met Janneke Vreugdenhil
 

Gebraden lamsbout

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 22

    janneke vreugdenhil op 13 april 2010 om 19:42 uur:

    Mooi om te horen, Bib. Ga hem dit weekeinde ook weer eens maken.

  • 21

    Bib op 11 april 2010 om 18:19 uur:

    Dear Janneke,
    Hartelijk dank voor een heerlijk paaslam (2 stuks) voor 14 plus 5 kids! Het lam was zacht en fantastisch. De salsa erbij was een feest! Dank!

  • 20

    jim op 5 april 2010 om 15:38 uur:

    De (paas)lamsbout was heerlijk, de knoflook/ansjovisvulling helemaal gesmolten. Ik heb me een kleine variatie gepermitteerd door ook wat zeste van een citroen in de gaten te vullen.
    Ik heb 1 vraag: mijn lamsbout was 2 kg, en ik heb het 8 uur gebraden op 80 graden: het was toch niet helemaal "boterzacht". Regelmatig heb ik met het een thermometer gemeten, en de temperatuur was gemiddeld 63 graden. Het vlees was mooi rosé hoor. Hoe krijg ik het zachter de volgende keer?

  • 19

    janneke vreugdenhil op 1 april 2010 om 16:35 uur:

    Bij sinaasappel zou ik liever tijm gebruiken in plaats van rozemarijn, Gre.

  • 18

    Gre op 1 april 2010 om 15:13 uur:

    Smaakt zo'n lamsbout ook met een sinaasappelsaus? Moet ik dan andere kruiden gebruiken? Ik vind rozemarijn altijd zo lekker...past dat bij de sinaasappelsaus?

  • 17

    janneke vreugdenhil op 16 maart 2010 om 17:44 uur:

    Mooi zo, Willemijn. En de ene oven is de andere niet, dus het blijft altijd opletten. Fijn dat-ie na 11 uur alsnog lekker was.

  • 16

    Willemijn op 7 maart 2010 om 17:11 uur:

    Vandaag de lamsbout (1,5 kg) gemaakt. Wel gek: na 8 uur was de kerntemperatuur nog maar 48c! Ik heb em toen op 100 gezet en op het laatst (toen ie op 60 stond) onder de grill. Beetje stom om dan de kernthermometer er in te laten staan :-(

    Kortom: na 11 uur was de bout verrukkulk!

  • 15

    elroy op 29 december 2009 om 22:24 uur:

    Erg lekker recept! Ik heb de lamsbout (4,5kg) een dag voor Kerst al 'geprepareerd' en 12 uur laten marineren, strak ingepakt in keukenfolie. Daarna een uur op kamertemperatuur laten komen en vervolgens 10 uur in de oven gegaard. Het resultaat van deze bijna 24 uurs actie was een boterzacht stuk vlees, heerlijk! En het mooie is dat je er bijna geen omkijken naar hebt.

  • 14

    Astrid Seijs op 1 juni 2009 om 22:29 uur:

    Ik heb een AGA en daar in ga ik voor 24 volwassenen Texels lamsbout maken, de 6de juni.
    Ik denk dat ik één bout in de 100 gr en een in de 80 gr ga braden. Anders past het denk ik niet, ivm het rooster waar ie op rust.Als ik het goed begrijp zal ik de bout in de 100 gr een uurtje later erin moeten schuiven.
    Zelf werk ik nooit met een kerntermometer, alles op gevoel. dat zal hirbij ook wel lukken.
    Is er nog iemand die met een AGA dit heeft bereid?? vr dank voor jullie reactie
    gr astrid

  • 13

    F.L. de Vries op 26 mei 2009 om 11:01 uur:

    Heerlijk heerlijk heerlijk. Had er een van twee kilo in ongeveer acht uur. Heb er mijn digitale vleesthermometer - CDN DTP392 - bij gebruikt. Een aanrader. Bij een kernthemparatuur van 62 graden er uit gehaald. Boter zacht licht rose en zappig. Denk dat dit een goeie manier is om het meer te controleren. Geweldig, van 61 naar 62 graden duurde bijna drie kwartier.

  • 12

    janneke vreugdenhil op 14 april 2009 om 23:24 uur:

    Mijn bout was ruim 3 kilo, HCBouma. Dat zal het verschil hebben gemaakt tussen helemaal gaar en nog een beetje rose. Toch is dat gare helemaal geen probleem. Gaar is bij deze bereiding immers niet hetzelfde als droog, maar als boterzacht. Fijn dat-ie gesmaakt heeft!

  • 11

    hcbouma op 14 april 2009 om 16:02 uur:

    Ik heb het gebraad met Pasen uitgeprobeerd en positieve reacties gekregen (het lam ging uitstekend samen met geroosterde groene asperges). Maar ook bij mij waren de knoflookjes niet boterzacht (hoewel wel eetbaar, als je er van houdt). Daarentegen was het vlees niet echt rosé, maar doorgebakken. Wel was het heerlijk mals. De bout was ruim anderhalve kilo en hij heeft meer dan 9 uur in de oven gegaard op 80 graden. Volgende keer iets minder lang?

  • 10

    janneke vreugdenhil op 14 april 2009 om 11:45 uur:

    Fijn te lezen dat het lam gesmaakt heeft, Lodewijk. Hoe gaar die knof wordt, ligt ook een beetje aan hoe dik je de staafjes maakt en hoe diep je ze stopt. Bij mij verschilt het ook nog wel eens. Als ze niet gaar genoeg zijn, eet je ze gewoon niet op.
    En Els: zo'n stuk bakpapier, of eventueel gewoon alufolie is een goed idee. In een heteluchtoven droogt zo'n stuk vlees toch sneller uit en dat zou zonde zijn.

  • 9

    Els op 13 april 2009 om 22:16 uur:

    Hoe zit het bij gebruik van een hete-luchtoven?
    Helaas kan mijn oven niet op een 'gewone'stand.
    Is afdekken met bv. bakpapier een optie?

  • 8

    Lodewijk op 13 april 2009 om 22:14 uur:

    Dank je Janneke voor het heerlijke recept! We hadden echt een super paaslamsbout. Ik had al eens eerder gehoord van deze bereidingswijze van grote stukken gebraad maar heb het nooit aangedurfd... nu dus wel! Het vlees wordt inderdaad heerlijk mals. De knoflookstukjes bleven echter wel vrij rauw. Komt dat wellicht door de soort knoflook? (geloof dat dit Chinese was). Groeten

  • 7

    janneke vreugdenhil op 9 april 2009 om 15:09 uur:

    Devri, we drongen een Vacqueyras bij het lam, uit het zuidelijk Rhonegebied. Maar je zou ook aan een gewone Cotes du Rhone kunnen denken, of een Languedoc-wijn.
    En Margreet, het is natuurlijk niet zo dat een stuk vlees honderd procent taai wordt als je hem boven de 100 graden braadt. Hij blijft alleen opmerkelijk zacht en sappig als het op heel lage temp doet. Als je je oven op 125 graden zet, reken dan op 3 a 4 uur. Bij 170 moet je, afhankelijk van de dikte van de bout, op zo'n anderhalf uur rekenen.

  • 6

    Tjitske op 9 april 2009 om 15:09 uur:

    de lamsbout was heerlijk, zou zoiets ook lukken met b.v. een pan hachee?

  • 5

    Margreeth van Dijk op 6 april 2009 om 12:23 uur:

    lekker! omdat ik op texel woon tussen al die lammetjes zocht ik al naar een goed recept voor zo'n groot stuk vlees. Mijn gas-oven kan niet lager dan zo'n 125 a 150 graden. kan het dan ook? in kookboek van Sylvia Witteman stond 170 graden, en korter, maar volgens jou wordt het dan taai. en nu ben ik wel ook benieuwd naar de bereidingswijze van lamsschouder.

  • 4

    devri op 3 april 2009 om 15:26 uur:

    dag,

    fijn zo, effe in de keuken, weg wezen...
    het lijkt zo vanzelfsprekend..
    welke wijn hebben jullie bij het lamsbout gedronken ? even een woordje uitleg, als het kan ...
    houd de stemming mooi !

    dag

  • 3

    janneke vreugdenhil op 3 april 2009 om 10:14 uur:

    Je hebt helemaal gelijk, Harry. We gaan het zo snel mogelijk aanpassen in het recept hiernaast. Het foutje kwam zo: ik wilde een lamsschouder maken, maar de lamsschouders bij de slager waren op. Toen dacht ik kom, het kan ook met een lamsbout. Het recept had ik toen al opgeschreven. Zo zie je maar, recepten zijn slechts een suggestie voor hoe je iets lekker kunt bereiden. Je moet ze nooit te serieus nemen. Het kan altijd ook net even anders, op jouw eigen manier, en vaak ontdek je dan weer iets heel nieuws, wat ook lekker is. Of zelfs nog lekkerder. Hoe dan ook, het mooie aan deze lamsbout is dat-ie zelfs na acht uur garen nog rose van binnen is. Probeer maar. (In plaats van ansjovis kan er ook rozemarijn, of tijm, of er kan een heel andere saus bij, kijk zelf maar...)

  • 2

    Hein Gruijters op 3 april 2009 om 10:14 uur:

    Jammer , dat de heerlijke lamsbout in de aankondiging en boven het recept constant lamsschouder wordt genoemd !
    Lamsschouder is echt van een heel andere orde!!

  • 1

    Harrie op 2 april 2009 om 13:37 uur:

    Heel erg lekker, alleen is het geen schouder maar een lamsbout zo te zien.

Uw reactie

2 april 2009, aflevering 47

  • 1 lamsbout
  • 1 bol knoflook
  • 1 blikje ansjovis
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout
  • een bosje platte peterselie
  • een bosje munt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 ansjovisjes uit blik
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • sap van een citroen
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • zwarte peper uit de molen

Zet de oven aan op 80 graden. Spoel de lamsbout af en dep hem droog met keukenpapier. Houd twee tenen knoflook apart en pel de rest. Halveer de tenen in de lengte. Laat de ansjovis uitlekken en hak de visjes fijn.

Maak met een scherp mesje rondom inkepingen in het vlees en prop hierin de ansjovis en knoflook. Wrijf de lamsbout rondom in met olijfolie en grof zeezout.

Leg het vlees in een ovenschaal, liefst op een rooster, en zet deze 8 tot 10 uur in het midden van de oven.

Pluk voor de salsa verde de blaadjes van de takjes kruiden en hak ze grof. Pel de achtergehouden knoflooktenen en hak ze fijn.

Doe de kruiden, knoflook, kappertjes en ansjovis in de vijzel en stamp alles tot een grove pasta. Voeg de mosterd en een beetje citroensap toe. Schenk er al roerend de olijfolie bij. Proef en maak de salsa verder op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper.

Snijd de lamsbout in plakken en serveer met de salsa verde.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer