met Janneke Vreugdenhil
 

Chocotruffels

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 12

  janneke vreugdenhil op 28 februari 2009 om 14:08 uur:

  Herstel, de onvolprezen maker van mijn werkblad is te vinden via www.haroldvdbosch.nl.

 • 11

  janneke vreugdenhil op 28 februari 2009 om 14:08 uur:

  @ Klaartje: Mijn werkblad bestaat uit kops beukenhout, en is eigenlijk een reuzenhakblok, vergelijkbaar met van die ouderwetse slagerhakblokken. Harold van den Bosch (www.haroldvandenbosch.nl), een Brabantse keukenbouwer, heeft hem speciaal voor me gemaakt. Ik snijd er inderdaad direct op, hoewel ik er soms, bij sterk geurende zaken zoals ansjovisjes of zo, zo'n dun plastic snijmatje van Ikea tussen leg. Onderhoud is simpel: af en toe schoonboenen met grof zeezout en een doorgesneden citroen, en veelvuldig invetten met olijfolie.

  @Andre: mijn espresso-apparaat is een Quickmill, typenummer weet ik niet, maar hij kan zowel met pads als met losse koffie.

  @ Ken, natuurlijk kan het ook au bain marie. Maar dit is wel zo makkelijk, vind ik. Ik doe het ook weleens in de magnetron, ongeveer 50 seconden per 100 g chocolade.

  @Peter: Ik ben zelf geen liefhebben van melkchocolade, Peter, dus heb het nooit voor deze truffels gebruikt. Maar er is niks op tegen om het eens uit te proberen, nietwaar?

  @Dirk: Mascarpone is een verse Italiaanse roomkaas, te koop bij iedere supermarkt en bij Italiaanse delicatessenwinkels.

  @ Anne: van die regel heb ik nog nooit gehoord, Anne. Wat is de ratio daarvan? Mijn pannetje heeft overigens een binnenvoering van RVS en dus kan ik er sowieso in roeren met wat ik maar wil.

  @ Anneke: behalve in de Turkse keuken. wordt fenegriekzaad veel gebruikt in Indiase curry's. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor de geroosterde wintergroenten in het filmpje van 27 februari.

  @ Miriam, uiteraard kun je ook sterke koffie gebruiken.

 • 10

  Anne op 22 februari 2009 om 18:42 uur:

  Beste Janneke,
  Volgens mij mag je alleen een houten lepel in je koperen pannetje gebruiken.
  M.v.g Anne Thier

 • 9

  Dirk. op 19 februari 2009 om 11:49 uur:

  Saw Janneke s truffel making what is m

  ascarpone? Did will ik ook well eens proberen.Do ik well eens,knoeien in de keuken. Ik zag well dat het een soort creme was zeg ,laat eens weten thank s in advance D.

 • 8

  Peter Brouwer op 18 februari 2009 om 10:29 uur:

  Kun je bij de bereiding van truffels ook melkchocolade gebruiken ?

 • 7

  Miriam op 18 februari 2009 om 10:28 uur:

  Hallo Janneke,

  Ik wil de chocottruffels gaan maken maar ik heb geen espresso machine. Neem ik dan een sterk kopje koffie? Graag je reactie.

  groeten, Miriam.

 • 6

  herman op 15 februari 2009 om 16:08 uur:

  Hallo Janneke,

  Heb gisteren een ietwat aangepaste pate van kippelevertjes gemaakt. Viel goed in de smaak. Zelf heb ik er een appel aan toegevoegd(meegebakken) en de passe vite gebruikt dat is wel zo makkelijk. Verder nog wat cayennepeper toegevoegd.... heerlijk. Ga zo door.

  Groet,

  Herman

 • 5

  anneke boogaard op 15 februari 2009 om 16:08 uur:

  Janneke, ik heb gemalen fenegriekzaad gekocht, in het"'mondiale schap' bij mijn AH. Het Turkse woord ervoor is çemen. Onder deze naam verkoopt mijn Turkse winkel ook een donkerrode, matig scherpe pasta om op brood te smeren. Wat kan ik verder nog doen met dat gemalen fenegriekzaad?
  Dank je.
  Met groet, Anneke Boogaard

 • 4

  Ken op 15 februari 2009 om 12:06 uur:

  Waarom smelt je de chocolade niet au-bain-marie? Dan kan het nooit aanbranden.

 • 3

  andre op 15 februari 2009 om 12:05 uur:

  Nog een vraag over uw keuken; mooie espresso machine; een plaatje; welk merk en type? onze X1 is net overleden en we zitten zonder koffie.
  Dank
  Andre

 • 2

  joep op 13 februari 2009 om 22:13 uur:

  :)

 • 1

  Klaartje op 13 februari 2009 om 22:13 uur:

  Een korte vraag over je werkblad. Ik vind hem erg mooi, en blijkbaar kun je er gewoon op snijden. Ik wist niet dat zoiets bestond. Hoe heet zo'n werkblad (welk materiaal)?

Uw reactie

13 februari 2009, aflevering 40

Voor ongeveer 25 truffels:

 • 200 g pure chocolade (met minimaal 70 % cacao)
 • een kopje hete espresso
 • 2 eetlepels grappa
 • 125 g mascarpone
 • cacaopoeder
 • een mooi doosje, zijdevloeipapier

Hak de chocolade met een scherp mes in schilfers en doe deze in een pannetje. Zet op zo laag mogelijk vuur en laat de chocolade voor driekwart smelten. Roer niet tussendoor.

Zet het vuur uit en roer de espresso door de chocolade, die nu vanzelf verder zal smelten. Voeg ook de grappa toe en blijf roeren tot de chocolade mooi glad en glimmend is.

Bekleed een laag schaaltje met vershoudfolie en laat twee flappen overhangen. Roer tot slot de mascarpone door de chocolade en schenk het mengsel in het schaaltje. Vouw het folie dicht en laat de chocoladeganache enkele uren opstijven in de koelkast.

Stort de chocoladeplak op een snijplank en snijd er met een scherp mes vierkante blokjes van. Strooi cacaopoeder op een bord en haal er een voor een de truffels door.

Bekleed de binnenkant van het doosje met vloeipapier en leg er de truffels in. In de koelkast blijven de truffels zeker een week goed. Haal ze er wel een half uurtje voor je ze wilt eten uit.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer