met Janneke Vreugdenhil
 

Wintersalade

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 9

  g.daemen op 20 februari 2009 om 17:54 uur:

  beste jose,
  volgens mij was dat camenbertrecept van marjolijn de vos.
  gerry daemen.

 • 8

  Jeau op 29 januari 2009 om 21:39 uur:

  De salade was ook lekker met een meer standaard extra vierge olijfolie en groene olijven (inkoopfoutje). En in combinatie met gegrillde biefstuk en wat gevulde pasta een prima hoofdmaaltijd. En ik heb me voorgenomen om dat sodabread ook eens te proberen: ik ben dol op koken maar bakken staat eigenlijk niet zo vaak op het programma. Dit recept lijkt haast niet te kunnen mislukken :-).

 • 7

  Jeanine op 29 januari 2009 om 12:49 uur:

  Hallo Janneke,
  Vandaag heb ik je salade uitgeprobeerd. Ik had toevallig alle ingrediënten in huis. Alleen de olijven waren anders, maar het geheel was een heerlijke combinatie bij de slibtongetjes, die ik vandaag op het menu had staan. Met knolselderijpuree erbij hebben we vanavond weer heerlijk gegeten.
  Hartelijk dank,

  Jeanine

 • 6

  José op 28 januari 2009 om 16:59 uur:

  Zag onlangs in de NRC heerlijk recept voor nagerecht; (doosje)camembert met in port gewelde pruimen. Krant helaas gebruikt om de open haard aan te steken. Dus zoeken via het NRC kookt archief, maar kan het bewuste recept helaas niet vinden. Zou u me kunnen vertellen waar ik het kan vinden? Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,

  José

 • 5

  Frieda Van de Venne op 26 januari 2009 om 21:02 uur:

  Beste Janneke

  Sinds ik nogal streng aan het lijnen ben eet ik o.a. veel salades. Deze venkelsalade is heerlijk. Ik gebruik overigens wel vaker een sinasappel in een salade. Geeft een extra frisse smaak, vind ik. Bedankt hiervoor. Wellicht binnenkort weer een "andere" salade?
  Groet van Frieda

 • 4

  janneke vreugdenhil op 26 januari 2009 om 13:54 uur:

  Taggiasche-olijven en nieuwe olijfolie kun je vinden bij Italiaanse winkels, Anne. Niet bij alle misschien, maar wel bij de betere. Als je in Amsterdam woont, kun je in elk geval ook terecht bij Manfred Meeuwig op de Haarlemmerstraat. Die heeft ongetwijfeld meerdere nieuwe olieen van het vat, die je kunt proeven en vergelijken. Overigens, wie niet zo'n delicatessenwinkel in de buurt heeft, kan evengoed deze salade maken hoor. Met andere olijven en met een 'gewone' extra vergine olijfolie wordt het ook heel lekker.

 • 3

  Monneke op 26 januari 2009 om 11:55 uur:

  Ja, Janneke deze vraag geldt ook voor mij: waar is de nieuwe oogst olijfolie te krijgen?
  Trouwens ik geniet altijd van je recepten en stuur ze vaak door naar vriend en kinderen.Je stampot was overheerlijk, vooral je tips die er zo tussendoor gegeven worden vind ik handig.Ik woon ook in Amsterdam.
  Blijf ons verrassen met je kunst, groet Monneke

 • 2

  Bob Kievits op 26 januari 2009 om 11:55 uur:

  Hallo Janneke.. het is voor mij altijd leuk iemand zo positief met eten bereiden bezig te zien.. kun je mij op weg helpen naar een salade die goed past bij een vleesstoofpot..?

  vriendelijk groetend.. Bob..

 • 1

  Anne op 25 januari 2009 om 11:30 uur:


  Hoi Janneke.
  Even een vraagje (goed recept lijkt dit me trouwens!): waar haal je al die heerlijke Italiaanse dingen vandaan, zoals die olijfolie en die olijven? Ik woon in Amsterdam...
  Groeten,
  Anne

Uw reactie

23 januari 2009, aflevering 37

Voor 2 personen:

 • 1 grote of 2 kleine venkelknollen
 • 2 - 3 handsinaasappels
 • een mooie kwaliteit olijfolie (bijvoorbeeld nieuwe oogst extra vergine olie)
 • 50 g zwarte (Taggiasche) olijven
 • 80 - 100 g zachte geitenkaas

Snijd de stengels en een schijfje van de onderkant van de venkel. Snijd de groente door de wortelaanzet doormidden, en snijd de helften vervolgens in dunne schijfjes

Snijd met een scherp mes de schil van de sinaasappels. Zorg dat er geen witte velletjes achterblijven, want die smaken bitter. Halveer de sinaasappels en snijd de helften in plakjes.

Meng de sinaasappel en venkel en maak op royaal op smaak met olijfolie en versgemalen zwarte peper.

Verdeel de salade over twee borden. Bestrooi met de olijven en verbrokkel de geitenkaas erover.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer