met Janneke Vreugdenhil
 

Tuinbonenpilav

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 16

    Maja op 11 mei 2010 om 15:02 uur:

    Ik ga dit recept vanavond uitproberen! Ik ben erg benieuwd, de smaakcombinatie klinkt veelbelovend.. De aangegeven kooktijd van rijst en bonen lijkt mij zo op het eerste gezicht iets te kort. Ik heb bovendien bonen uit de vriezer, misschien dat die iets langer moeten dan de verse tuinbonen?
    Bedankt voor de inspiratie,
    Maja

  • 15

    Esther op 28 juni 2009 om 21:54 uur:

    Aangezien de tuinbonen het enige ingredient was uit dit recept dat ik in huis had dankzij het groentenpakket van Odin, heb ik een variatie bedacht op Janneke's recept: Risotto met tuinbonen en lamsworstjes. Manier van bereiden is hetzelfde. Lamworstjes in 3en gesneden (mengt zich beter) gebakken in wat olie, dan eruit en in het vocht wat overblijft de uien gestooft. Dan arborio rijst toegevoegd, worstjes weer terug, groentenbouillon en na 10 min. de tuinbonen. In vervolg doe ik de tuinbonen (het waren joekels) er direct bij, dan zijn ze letker zacht. Qua kruiden had er wat verse platte peterselie bij gekund. Wat geraspte parmezaanse kaas had het afgemaakt, als ik gisterenavond niet te lui was geweest :-) Janneke, bedankt voor de unieke inspriratie.

  • 14

    hcbouma op 25 juni 2009 om 20:25 uur:

    Lekker recept. Ik had geen dille, maar een handvol fijngesneden dragon/peterselie/bieslook bleek ook heel lekker in de pilav. Ik zal het recept zeker nog eens maken, maar dan doe ik één ding anders. Ik had de tuinbonen dubbel gedopt. Normaal is dat lekkerder, zeker bij wat grotere bonen, maar nu miste ik een 'bittertje' in de rijst. De tuinbonen verdwenen een beetje tussen de andere smaken.

  • 13

    Patrick Wolvers op 22 juni 2009 om 11:12 uur:

    Potjandosie, wat een geweldige smakencombie Janneke! Subliem hoe de gember, kaneel en dille met de tuinbonen en basmatie praat.

    Misschien is het een idee om de hoeveelheid gember in grammen weer te geven. Tegenwoordig heeft iedereen wel een digitaal weegschaaltje. Gember is gauw te veel voor sommige en hoeveelheid cm gember verschilt nogal van gember tot gember.

    Bij mij waren de hoeveelheden in ieder geval perfect. Bedankt voor het recept!

    Patrick Wolvers
    Zoeterwoude

  • 12

    Harm op 21 juni 2009 om 12:10 uur:

    Ik kijk graag naar uw filmpjes, instructief en u presenteert het ook wel leuk.
    Maar voor de tuinbonen: is het niet makkelijker om eerst met een dunschillertje over de naad (aan 1 kant) van de peul te gaan? Een dun reepje maar, daarna klap je hem zo open. Het schillen gaat het makkelijkst als je in de holle kant onder de steelaanzet begint.

  • 11

    Ilse op 19 juni 2009 om 17:45 uur:

    Lekker recept, heb het net klaargemaakt als verjaardagslunch voor mijn vriend.

    Ivm vraag over zoutpot : ik heb al veel zulke potten gezien, maar telkens bij families waar de traditionele zoutpot (van generatie op volgende generatie) nog gebruikt wordt. Dus zoeken op rommelmarkten of in Frankrijk bijvoorbeeld bij de stock van Emmaüs.

    Ivm tuinbonen : in België waar ik vandaan kom, zou ik deze soort van bonen enkel vinden in m'n eigen tuin (in de winkel meestal platte bonen of sperziebonen), maar in Spanje waar ik nu woon, zijn de platte bonen de "judías verdes" (letterlijk groene bonen), maar deze vorm van tuinbonen heten "habas" (of al gedopt meestal onder verkleinwoord "habitas" gekend)...de truc bestaat er dus uit de juiste benaming te vinden.
    Trouwens, omdat het seizoen van de habas hier al voorbij is, heb ik de pilav klaargemaakt met diepvriesbonen...ook lekker.

    Een typisch Spaans gerecht met vers gedopte habas is ze stoven met een uitje en wat hamreepjes (ham als jamón serrano!), of met chipirones (kleine pijlstaartinktvisjes)...gemakkelijk, vlug en lekker!

  • 10

    Lindsey op 18 juni 2009 om 10:49 uur:

    Bedankt voor dit recept, Janneke. Rozijnen, kaneel en gember met tuinbonen, een intrigerende en verrassend smakelijke combinatie. En dan nog met die heerlijke (zelf uitgezaaide) verse dille uit de tuin, verrukkelijk! Het zal zeker gaan behoren tot onze vaste tuinbonen-repertoire (we hebben al ruim zeven kilo gedopt en er hangen nog veel meer aan).
    Trouwens, waar ik benieuwd naar ben is wat voor soort tuinbonen je gebruikt hebt, want ik heb nooit zulke lange, smalle peulen gezien waar zo vele tuinboontjes uit komen. Bij onze bonen zitten er maar vier of vijf in een peul, die dan ook veel korter en breder is dan die hier.

  • 9

    janneke vreugdenhil op 17 juni 2009 om 12:51 uur:

    Lindsey, toevallig schreef ik daar vorige week over in nrc.next: http://www.nrcnext.nl/koken/2009/06/12/zonder-doppen/

    En Imre, grappig dat je dat vraagt. Heb zelf ook jaren gezocht naar een geschikte zoutpot. Een open pot staat gezellig, maar het zout wordt veel te snel vochtig. Deze vond ik (inmiddels alweer jaren geleden) op een Rotterdamse rommelmarkt. Het is volgens mij echt een ouderwetse zoutpot. Als je goed kijkt zie je dat er een enorme barst in zit. Maar ja, hij zal het toch nog een tijdje moeten volhouden, want voor ik weer tegen zo'n perfecte zoutpot aanloop?

  • 8

    Imre op 16 juni 2009 om 22:46 uur:

    Hoi Janneke,

    Complimenten voor je kookrubriek maar even een andere vraag. Graag wil ik weten waar je die ontzettend handige 'zoutpot' vandaan hebt (de glazen pot met zo'n houten dekseltje).
    Had al wat rondgekeken maar nog niets goeds kunnen vinden..
    Alvast dank!
    Vriendelijke groet

  • 7

    janneke vreugdenhil op 16 juni 2009 om 21:19 uur:

    Beste Eliane, dank voor je informatie. Ik dacht eerlijk gezegd dat Gulpener onder Grolsch viel, maar blijkbaar is dat niet zo.
    Beste Hortense, als je meer van dubbelgedopte bonen houdt, zou ik dat zeker doen. Ik vind het bij jonge bonen niet nodig. Wel later in het seizoen, als ze echt taai worden. Mooie naam wel, kauwgombonen, hoewel niet bepaald een aanbeveling.

  • 6

    Lindsey op 16 juni 2009 om 21:19 uur:

    In tegenstelling tot Hortense vind ik het schilletje van de tuinboon juist veel smaak en textuur toevoegen. Als de bonen kraakvers (uit eigen tuin!) zijn, heeft dit schilletje niets met zeemleer van doen.
    Wist je trouwens dat zulke jonge, tere baby-tuinboontjes als op deze film eigenlijk het allerlekkerst zijn met peul en al, dus niet gedopt? De zachte peulen gewoon wassen en met (verse) bonekruid kort koken, klontje gezouten boter erop en smullen maar!

  • 5

    Hortense op 16 juni 2009 om 14:05 uur:

    Het lijkt me een zalig recept, echter zou ik de tuinbonen toch liever apart koken en dan dubbeldoppen, dus het harde velletje verwijderen. Die velletjes zijn net stukjes zeemleer (mijn zoon noemde het eens kauwgombonen...) en het dubbeldoppen is maar een klein werkje.

  • 4

    Eliane op 14 juni 2009 om 19:07 uur:

    in nrc weekblad eind mei stond het stuk 'verrukkelijke vlierbloesem'. Zoals altijd met plezier gelezen. Stond alleen een foutje in. wil dit graag rechtzetten: Gulpener Korenwolf is het witbier van de Gulpener Bierbrouwerij en niet van de Grolsche!
    zie voor meer informatie over de Gulpener:
    http://www.gulpener.nl/site
    vriendelijke groet

  • 3

    brigitte op 14 juni 2009 om 10:17 uur:

    Vaderdag is volgende week zondag (21 juni). De chocoladetruffels zijn lekker geworden en zijn mooi versierd door de kinderen met cacao, hagelslag en discoballetjes. Gaan we morgen kado geven, maar ook echt een aanrader voor vaderdag in een mooi zelfgeschilderd doosje. Het ziet er echt super uit!
    De ganache had wel een vetlaag bovenop: niet goed geroerd of te goedkope chocolade? En waar koop je zijdevloeipapier, wij hebben ze in bakvormpjes in het doosje gelegd.

  • 2

    janneke vreugdenhil op 12 juni 2009 om 14:01 uur:

    Mijn chocoladetruffels (http://tv.nrc.nl/video/kookt/article1294511.ece/Chocotruffels) maak ik in allerlei varianten, Brigitte. Vaak genoeg ook zonder koffie en grappa, zodat mijn kinderen er ook van kunnen meegenieten. Zolang je de basis van pure chocola en mascarpone 1 of 2 eetlepels vocht maar respecteert, kun je er mee doen wat de kinderen lekker vinden. Specerijen zoals nootmuskaat en kaneel, gember of vanille zijn erg lekker. Maar ook geraspte sinaasappelschil of gedroogde cranberries of nou ja, laat ze zelf maar wat verzinnen, hoewel ik een grens zou trekken bij roosvicee. Goed idee trouwens om ze te maken voor zondag (is vaderdag, toch?).

  • 1

    brigitte op 11 juni 2009 om 20:37 uur:

    ik heb gisteren net tuinbonen op de markt gekocht, dus je recept komt precies gelegen, ik ga vanavond lekker pilav eten.
    Maar ik wilde eigelijk iets weten over de chocolade truffels (van valentijn). Ik wil het met de kinderen maken voor papa zijn verjaardag zondag, maar de kinderen willen er zelf ook van snoepen en grappa lijkt me niet kinderachtig, dus heb je misschien nog een tip om iets anders toe te voegen of laat ik het gewoon weg?
    P.S. de panna cotta was heerlijk!

Uw reactie

11 juni 2009, aflevering 57

Voor 4 personen:

  • een handje rozijnen
  • 1 ui
  • 4 cm gemberwortel
  • 100 g roomboter
  • 1 kaneelstokje
  • 300 g basmatirijst
  • 800 ml hete groentebouillon of water
  • anderhalve kilo tuinbonen, gedopt (of 400 g diepvries tuinbonen)
  • 125 g ongezouten cashewnoten
  • een handje verse dille

Week de rozijnen een kwartier in handwarm water. Pel en snipper de ui. Schil de gemberwortel en snijd fijn. Smelt de helft van de boter in een pan. Fruit hierin zachtjes de ui, gember en het kaneelstokje.

Voeg de rijst toe en fruit een minuutje mee, zodat alle korrels bedekt raken met een filmpje vet. Giet de bouillon of het water bij de rijst en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 8 minuten koken.

Laat de rozijnen uitlekken. Voeg ze samen met de tuinbonen toe aan de rijst en breng alles opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat nog 8 - 10 minuten koken tot de rijst droog is en de tuinbonen gaar zijn.

Rooster de cashewnoten even in een droge koekenpan. Hak de dille fijn. Schep de dille en de rest van de boter door de pilav. Bestrooi met cashewnoten.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer