Tabbouleh
Reacties
(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie)
-
4
Sandra op 23 augustus 2009 om 16:17 uur:
Wat betreft het uitpersen van citrusfruit: als je die voor het persen even opwarmt in de magnetron, krijg je er veel meer sap uit. Ik heb wel eens een proefje genomen met sinaasappels, waarbij ik er twee (via een aselect getrokken steekproef...) wel, en twee niet eerst opwarmde. Toen ik het sap van beide koppels elk in een longdrinkglas goot, scheelde het een centimeter in saphoogte!
-
3
Katinka op 21 augustus 2009 om 15:53 uur:
Heerlijk! Echt de zomer op je bord!
Ik doe er zelf ook vaak koriander doorheen, een half bosje ongeveer. En een combinatie van citroen- en limoensap (alleen limoen vind ik te 'zoetig' worden).
En met gegrilde aubergine is het ook erg lekker, vooral als je er een geitenkaasje bij serveert. -
2
Carla op 20 augustus 2009 om 22:39 uur:
Het recept ziet er goed uit flink veel groen in verhouding met de Bulghur. Mooie keuken trouwens de Libanese keuken.
Maar de uitspraak van de naam van het gerecht, arrggghhhh. Je spreekt Bhulghur uit als Boelghoer met de klemtoon op de eerste lettergreep en Tabouleh met de klemtoon op de laatste lettergreep.
Verder niets dan lof, ik kijk elke keer met veel genoegen. -
1
Atti Soels Ouwerkerk op 20 augustus 2009 om 22:38 uur:
Ik ben "oud"! Ruim 50 jaar geleden leerde ik rijst koken van een echte Indische dame. Speciaal voor nog te bakken rijst was een droge korrel van belang.
Was gewone rijst, dus niet die knutselrijst die niet gewassen hoeft te worden, tot het water helder blijft.(De Surinaamse rijst is prima). Soms is 5x goed tussen de vingers wassen nodig.
Doe de rijst in een pan en nu komt de truc: welke maat pan je ook gebruikt, egaliseer het oppervlak van de rijst en schenk water in de pan tot de hoogte van 1 vingerkootje.
Breng de rijst aan de kook, zet het vuur lager als er putjes in vallen en houdt de garing in de peiling. Wat uitstekend werkt is de rijst meteen na het "putjesstadium" in je bed stoppen. Lekker het dekbed er om heen frummelen en als je 's avonds rijst wilt eten is die klaar en gaar. Ideaal voor de kampeerder die er een dag op uit gaat.
Voor gebakken rijst laten afkoelen en de volgende dag verwerken.Dan is rijst koken ineens makkelijk...
Uw reactie
20 augustus 2009, aflevering 67
Voor 4 personen:
- 100 g bulghur
- 1 tomaat
- 1 bos bladpeterselie
- ½ bos munt, fijngehakt
- 2 lente-uitjes
- extra vergine olijfolie
- sap van 1 – 1½ citroen
- 4 kropjes little gem (kleine slahartjes)
Meet de bulghur af in een beker. Strooi het in een aardewerken kom en voeg een snuf zout toe. Schenk er twee keer de hoeveelheid kokend water op. Dek af met een bord en laat de bulghur zo minstens een uur staan.
Snijd de tomaat doormidden, verwijder de zaadjes en het vocht en snijd de tomaat in blokjes. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie en munt en hak de kruiden fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snijd in dunne ringetjes.
Laat de bulghur zo nodig uitlekken (het meeste water zal zijn opgenomen door de korrels). Meng in een grote kom de bulghur, tomaat, kruiden, lente-ui en een scheut olijfolie en maak de salade flink op smaak met zout, zwarte peper en citroensap.
Geef de little gem er apart bij en laat iedereen zelf de slablaadjes volscheppen met tabbouleh.
Tip: wanneer je deze tabbouleh serveert met Turks brood, een schaaltje olijven, een stuk feta of Turkse schapenkaas en eventueel nog wat rauwkost, heb je er een complete zomerse maaltijd aan.
Janneke Vreugdenhil
Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.
|
Camera: Camera/leader: |
Dave Vaessen Roel Rekko |
Ontwerp leader: |
Luc Wermers |
Productie: |
Miriam Bos |
Eindredactie: |