

  • 8

    Marieke op 10 september 2009 om 15:04 uur:

    De vistajine afgelopen weekend uitgeprobeerd: wat was die heerlijk! We hebben ervan gesmuld, de gesmoorde venkel, en kruiden, het rook en smaakte fantastisch!
    De venusschelpjes moet je volgens mijn visboer niet laten weken dan "verdrinken" ze, krijgen te weinig zuurstof en kunnen slecht worden, beter is het om ze net als mosselen goed om te spoelen, dus heb ik dat maar gedaan. Bedankt voor het lekkere recept!

  • 7

    een andere Ilse op 10 september 2009 om 15:04 uur:

    Dank Mohammed en Janneke!
    Ik krijg weer helemaal zin om te koken als ik zo'n filmpje heb gezien:-))))))

  • 6

    francine de klerk op 10 september 2009 om 10:29 uur:


    gaan jullie nog es vaker samen kokkerellen?
    (aannemende dat 't een toevalligheid is: aflevering 69)

  • 5

    Philip op 9 september 2009 om 15:23 uur:

    De tajine heb ik nog niet geprobeerd, maar de salade is echt verrukkelijk, vooral als ie een beetje koel is. Een klein sjalotje erin is lekker, maar toch echt niet teveel dan. En dan maar samen lekker smullen in de zonovergoten tuin, gezellig hoor! Groeten van Philip

  • 4

    Janneke vreugdenhil op 7 september 2009 om 22:55 uur:

    Regels zijn er om overtreden te worden, toch Teun? Nee hoor, ik had expres geen standaard Marokkaanse tajine uitgekozen om voor Mohammed te maken. Dan had hij namelijk onmiddellijk gezegd dat die van z'n moeder, oma, tante etc lekkerder is. Daar kun je als geboren Hollandse die slechts 1 x in Marokko is geweest natuurlijk nooit tegenop.

  • 3

    teun horbach op 7 september 2009 om 19:53 uur:

    Ik ben welgeteld 7 maal in marokko geweest (prachtig land overigens!), maar de tajine die janneke bereidt is werkelijk een spannende fantasia! Ik ga hem es gauw proberen. En mohammed (lollige column!), een vraagje: kan je dat flioemunt (?) echt nergens in nederland kopen??
    groeten van teun

  • 2

    evelien op 7 september 2009 om 11:09 uur:

    Gerecht ziet er bijzonder uit en oogt als een spannende combinatie, Janneke en Mohammed. De column is in elk geval hilarisch! Dank jullie wel.

  • 1

    Ilse op 6 september 2009 om 15:28 uur:

    Wat is het jammer om de geuren daar in je keuken tijdens jullie kooksessie niet te kunnen opsnuiven via internet...want dat moet daar heerlijk geroken hebben!
    Gelukkig heb ik ook een "goede" tajine thuis en ik ga zeker het recept eens klaarmaken...alvast bedankt!

Uw reactie

31 augustus 2009, aflevering 69

Een ketterse vistajine

Marokkanen zijn kameleons en hun keuken een pretpark. Jong en oud kunnen er lustig ravotten, draven, slingeren, zwieren, zelfs fietsen in de lucht en hollen onderwater; in de Marokkaanse keuken is niks te gek.

Janneke weet dat als geen ander. Dus dacht Janneke ‘Laat ik eens voor Mohammed de hoofdattractie uitpikken en daar iets geks mee doen.’ Dat werd dus tajine. Maar niet zomaar een tajine: een vistajine. En niet zomaar een vistajine (met de gebruikelijke makreel) maar een tajine van kabeljauwfilet plus een volle portie levensechte venusschelpjes. Dat was nog maar de start van de achtbaan, hij moest nog over de kop. Gedreven door een stoutmoedige fantasie overgoot Janneke het geheel met een flink glas sterke drank. U leest het goed, alcohol, hét stofje dat Allah ten strengste verbiedt aan Diens muzelmannen; dat koos Janneke uit om voor mij - naamgenoot van Diens boodschapper - het zaakje een beetje op te fleuren. Maar de duizelingwekkende speedbocht zat hem hierin dat Janneke niet zomaar een scheutje witte of rode wijn inschonk. Nee, Janneke dacht: wie zondigt, moet goed zondigen. Dus vloog daar een royale plens pure absint door vis en tomaat – absint! - u weet wel, dat 70 % gifgroene goedje dat menig bon vivant totaal mesjoche maakte.

En zo pruttelde onder een mooi geglazuurd aardewerkdeksel het ketterse zaakje zachtjes gaar tot de schaal dampend op tafel werd gezet. Geflankeerd door een overheerlijke pot verse minthee (moslimbier?) doopten we Turkse brood in het verboden sap.

De vistajine van Janneke, de gekste tajine ooit, maar daarom minder lekker? Beslist niet. Want ook hier geldt: verboden vruchten zijn de goddelijkste vruchten!

Mohammed Benzakour

Schrijver

Voor 2 personen vistajine:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 venkelknol, in dunne plakjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 takje tijm
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ¼ theelepel pul biber (of andere chilivlokken)
  • een plukje saffraan, geweekt in 1 eetlepel heet water
  • 50 ml absint of pastis
  • 250 ml visbouillon
  • 2 kabeljauwmoten
  • 500 gram kilo venus- of andere schelpjes, een paar uur geweekt in ruim koud water
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • een handje koriander, grof gesneden

Verwarm de olie in de schaal van een tajine op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en een snuf zout toe en laat zachtjes 10 minuten fruiten.

Voeg de venkel, knoflook, tijm, het venkelzaad, komijnpoeder en de pul biber toe. Schep even om en laat opnieuw 15 minuten fruiten.

Voeg nu de saffraan, de absint of pastis en de visbouillon toe en breng alles op redelijk hoog vuur aan de kook. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen, tot de bouillon een beetje is ingekookt.

Leg de vis erbovenop, verdeel de schelpjes daartussen en zeg het deksel op de tajineschaal. Draai het vuur laag en laat de vis in 10 – 15 minuten net gaar worden. Voeg de laatste 5 minuten de tomaatjes toe.

Bestrooi de tajine voor het serveren met koriander en geef er royaal (Marokkaans) brood bij.

Voor 2 personen Marokkaanse tomatensalade:

  • 3 rijpe, sappige tomaten
  • 1 kleine teen knoflook
  • een snuf gemalen komijn
  • 1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepel (Marokkaanse) olijfolie
  • citroensap

Kruis de tomaten aan hun bolle kant in en leg ze 40 seconden in een pan met kokend water. Ontvel en halveer ze, verwijder de zaadjes en prak het vruchtvlees tot moes.

Hak de knoflook fijn, strooi er een snuf zout over en wrijf en duw met het lemmet van je mes tot je een zachte knoflookpuree hebt.

Meng knoflookpuree, komijn, koriander en olijfolie door de tomatenmoes. Proef en maak op smaak met zout en citroensap. Geef er (Marokkaans) brood bij.

Tip: volgens Mohammed wordt de salade nog lekkerder met ui. Gebruik in dat geval ongeveer een kwart ui, of een klein sjalotje en hak het ragfijn.

Marokkaanse thee volgens Mohammed Benzakhour:

  • 1,5 eetlepel chinese groene thee (liefst van het merk Gun Powder. Jasmijn thee kan ook, bloemiger, minder bitter)
  • 4 of 5 eetlepels witte suiker
  • 35 gram verse munt
  • Een paar takjes polei (in 't Marokkaans hete het 'fliou'; het liefst vers, maar droog is ook goed)

Kook driekwart liter water. Was de munt met koud water af. Doe de theeblaadjes in een metalen pot en giet een scheutje kokend water toe en spoel daarmee de thee schoon (je haalt meteen ook het 'bittere' weg).

Voeg suiker toe en giet dan de rest van het water over de theeblaadjes. Een beetje roeren. Laat de volle pot een paar minuten 'stoven' boven een zacht vuurtje (niet koken!).

Zet het vuur uit, voeg de munt en polei toe, en laat met het deksel erop de thee 5 minuten trekken.Gebruikelijker manier van trekken: schenk een glas vol, proef of het zoet genoeg is, en giet het vocht weer terug in de pot. Herhaal dit vier of vijf keer.

Schenk de thee in kleine glaasjes met een takje verse munt erin. Honingkoekjes erbij en be in heaven!

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer