met Janneke Vreugdenhil
 

Gazpacho

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 11

    Theo R. op 31 augustus 2009 om 14:30 uur:

    ik heb de gazpacho gisteren ochtend gemaakt (2/3 vd komkommer mee geblend, 1/3 vd komkommer in kleine stukjes op het laatste moment toegevoegd) en het was HEERLIJK maar heb nog een enorme hoeveelheid over! heb daarom de volgende vraag: kun je gazpacho eigenlijk invriezen of ben je de crunch dan kwijt? een snel antwoord zou wenselijk zijn want anders moet ik er vanavond snel mensen mee gaan blij maken ;-0 bvd! theo r.

  • 10

    billy op 9 augustus 2009 om 13:12 uur:

    @Pieter J.
    Tja cameramannen....goeie opmerking!
    Overigens flirt Janneke aardig met hem/haar.

  • 9

    hcbouma op 28 juli 2009 om 17:42 uur:

    Volgens Johannes van Dam is het lekkerder om de komkommer niet mee te pureren maar er apart in blokjes bij te geven. Ik ben het daarmee eens, want de smaak van de soep wordt intenser en de losse komkommertjes geven een verrassende knapperige beet aan elke hap.
    En brood hoort er echt door, vind ik. Dat lobbige is juist zo lekker aan gazpacho. Net als panzanella is dit een soort brood met sla maar dan in een andere vorm.

  • 8

    Willemijn op 27 juli 2009 om 20:27 uur:

    Bijna zoals ik em in Granada heb leren maken (ook zonder brood). Alleen vonden de dames van de keuken daar dat het echt door een wrijfzeef moest. Dat is zweten hoor, op een warme dag. Dan maar liever zo!

  • 7

    Ilse op 27 juli 2009 om 20:27 uur:

    Even reageren : er is geen standaardversie van de gazpacho, en dus kun je niet van één (al dan niet authentieke) Andoulische gazpacho spreken! Net als met de paella, heeft elke streek/stad wel zijn manier om de gazpacho te maken,...die heet ook niet altijd gazpacho! Zo is salmorejo de versie van Córdoba.
    Sommigen voegen brood toe, anderen eieren, en ik ken hier (ik woon bij Madrid) zelfs mensen die er ook een perzik bijvoegen. Of ze niet pureren, maar eerder fijnhakken...als je het zelf maar lekker vindt!
    In ieder geval een lekker zomers soepje voor warme dagen! Maak zelf een versie met meloen en watermeloen (en wat roze peperbolletjes)...ook verfrissend bij de hoge temperaturen hier nu!
    Groeten,
    Ilse

  • 6

    L.Sabarte op 27 juli 2009 om 20:26 uur:

    Deze variant heeft m.i. een veel intensere tomatensmaak.
    De helft van de tomaten koken en nog een tijdje laten trekken met wat blad van maggi,oregano en peterselie.
    Dit deel door de passe vite.De andere helft tomaten,ontveld,en k.kommer paprika door de blender.Ui niet nodig in tenzij even gesmoord om de scherpte te verminderen.Waarom geen bieslook erover. Sherry-azijn is tgv de gekookte tomaten,zuur genoeg, ook niet nodig.
    Een dag van tevoren maken.

  • 5

    devri op 27 juli 2009 om 20:20 uur:

    dag,
    Waarom zet je de gepureerde soep in de koelkast zonder afdekking met -keukencondoom-zoals uw geliefde kok Pierre Wind het uitdrukt?

    dag

  • 4

    Anne op 27 juli 2009 om 20:20 uur:

    Een paar dingetjes vielen mij op. Je wil de knoflook liever niet meepureren maar eerst vijzelen, maar daarna blender je nog wel een paar keer om de ingrediënten te mengen. Zou je dan niet beter de knoflook later kunnen toevoegen? Zelf vond ik de ui erin wat overheersend, misschien zou je die eerst in citroensap of azijn kunnen leggen om de scherpe smaak wat te verminderen.
    Ook heb ik zelf wel de komkommer geschild en een rode paprika genomen, dat doet de kleur van de soep ook wel ten goede. Het oog wil ook wat hé...;) Ik ga ook een keer proberen hoe hij met brood is. En wat is dat voor een leuk mesje?

  • 3

    karina op 24 juli 2009 om 15:17 uur:

    In Andalucia doet men wat oud wit brood (zonder korst) bij de soep. Daar wordt de soep romig van. Wel eerst het brood zo'n 10 minuten weken. Gewoon mee pureren.
    En de goede soep hangt echt van de juiste tomaten af. Wij gebruiken hier de aller rijpste vleestomaten.
    Karina - Zuid-Spanje

  • 2

    Pieter J. op 24 juli 2009 om 15:17 uur:

    Ooit de film Love Actualy gezien? Waar die jongen die bruiloftsfilm maakt, maar alleen de bruid filmt? Daar heeft deze cameraman ook erg veel last van. Maar ik geloof dat het maken om het maken van de gazpacho en het tonen van ingredienten gaat. Niet dat lollige hoofd van Janneke ... ;-)

    En naar mijn idee is hij toch lekkerder en authentieker MET brood!

  • 1

    tjitske op 23 juli 2009 om 09:49 uur:

    Lijkt me een heerlijk soepje, ik knip er voor het opdienen altijd royaal basilicum over.
    Met wat voor mes snij jij??
    groet

Uw reactie

23 juli 2009, aflevering 63

Voor 2 personen:

  • 1 sjalotje, grof gesneden
  • 1/2 groene paprika, in stukken
  • 1/2 komkommer, in stukken
  • 500 g rijpe trostomaten, in stukken
  • 1 teen knoflook
  • de beste sherryazijn die je kunt vinden
  • je mooiste olijfolie

Pureer de sjalot, paprika, komkommer en tomaat met een staafmixer of in de keukenmachine.

Stamp en wrijf de knoflookteen met een snuf (grof) zeezout glad in een vijzel.

Voeg de knoflook, samen met 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels olijfolie toe aan de soep. Proef en maak verder op smaak zout en versgemalen peper en zo nodig extra azijn en olijfolie.

Laat de gazpacho in de koelkast ijskoud worden of koel hem met een paar ijsblokjes.

Tip: Geef er geroosterd brood met olijfolie en serranoham bij.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer