met Janneke Vreugdenhil
 

Sodabread

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 29

    Coppens Albert op 3 maart 2010 om 14:12 uur:

    Hoe noemt het zuiverste meel(of bloem) die banketbakkers gebruiken(heel wit)om het
    fijnste product te bekomen bvb eclairs en/of
    vierkante banketbakkerskoeken met crême er tussen en wat is het verschil tussen meel en bloem.

    Albert

  • 28

    Maja op 19 januari 2010 om 09:24 uur:

    Beste janneke,


    Ik ben half Kroatisch en heb tot nu toe altijd naar een Kroatische site gekeken met online kooksessies. Leuk dat er nu zoiets ook in Nederland is :))
    Ik volg momenteel een dieet waarbij ik o.s. geen gist en melkproducten mag eten. Stel dat ik dit brood zou maken, kan ik de karnemelk ergens mee vervangen of krijg ik dan iets heel raars?
    Danke en groeten,
    Maja

  • 27

    Anne op 8 februari 2009 om 20:23 uur:

    Heb vandaag het sodabread gemaakt, had alleen het probleem dat het deeg niet 1 mooie bol werd, en ik durfde ook niet goed te kneden ivm de luchtigheid. Zoals dat ene groefje bij jouw brood, zo zag mijn hele brood er uit, dus niet mooi glad van boven. Had ik er meer karnemelk bij moeten doen? Ik had niet het idee dat het deeg te droog was.
    Het smaakte overigens wel heerlijk!

  • 26

    janneke vreugdenhil op 18 januari 2009 om 20:54 uur:

    Beste Gera, alle recepten (en filmpjes) die ik ooit gemaakt heb voor nrc.tv zijn terug te vinden door hierboven op het woordje 'archief' te klikken.

  • 25

    gera op 12 januari 2009 om 14:12 uur:

    beste Janneke,dank voor de lekkere recepten en leuke video's. ik heb al heel wat gekopieerd en uitgeprobeerd. dit weekend wilde ik de coquilles proberen maar ik ben het recept kwijt. waar kan ik dat nog vinden?
    hartelijke groet,
    gera

  • 24

    Lindsey op 11 januari 2009 om 17:42 uur:

    Al sinds de jaren zeventig, toen ik in Dublin woonde, maak ik af en toe soda bread. Makkelijk, snel, lekker en leuk voor de verandering. De laatste jaren als vaste prik op Kerstavond, soda bread met gegrilde zalm en avocadosaus uit het Derde NRC Kookboek. In Ierland leerde ik soda bread kennen bij gerookte zalm bestrooid werd met (zoete) paprikapoeder. Heerlijk.
    Trouwens, het overgebleven soda bread blijft een nacht in de koelkast lekker, gewikkeld in een plasticzak. De volgende dag tweemaal tien seconden in de magnetron brengt het weer op kamertemperatuur.
    M.b.t. het gebrek aan karnemelk in Hongarije: een van mijn Ierse recepten schrijft sowieso al jogurt voor i.p.v. karnemelk. Op een pond meel één en een kwart kopje jogurt (één kop is 284 ml) gemengd met 1/2 kopje water en een ei, plus een snufje korianderpoeder.
    Men kan ook verse melk nemen; in dat geval één theelepel 'cream of tartar' ter verzuring door de droge ingrediënten mengen.

  • 23

    janneke vreugdenhil op 11 januari 2009 om 12:26 uur:

    Renee, ik was hem eigenlijk nooit af, dat zeefje. Als je er alleen maar meel door zeeft, is dat helemaal niet nodig. Maar als algemene afwastip voor broodbakkers geldt wel: gebruik koud water. Bij heet water gaan de gluten in meel werken en worden lijmig. Da's lastiger schoonmaken.

  • 22

    Renee op 9 januari 2009 om 22:38 uur:

    Vraag: ik heb ook een meelzeef, net als Janneke. Heeft iemand een schoonmaaktip voor zo'n zeef? Bij mij zit er altijd overal meel, vooral tussen het zeefje en de rand. In de vaatwasser gaat helaas ook niet. Alvast bedankt!

  • 21

    shamal op 8 januari 2009 om 11:37 uur:

    leuke recepten Janneke en geniet bijzonder ervan.
    Je bent niet regelmatig op deze site en dat is ontzettend jammer.

  • 20

    Elisabeth op 7 januari 2009 om 13:37 uur:

    Leuke recepten. Maar ik heb even een tip : bij het leggen van het brood op de plank deze even licht inwrijven met een neutrale olie en ook de handen even inwrijven met deze olie, blijft lekker niets plakken en wordt er niet teveel bloem of meel gebruikt.
    Veel succes nog.
    Elisabeth

  • 19

    janneke vreugdenhil op 6 januari 2009 om 21:02 uur:

    Beste H. Friedrich, vleesmolen en worstvultuit zijn te koop bij gespecialiseerde kookwinkels. Ook op internet is het een en ander te vinden. Ze bestaan, behalve als hulpstuk op een bestaande keukenmachine, ook los, en mechanisch in plaats van elektrisch.

    @ Lauren, sodabread word niet echt veel lekkerder van invriezen. Het is echt een broodje dat direct gegeten moet worden. Voor wie zo'n brood in een dag teveel is: je kunt gemakkelijk de hoeveelheden halveren en een kleiner brood bakken. In dat geval ook iets korter bakken, een minuut of 25, 30.

    @ Ildiko: kefir is een prima vervanger voor karnemelk. En nu ik je toch spreek: wat voor brood wordt er eigenlijk in Hongarije gegeten?


  • 18

    anja de bloois op 6 januari 2009 om 21:02 uur:

    Ha Janneke,
    Ik geniet al een tijdje van je recepten in verhaalvorm. En nu een fantastisch recept voor sodabread. Het was heerlijk en we hadden het in mum van tijd op met z'n drieen.Wel kreeg ik door het brood enorm heimwee naar Ierland.Hartelijke groet van Anja.

  • 17

    wim op 6 januari 2009 om 21:02 uur:

    je zou azijnzout kunnen gebruiken, veroorzaakt een gelijke reactie, alleen weet ik niet welke verhouding je zou moeten gebruiken. Niet teveel vanwege de azijnsmaak en niet te weinig vanwege de zeepsmaak van de bicarbonaar.

  • 16

    Ildiko op 6 januari 2009 om 11:28 uur:

    Bij ons in Hongarije is geen karnemelk verkrijgbaar. Wat kan ik gebruiken om toch dit brood te bakken? Kefir? Yoghurt?

  • 15

    Lauren op 5 januari 2009 om 22:03 uur:

    Kan sodabrood ook worden ingevroren?
    Vandaag ben ik voor het eerst op deze site, en het ziet er wel leuk uit tot ik wil gaan lezen, dan zijn de lettertjes wel erg klein op de zwarte achtergrond en de muziek soms erg irritant.

  • 14

    joep op 5 januari 2009 om 19:21 uur:

    Berthe, ik bak al jaaaaren wekelijks brood van bio-volkorenmeel, water, gist en zout; brood dat dagen goed blijft. Kneden met machine, heel makkelijk. Ga nu wel eens dat zeven uitproberen.
    Maar ik ga dit brood zeker een keer maken.
    (Wat betreft het domhouden van Nederlanders: dat zie je op meerdere terreinen, bijvoorbeeld labuitslagen en foto's zijn in NL bezit van arts, in alle(?) andere landen van de patiënt.)

  • 13

    H. Friedrich op 5 januari 2009 om 11:52 uur:

    om uw venkelworst te maken sullen wij graag weten, war wij de worstvultuit en de varkensdarm kunnen kopen.

    Mey vriendelijke groet

    H. Friedrich

  • 12

    Andre op 4 januari 2009 om 19:47 uur:

    Helemaal goed, heerlijk sodabread! En zonder hinderlijke bonk-muziek. Sowieso al de plaag van de moderne tv. Dank U.

  • 11

    Berthe Meijer op 4 januari 2009 om 17:53 uur:

    Janneke, Je zoons zullen me dankbaar zijn. Voor mijn kleinkinderen zijn wafels bij oma een traditioneel logeerontbijt. Hun moeder is kinderpsych en heeft het meestal te druk voor zoiets leuks.
    Het boek Cook & Chemist zou verplicht leesvoer moeten zijn voor je fans. Wat dat zuiveringszout betreft. Ik ken de zeepsmaak, die bij het sodabrood door de geringe hoeveelheid wordt weggevaagd. Persoonlijk zou ik het nooit bij vlees gebruiken. Ik gebruik dezelfde malsmakers als jij + tamarinde. Daar ons vee in Holland op tamelijk zilte weiden graast heeft het van nature vaak al een licht zilte smaak. Daarom braad ik vlees, vooral als het van binnen rose moet blijven, naturel. Peper en zout kunnen aan tafel naar smaak worden toegevoegd. Op deze manier wordt zo min mogelijk vleesvocht aan het vlees onttrokken. Ook laat ik het vlees altijd even rusten zodat de, door de hitte, naar binnen geperste sappen zich weer door het vlees kunnen verspreiden, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen. Op jouw gevoel voor perfectie kunnen de kijkers en lezers blind varen. Dat prachtige staartstuk van je kerstdiner zag er trouwens ook perfect uit. Het was dat ik de parelhoenders al in huis had, anders had ik het alsnog bij de slager gehaald. Groet, Berthe

  • 10

    janneke vreugdenhil op 4 januari 2009 om 14:02 uur:

    Dank je Berthe :-), ik heb mijn extra tijd goed besteed. Zojuist heerlijke wafels gebakken voor mijn zonen...

    Toch nog even over zuiveringszout. Het is wonderlijk spul, je kunt er van alles en nog wat mee. Maar pas op, teveel in een gerecht en je zit shampoo te eten. Omdat het een base is heeft het een nadrukkelijke zeepsmaak. Of je er vlees mals mee kunt maken, weet ik niet. Wel zou je theoretisch een hartiger smaak aan gebakken vlees kunnen ontlokken, door dubbelkoolzure soda toe te voegen. In een basische omgeving verloopt de zogenaamde Maillard-reactie (de bruining van, in dit geval, vlees waardoor een diepe, hartige smaak ontstaat) trager, en wordt daarmee intenser. Ik geef toe, dit is een nogal wetenschappelijk verhaal, en ik ben een dramatische alfa. Dus wie er meer over wil weten moet het boek Cook & Chemist van Eke Marien en Jan Groenewold maar eens lezen. Voordat je zelf aan de slag gaat met zuiveringszout over je biefstuk: hij mag er dan mooi van bruinen, hij gaat dus ook naar zeep smaken. Marien en Groenewold raden aan dat te compenseren door na het bakken zuur toe te voegen (wijn, azijn, tomaten). Ik heb hun bolognesesaus gemaakt, maar raakte dat zeepsmaakje ondanks toevoeging van die drie zuren niet helemaal kwijt.

    En Anne, zulke lepelmaatjes worden verkocht in alle kookwinkels. Ik gebruik ze alleen wanneer ik bak, want bij koken ben ik nooit zo precies.

  • 9

    Berthe Meijer op 4 januari 2009 om 14:02 uur:

    Joep, nog even over het verschil tussen meel en bloem. Bloem is een fijner uitgemalen versie van meel. Daarom is meel beter voor brood en bloem geschikter voor patisserie en als bindmiddel. Er zijn nog meer verschillen in meel die te maken hebben met de hoeveelheid gluten. In Italie kan je dit onderscheid zien aan de hoeveelheid nullen op de verpakking. Durum is de hardste soort en daarom het geschiktst voor het maken van pasta. Ook in Frankrijk staat op de verpakking voor welk soort bakken het meel of de bloem bedoeld is. Alleen in Holland worden we nog dom gehouden door de fabrikanten. Wederom, graag gedaan, Berthe

  • 8

    joep op 4 januari 2009 om 12:20 uur:

    Berthe Meijer, dank je wel, logisch na jouw uitleg ;).
    Zuiveringszout idd tegen maagzuur gebruiken.

  • 7

    anne Uuldersma op 4 januari 2009 om 10:44 uur:

    Janneke,Hoeveel gram is de theelepeltjes inhoud. Altijd een beetje lastig te beoordelen.
    Welke mooie lepeltjes aaneen gebruik jij?
    Lijkt me erg handig.

  • 6

    anne Uuldersma op 4 januari 2009 om 10:43 uur:

    Janneke,het brood was in een dag op,met z,n tweetjes.Makkelijk en heerlijk.Helemaal met boter erop als het broodje nog een beetje warm is.
    Een delicatesse.
    Zuiveringszout werd vroeger toch veel gebruikt in mijn herinnering???
    Hoor juist van manlief dat het voor o.a.maagklachten werd gebruikt.
    Bij de Toko vertelde de meneer,dat vlees er heel mals van wordt.
    Ik vroeg me af of bakpoeder niet hetzelfde was of hetzelfde resultaat gaf. Nee dus. Goed om te weten.

  • 5

    Berthe Meijer op 4 januari 2009 om 09:17 uur:

    Bij het zien van dat prachtige kleine sodabroodje van Janneke, liep het water me in de mond. In het landgoed-hotel Bally Maloe House (Zuid-Ierland), waar ze overigens ook prima kooklessen geven, krijg je het elke morgen, versgebakken, bij het ontbijt. In mijn fantasie rook ik die heerlijke geur weer.
    Joep,de bedoeling van het zeven is om klontjes uit het meel te verwijderen en het meelmengsel luchtig te maken wat het rijsproces bevordert. Het zit ook in gewoon bakpoeder, maar in een veel mindere hoeveelheid, waardoor het een minder aantrekkelijk resultaat oplevert. In dat meelzeefje van Janneke blijven genoeg vezels over in het volkorenmeel, zo niet dan meng je de achtergebleven vezels er later weer doorheen. Volkorenmeel zonder grove vezels bestaat ook. Je krijgt hetzelfde effect door met meelmengsel met zout en dubbel koolzure soda flink met een garde of in de keukenmachine luchtig te mengen voor je de karnemelk toevoegt. Zo'n broodje eet je zelfs in je eentje in een dag op. Overigens: dubbelkoolzure soda heet bij de drogist gewoon 'zuiveringszout'. Deze uitleg geeft Janneke tijd om weer nieuwe lekkere gerechten te bedenken.
    Graag gedaan, Berthe

  • 4

    johanna op 4 januari 2009 om 09:16 uur:

    Janneke, ik geniet van je recepten maar het zeefje? Een leuke work-out voor je hand!

  • 3

    joep op 3 januari 2009 om 19:01 uur:

    Wat ik niet snap: als je volkorenmeel zeeft heb je toch geen volkorenmeel meer? Dan heb je tarwebloem.

  • 2

    anne op 3 januari 2009 om 10:54 uur:

    Janneke heerlijk.Morgen naar de molenaar en karnemelk halen.
    Overigens ook zuurkool uit het vat halen. Ja,die moeders weten nog best wat nietwaar voor na de feestdagen;-);-)
    Al die liflafjes,een bekend geluid uit mijn eigen mond. Ik heb nog een heerlijk Frans botertje in huis. Meer hoeft ook niet.

  • 1

    joep op 3 januari 2009 om 10:54 uur:

    Leuk! Maar die snelle veroudering vind ik een probleem. Je moet met een man of 4 zijn om dat brood dezelfde dag op te eten.

Uw reactie

2 januari 2009, aflevering 34

Voor 1 brood:

  • 250 g volkorenmeel
  • 85 g roggebloem (natuurwinkel)
  • 115 g witte bloem
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 11?2 theelepel dubbelkoolzure soda (drogist, toko)
  • 350 - 400 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 230oC.

Zeef de drie soorten meel, het zout en de dubbelkoolzure soda boven een ruime kom. Meng met een houten lepel en maak in het midden een kuiltje.

Giet er 350 ml karnemelk bij. Roer losjes van binnen naar buiten tot een samenhangend deeg. Ga nu verder met één (schone) hand.

De truc is om zo weinig mogelijk te kneden; het deeg moet vooral luchtig blijven. Voeg eventueel meer karnemelk toe.

Leg het deeg op een met meel bestoven werkvlak. Draai het met twee handen om en om, tot een ronde deeghomp. Leg die op een ingevette bakplaat en kerf met een mes een kruis in de bovenkant.

Bak het brood in 40 minuten gaar. Breng na de eerste 15 minuten de oventemperatuur terug naar 200oC. Klop met je knokkels op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, is het brood gaar.

Leg het op een rooster, met een schone theedoek erover. Eet het brood het liefst dezelfde dag nog.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer