met Janneke Vreugdenhil
 

Spaghetti aglio olio

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 23

    Maja op 19 januari 2010 om 09:24 uur:

    Hallo allemaal,

    Even iets anders: zout in de kookvocht!

    Als een voormalig bescheiden student voeding&dietetiek, heb ik geleerd dat zout in de kookvocht de vitaminen en andere stoffen aan de voedingswaar onttrekt. Sinds toen gebruik ik geen zout als ik pasta, aardappelen en groente kook. Zouten doe ik in dan in de sausjes eroverheen.
    Maar ik vraag me nu af wat zou dan de voordeel van het gebruik van zout zijn behalve dat het iets sneller gaar is?

  • 22

    rokus op 16 juni 2009 om 21:19 uur:

    innovazione : goeie lepel sambal badjak (van de koningsvogel) er naast.

  • 21

    Irmina Burger op 3 maart 2009 om 18:36 uur:

    Pasta bij de saus en nooit omgekeerd! Dat is de gouden Italiaanse regel. De saus koelt dan niet af, je hebt maar één heel vieze pan en alle smaken kunnen zich goed vermengen.

  • 20

    Irmina Burger op 3 maart 2009 om 18:36 uur:

    Spaghetti aglio e olio heet het gerecht officieel in het Italiaans. Volgens Italianen mag je knoflook beslist niet snijden of in de knijper persen (ik ken geen één Italiaan met een knoflookpers) Je moet de tenen pletten met een vork bijvoorbeeld, in de pan. Knoflook wordt bitter(der) als je 'm snijdt. Een Bourbonse koning in Napels in de 18de eeuw brak ook uien met zijn handen om de smaak niet te beïnvloeden alhoewel dat waarschijnlijk ook aan de kwaliteit van de messen in die tijd zal hebben gelegen.

  • 19

    Don op 5 februari 2009 om 12:47 uur:

    @all, Ben het met Janneke eens dat het een van de meest simpele maar lekkere pasta's is. In Italië maar ook in Nederland heel veel gegeten als lunch, wanneer weinig tijd 's avonds maar vooral 's nachts als eten na het stappen. Erg gebruikelijk deze nachtelijke 'Spaghettata' onder jongen mensen. Overigens: Parmiggiano er overheen is voor degene die het lekker vinden in heel Italië inmiddels gebruik. Een vraag @ Janneke, waarom niet een grotere pan voor de aglio, olio & peperoncino (volledige naam) zodat je de pasta direct in die pan giet. Meer smaak lijkt me, zeker met deze pasta?!

  • 18

    teun op 5 februari 2009 om 12:46 uur:

    Heb het gewoon net als avondmaal gemaakt. Lekkere rucolasalde erbij. Aiaiaioilio wat kan het leven toch simpel en lekker zijn!

  • 17

    janneke vreugdenhil op 4 februari 2009 om 13:07 uur:

    @ Els: de muur achter mijn aanrechtblad is simpelweg gestuced en daarna geschilderd met zijdeglans lak. Anders dan met latex, levert dat een afneembaar oppervlak op, wat natuurlijk wel handig is met al die vettigheid in een keuken. De kleur verf heet Dix blue en is van Farrow & Ball.

  • 16

    Miriam op 4 februari 2009 om 10:55 uur:

    Complimenten met je programma. Kort en bondig, leuk gepresenteerd en bovenal... smaakvolle recepten.

  • 15

    janneke vreugdenhil op 4 februari 2009 om 10:53 uur:

    Jazeker pel ik de knoflookteen, Pieter. Je ziet in het filmpje dat ik eerst met het lemmet van mijn mes op het ongepelde teentje druk. Dat doe ik omdat het zich daarna veel makkelijker laat pellen. En die zaadjes haal ik inderdaad niet uit de peper. Ik nogal een chili-head, houd erg van pittig. Maar wie het liever wat milder houdt, snijd gewoon de zaadlijsten weg.

  • 14

    pieter op 3 februari 2009 om 15:54 uur:

    het lijkt of je die pitjes van de peper er niet uithaalt is dat zo?

  • 13

    karin op 3 februari 2009 om 10:19 uur:

    dit ziet er rond deze tijd zo lekker uit. morgen maar eens proberen. liever nu nog maar dan gaat mijn bmi nogal omhoog;-

  • 12

    pieter op 2 februari 2009 om 13:01 uur:

    Goede middag
    Pel je niet eerst de knoflookteen?

  • 11

    maria op 2 februari 2009 om 13:01 uur:

    Heerlijk,die pasta! Ik zag dat je een rood pepertje sneed en doorging met de voorbereiding
    Dan niet toevallig met je hand iets uit je oog wrijven want dan blijft het pijnlijk tranen! Oja,dat afspoelen van pasta met water,nooit ge
    daan! Koken,afgieten in vergiet,wat olie of boter in de pan(hangt af van de pasta)en mmmm!
    Heb dit weekend de caramelsaus gemaakt,te
    lekker! Ik kijk uit naar je volgende recept,groetjes

  • 10

    Els op 1 februari 2009 om 22:02 uur:

    Beste Janneke,
    een vraag over een bij-produkt: waarmee is de achterwand behandeld, de wand achter het fornuis? Ik ben erg nieuwsgierig naar het materiaal en ik vind de kleur ook prachtig. Een groene, jade-achtige kleur.

    Groeten, Els

  • 9

    anne heuvelink op 1 februari 2009 om 16:10 uur:

    Ook ik vind het een heerlijk gerecht. Een tip: een beetje geraspte pecorino romano is heerlijk op deze pasta.

  • 8

    janneke vreugdenhil op 1 februari 2009 om 16:10 uur:

    Die tang, tja, geen idee mee waar ik hem vandaan heb. Maar hij is wat mij betreft onmisbaar in de keuken. Een verlengde hand als het ware. Volgens mij verkopen ze dit soort tangen in elk geval bij gespecialiseerde kookwinkels, maar allicht ook op de kookafdeling van HEMA, V&D en Bijenkorf.

    En Helle, dat afspoelen van pasta is een heel oud misverstand. Vergeet het zo snel mogelijk. Net als het toevoegen van een scheutje olie aan het pasta kookwater. Allemaal nergens voor nodig wanneer je de pasta maar kookt in een zeer royale hoeveelheid water. Denk echt aan een liter per 100 g pasta.

  • 7

    janneke vreugdenhil op 1 februari 2009 om 16:10 uur:

    Ha, Parmezaan of niet over de aglio olio. Dat is een uiterst precaire kwestie. Deed ooit een niet-representatief onderzoekje onder Italiaanse vrienden, en vrijwel iedereen was pertinent tegen. Datzelfde geldt voor die peterselie overigens, en ook voor het gebruik van verse peper ipv gedroogde. Beide zeer onorthodox.
    Maar Nuccio, een Siciliaanse vriend zei me: Je hebt het originele recept (come si deve - zoals het moet), en je hebt nieuwe uitvindingen (innovazione). Peterselie in de aglio olio is een innovazione. Hij vertrouwde me toe dat hij zelf weleens verse munt gebruikte, een heel klein beetje maar uiteraard, want het mag niet overheersen.
    <br/>Dus, wie van Parmigiano over zijn aglio olio houdt, neme gerust Parmigiano. Innovazione! Ik vind-em toevallig lekkerder zonder.

  • 6

    joep op 1 februari 2009 om 16:09 uur:

    Voor wie het wil weten, de versie van Hugh Jans (enkele details van mijzelf): doe olie EN boter in grote pyrexschaal op plaatje op klein pitje. Daarin VEEL knoflook udk. Daarbij de spaghetti, dan VEEL peterselie en vervolgens 100 gr Parmezan! Tot slot vers gemalen zwarte peper (en ...geen zout).

  • 5

    eugenie hendriks op 1 februari 2009 om 16:09 uur:

    Dag,
    Dit is ook mijn absolute favoriet, hij is zelfs nog lekkerder met een paar krullen verse Parmezaan!

  • 4

    hellen peters op 1 februari 2009 om 13:22 uur:

    Hoef je de spaghetti niet met koud water af te spoelen?
    De spaghetti plakt vaak als ik dit niet doe.

  • 3

    Donald van der Peet op 31 januari 2009 om 14:57 uur:

    Ongeacht hetgeen gekookt wordt, het is een feest om naar je te kijken. Lekkere lunch hoor. Wederom dank voor je presentatie.

  • 2

    lini hake op 31 januari 2009 om 14:57 uur:

    Waar kun je die tang kopen waarmee Janneke de spaghetti uit de pan haalt?

  • 1

    saskia op 31 januari 2009 om 14:57 uur:

    Dat is een heerlijk en eenvoudig receptje. Dank voor het sturen.

    Liefs, saskia

Uw reactie

30 januari 2009, aflevering 38

Voor 2 personen:

  • 200 g spaghetti
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 2 - 3 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • een handje platte peterselie

Kook de spaghetti beetgaar in royaal gezouten water.

Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakjes. Maak de chilipeper schoon, verwijder desgewenst de zaadlijsten en snijd in ringetjes.

Verwarm tweederde van de olijfolie in een steelpannetje en laat hierin de knoflook zachtjes een paar minuten fruiten zonder te kleuren.

Voeg de chilipeper toe en laat nog een minuut zachtjes pruttelen. Hak intussen de blaadjes van de peterselie fijn.

Giet de spaghetti af en vang een half kopje kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan, samen met het kookvocht en de knoflook-peperolie.

Zet de pan op laag vuur, voeg de resterende olijfolie en de peterselie toe. Warm het geheel nog dertig seconden door terwijl je voortdurend omschept. Serveer direct.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer