Soto ajam
Reacties
(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie)
-
18
Peter op 15 januari 2010 om 21:18 uur:
In Soto Ajam horen kemirinoten!
Uien in de keukenmachine fijnmalen geeft een vieze, bittere smaak.
Als men geen vijzel heeft kan men de kemiri-noten knoflook kruiden etc. fijndraaien in de machine. De uien redelijk fijngesneden toevoegen en dan met korte pulsen mengen/fijnsnijden
Daoen salam is heel anders dan laurier. Stop eens een paar bij het stoven van rundvlees (en niets anders behalve zout). Je weet niet wat je proeft. -
17
Peter op 29 december 2009 om 22:26 uur:
Leuk filmpje. gwebruik het om mensen uit te leggen wat soto ajam eigenlijk is.Kids en zijzelf zijn er dol op.
Hebben een eigen vatiatie met witte kool,aardappels,prei etc je kunt gewoon gebruiken wat je in huis hebt.Ook frituren wij soms een deel van de kip in kleine stukjes om op de bord te doen.Ei, selderij de hele mikmak op tafel.met je handjes op de bord en soep erover gieten.Is altijd weer smullen.
Bij ons komt ie weer op tafel als we met vrienden oud en nieuw vieren. -
16
toean appie op 20 december 2009 om 20:56 uur:
Addoe, ik mis de djeroek poeroet blaadjes, is zo ontzettend lekker, ja, gewoon laten meetrekken in de boullion.
-
15
Esther op 9 september 2009 om 15:24 uur:
ik vind het leuk recept, ik vind het lekkerder als de kip met de boemboe en water samen tegelijk gekookt daarna kip uit de pan halen en bakken met olie, de smaak van de kip is echt lekker, leuk filmje verder!
-
14
jeffy op 28 april 2009 om 18:47 uur:
wanneer zijn die kooklessen??
-
13
ewout binsbergen op 14 maart 2009 om 10:21 uur:
ik had een ontluisterende ervaring. Woon in Singapore waar ik de ingredienten voor de soep op een zgn "wet market" wilde halen. Hoewel ik zeker ben dat ze daar alles hebben (Indonesie is hier slechts een steenworp vandaan) wist niemand wat Salam leaves, Laos root/Galambra of Koenjit root/yellowcarrot was. Dat kan natuurlijk aan mijn vrije vertaling liggen. Zijn er ook andere namen? Hoe heten deze ingerdienten in het Maleis?
vriendelijke groet, Ewout -
12
Merryn op 12 maart 2009 om 21:21 uur:
Hallo Janneke,
Geweldig lekkere soto kip! In plaats van rijst maakten we het in mijn familie (indisch) met lontong. Je weet wel, die rijst in een zakje met kleine gaatjes. Je moet die meer dan een uur zachtjes koken in het zakje zodat de rijst een bol kussentje wordt. Af laten koelen, uit het zakje halen en in blokjes snijden. De hete soep kan er zo over of tot lauw opwarmen in magnetron. Lekkerrrrr!! -
11
Patrick Wolvers op 8 maart 2009 om 16:15 uur:
Hallo, wat een lekker recept zeg! Jammer dat de marktman mij niet de juiste salamblaadjes had gegeven. De blaadjes roken naar niets en smaakte naar een kamerplant!? Ik heb ze dus niet gebruikt en in plaats daarvan laurier gebruikt. Was helemaal niet slecht. Ik ga het echter nog eens maken met de salam.
Ik had overigens ook geen bio-soep-kip, maar een gewone bio-kip. Is er een verschil tussen soep -en een gewone kip? -
10
pieter op 2 maart 2009 om 11:16 uur:
Goede morgen
gisteren dit gerecht gemaakt. Resultaat was uitstekend. Heerlijk
Bedankt
Pieter -
9
janneke vreugdenhil op 28 februari 2009 om 14:08 uur:
Dank voor je tip over die salamblaadjes, F.G. Oranje. Ik spreekt dat dus al zolang ik die blaadjes ken verkeerd uit. Tja, geen Indische familie he. Geelwortel is inderdaad hetzelfde als koenjit of kunjit, dat staat ook in het recept. Bij dit soort gerechten verschilt het exacte recept vaak van familie op familie en iedereen vindt de zijne natuurlijk het lekkerst. Flinterdunne preiringetjes komen bij ons ook weleens op tafel, net als glasnoedels in plaats van rijst. In Surinaamse soto gaan dunne reepjes gefrituurde aardappel, wat ook erg lekker kan zijn. En Margaret, je hebt wel gelijk wat dat papier betreft. Ik heb altijd het liefst onbedrukt keukenpapier in huis, maar soms lukt dat niet. Overigens, als ik zelf uitjes fruit voor over de soep, worden ze nooit zo krokant als die uitjes uit een potje. Hoe doe jij dat? Voeg je bloem toe? Of frituur je ze?
-
8
Margaret op 26 februari 2009 om 16:15 uur:
Mooi en heel duidelijk filmpje!
Iedereen heeft zo z'n eigen manier van soto ajam maken; ik strooi er ook altijd zelfgefruite sjalotjes overheen.
Overigens zou ik nooit keukenpapier met kleurenprint gebruiken om vet uit hete soep op te zuigen; het is misschien overdreven maar ik verbeeld me dat er dan iets van die kleureninkt in de hete soep komt... -
7
Imre op 25 februari 2009 om 13:29 uur:
Hoi Janneke,
Mijn moeder serveerde ook altijd fijngesneden reepjes prei voor in de soep erbij (en ik nu dus ook ;D). Ook erg lekker, moet je maar eens proberen.
Leuk filmpje verder!
-
6
Tineke Hof op 22 februari 2009 om 18:43 uur:
Beste mensen,
Wat een feest is dat om iedere keer vanuit je luie stoel kookles te krijgen. Fantastisch!
Ga zo door.
Met vriendelijke groeten,
Tineke Hof -
5
Jenni op 22 februari 2009 om 18:42 uur:
Beste Janneke,
Ik maak de soto iets anders.
De kip bak ik eerst in de olie en maak er daarna kleine stukjes van voor in de soto.
Ik gebruik geen gewone ui maar sjalotten, de kleine uitjes.
Ook doe ik een half kaneelstokje er in en een heel klein beetje kruidnagel. ook een klein beetje witte peper.
Ik zou meer kruiden (bumbu) maken en de gember een stuk fijner maken.
Leuk filmpje!
-
4
HANS SAATHOF op 21 februari 2009 om 17:12 uur:
Ik moet de soto nog maken ( morgen). Lijkt prima.
Overigens: Bij het uitprinten van het recept valt een deel ( na pagina 2) weg. -
3
F.G.Oranje op 20 februari 2009 om 17:54 uur:
Hallo Janneke,
Soto Ajam is erg lekker, inderdaad. Geelwortel noemen wij kunjit. Salam blaadjes spreek je verkeerd uit, de klemtoon ligt op de eerste lettergreep. Ik mis in jouw gerecht de So-on of rijstmie. Bedankt voor het recept, de show was mooi! -
2
Miriam op 20 februari 2009 om 17:54 uur:
Wat ontzettend leuk dit recept Janneke. Ik maak dit ook altijd zo voor mijn gezin en mijn kinderen vinden het ook een feest om te eten met al die kleine schaaltjes op tafel. Ik doe er altijd als de soto klaar voor het serveren nog ragfijn gesneden prei door is nog net iets lekkerder doordat het net iets meer smaak geeft. Emping en in blokjes gesneden komkommer erbij is trouwens ook erg lekker!
-
1
joep op 20 februari 2009 om 17:54 uur:
Uitstekend recept! Heeeerlijke soep. Leuk fillumpie. De maaltijd had voor mij nog langer gefilmd mogen worden. :)
(De eieren door de eiersnijder doen?)
Uw reactie
20 februari 2009, aflevering 41
Voor 6 personen:
- een biologische (soep)kip van 1500 gram
- een flink stuk verse gemberwortel (ongeveer 75 gram), ongeschild in plakjes
- 4 salam blaadjes
- 2 serehstengels, gekneusd en geknoopt
- 1 eetlepel zout
- 1 theelepel peperkorrels
- 2 uien, grof gehakt
- 5 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 duimlengte verse laoswortel, geschild en kleingehakt
- 2 cm verse geelwortel, geschild en kleingehakt of 1½ theelepel koenjit
- 2 eetlepels arachideolie
bijgerechten:
- 200 g rijst (of laksa – glasnoedels)
- 6 eieren
- desgewenst: 2 of 3 aardappels
- 250 g taugé
- een flinke bos bladselderij, fijngesneden
- gefruite uitjes
- partjes citroen
- kroepoek
- ketjap
- sambal badjak
Doe de kip samen met de gember, salam, sereh, peperkorrels en het zout in een grote soeppan. Schenk er 2,5 liter koud water over en zet de pan op laag vuur. Laat het water langzaam aan de kook komen (dat duurt al snel 3 kwartier).
Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon en gooi dit weg. Leg een deksel schuin op de pan en laat de bouillon twee uur zachtjes trekken.
Zorg ervoor dat het niet te hard gaat – er moet slechts af en toe een borrel zichtbaar zijn in de pan; schuif er eventueel een warmteverdeeld plaatje onder.
Doe voor de boemboe de uien, knoflook, laos en geelwortel in een vijzel en wijf alles tot een fijne puree. Of pureer de ingrediënten in de keukenmachine.
Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten. Op dit moment zou je de bouillon kunnen zeven, voor een wat helderder soep. Zelf vind ik dat niet zo nodig; we hebben het hier over huiselijk eten.
Om de bouillon te ontvetten kun je wat velletjes keukenpapier over het oppervlak halen.
Verhit de olie in een schone pan en fruit hierin, op middelhoog vuur, de boemboe. Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soto nog een kwartier zachtjes koken.
Pluis het kippenvlees uit elkaar en laat het nog 10 minuten meetrekken in de soep.
Kook intussen de rijst gaar of week de laksa. Kook de eieren hard, en kook desgewenst ook aardappels. Zet alle ingrediënten die in de soep gaan in schaaltjes aan tafel. Zet ook de soeppan op tafel en schep hem in diepe borden.
Laat iedereen zelf zijn soto vullen en op smaak maken.
Janneke Vreugdenhil
Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.
|
Camera: Camera/leader: |
Dave Vaessen Roel Rekko |
Ontwerp leader: |
Luc Wermers |
Productie: |
Miriam Bos |
Eindredactie: |