met Janneke Vreugdenhil
 

Crisissoep

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 17

    Agnes op 27 januari 2010 om 11:39 uur:

    Dag Janneke,

    Ik had graag willen zien hoe het eindproduct eruit zag, helaas zag je alleen een mooi blauwe kom van opzij maar niet hoe de gepureerde soep met daarop de mooi op smaak gebrachte rucola erbij zat. Bij sommige filmpjes mist ook het laatste beeld van het eindproduct of dat het van te ver af of te snellig wordt gefilmd. Maar bij andere filmpjes zoals de frieten krijg je mooi de tijd om ernaar te kijken.

    groeten,
    Agnes

  • 16

    leo op 15 december 2009 om 13:38 uur:

    lekker hoor

  • 15

    frans op 3 oktober 2009 om 11:07 uur:

    het is nu de tijd voor ''crisissoep''

  • 14

    corry op 3 oktober 2009 om 11:06 uur:

    het is de tijd voor ''crisissoep''

  • 13

    Hortense op 12 februari 2009 om 11:14 uur:

    Oh geweldig! We eten ook vaak crisissoep want er zitten altijd groentenrestjes in de la. Mijn kokende zoon (9) gooide er laats in een onbewaakt moment een restje pindakaas door, ik vond nog wat milde kerrie ergens en voilà: bijna indische soep! Met een zielig restje spekblokjes (gebakken natuurlijk) en verbrijzelde overgebleven suikerpinda's van de borrel werd het zelfs een tamelijk luxe crisissoep.
    Restjes creatief omtoveren in iets nieuws is enorm leuk en ook leerzaam voor kinderen. Dat is pas echt koken i.p.v. die kinderachtige kleuter-assemblage-paketten van het gemaksschap. Hulde!

  • 12

    Hendrik op 2 februari 2009 om 18:28 uur:

    Dag Janneke, waar komt toch dat prachtige en uiterst adequaat werkende pepermolentje (net die 'vleugelmoer' als draaigreep) vandaan?! Is dat ergens te koop?

  • 11

    janneke vreugdenhil op 11 november 2008 om 17:25 uur:

    Maak je geen zorgen, Marieke. Het loof van de selderij (je hoort hem vallen in de gootsteen, niet in de vuilnisbak.) gebruik ik om bouillon te trekken.

  • 10

    Bart op 31 oktober 2008 om 20:17 uur:

    De soep lijkt me ontzettend lekker, maar wat dit nu precies met crisis te maken heeft, is me niet geheel en al duidelijk... Zolang we het ons kunnen veroorloven om nog rucola, amandelen en pastis in de groentesoep te stoppen, mag van mij die crisis nog wel even duren.

  • 9

    Maureen op 23 oktober 2008 om 21:56 uur:

    Het is misschien niet geheel de bedoeling, maar precies deze soep met precies deze ingrediënten ga ik morgen maken, heb alleen de venkel niet in huis... lijkt me namelijk heel lekker in combinatie met de Pastis. Zou er zelf nooit op gekomen zijn; drank door de soep!

  • 8

    Ineke op 23 oktober 2008 om 17:51 uur:

    Dit doet mijn denken aan eten dat bij ons vroeger op tafel kwam in, letterlijk, magere tijden: stamppot crisis oftewel stamppot rauwe andijvie, zonder spek, worst of kaas. Kosten ongeveer 30 cent per persoon en alleen te eten in tijden van echte crisis.

  • 7

    marieke_van_vlaanderen@live.nl op 23 oktober 2008 om 14:23 uur:

    Janneke, ge snijdt het loof van de selderij, en dan zie ik u dat weggooien. Ik hoor het ergens in vallen...
    Waarom smijt ge dat weg ?
    Dat past niet bij een crisissoep, want dat kunt ge fijn snijden en in uw soep verwerken !

  • 6

    Miranda op 20 oktober 2008 om 20:34 uur:

    Deze manier van koken is ideaal voor het begin of het einde van de week. Op maandag de weekeind restjes opmaken of op donderdag voordat je weer voor het weekeinde gaat inslaan.
    Ook lekker met een gebakken spekje erdoor of blokjes vlees over van die week.
    Heerlijk deze adviezen en reminders.

  • 5

    Erzebeth op 20 oktober 2008 om 20:33 uur:

    Ik citeer Selma:
    "Ik zou alleen willen suggereren dat de aardige kooklerares ook ouderwets een klein geruit doekje omknoopt om haar prachtige lange haren ervan te weerhouden in het eten te vallen. Ik gruwel ervan hoe haar haren heen en weer zwaaien boven het eten.."

    Ik sluit me hier helemaal bij aan...recept en soep verder prima.

  • 4

    Peter op 20 oktober 2008 om 13:07 uur:

    Janneke is en blijft goed met deze geweldige kookrubriek on line; ze komt duidelijk, gewoon, vriendelijk kortom zeer prettig over en veel recepten die ik hier gezien heb zijn overzichtelijk en de moeite waard. En dat, terwijl ik er nog niet ééntje uitgeprobeerd heb......ik blijf kijken en vast binnenkort iets in het "echt" uitproberen!
    Janneke, dank je wel voor zoveel kooktips en -plezier!

  • 3

    Martin op 18 oktober 2008 om 14:15 uur:

    Wat een prettig en aardig persoon en de soep lijkt me TOP!

  • 2

    Selma Schepel op 18 oktober 2008 om 14:15 uur:

    Mijn complimenten. Fijn dat u de lezers stimuleert om ouderwets te koken, want dat is het: vroege kookten de mensen bijna altijd met wat voor handen was, of toevallig net rijp of overrijp in de tuin. Een goed tegengeluid tegen die uitdijende schappen in de supermarkt vol in plastic verpakt 'gemaksvoedsel', op smaak gebracht met E-nummers.
    Ik zou alleen willen suggereren dat de aardige kooklerares ook ouderwets een klein geruit doekje omknoopt om haar prachtige lange haren ervan te weerhouden in het eten te vallen. Ik gruwel ervan hoe haar haren heen en weer zwaaien boven het eten...

  • 1

    marianne op 17 oktober 2008 om 21:35 uur:

    wat een enige kookdame is dit ! ik ga voortaan haar rubriek heeeeel goed lezen, want deze soep smaakt natuurlijk en verrukkelijk zo te zien aan haar mooie gezichtje !!

Uw reactie

17 oktober 2008, aflevering 23

Doe vooral geen boodschappen maar neem als basis twee of drie soorten groente die toevallig nog in de groentela liggen. Bijna alles past bij elkaar, maar voor de zekerheid kun je je beperken tot een kleur, of een soort groente (bijvoorbeeld wortel- of bladgroenten). De groente hoeft er niet meer picobello uit te zien. Lelijk blad of bruine plekken kun je gewoon verwijderen.

Kook voor de voedzaamheid aardappels mee. Of gebruik peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten. Die hebben een langere garing nodig en kun je dus beter eerst apart gaar koken. Of gebruik peulvruchten uit blik..


Gebruik als smaakmakers ui, knoflook, kruiden en specerijen (zoals kerrie, komijn, koriander, rozemarijn of laurier), maar wel met beleid. Je kunt de groenten direct opzetten met water of bouillon of ze eerst lichtjes laten kleuren in olijfolie.

Laat de soep maximaal 20 minuten koken; in die tijd zijn alle soorten groenten – mits in niet te grote stukken gesneden – gaar.

Wel of niet pureren is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een volmaakt glad resultaat krijg je door de soep daarna ook nog door een zeef te wrijven.

Om de soep af te maken kun je er room, crème fraîche, Griekse yoghurt of een geurige olijfolie doorroeren. Room kun je eventueel mengen met eidooier; haal de pan in dat geval van het vuur af voor je het mengsel toevoegt en laat het daarna ook niet meer koken.

Soep te saai? Last-minute smaakmakers zijn bijvoorbeeld sojasaus, tabasco, sherry of pastis, een schep mosterd of een restje pesto.

Garneren kan ook met van alles en nog wat (maar niet met alles tegelijk!). Denk aan croutons, verse kruiden, een handje alfalfa of tuinkers, verkruimelde kaas of hardgekookte eieren of reepjes ham.

Bereiding van de Crisissoep zoals in het filmpje:

Snijd 1 ui, 1 teen knoflook, 2 stengels bleekselderij, 1 prei, 1 stronk broccoli, 1 venkelknol en 1 kruimige aardappel in stukjes en fruit ze een paar minuten in 1 eetlepel olijfolie.

Voeg 1 water en 2 groentebouillontabletten toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer en maak de soep op smaak met een scheutje Pastis.

Serveer met een topping van een handvol rucola, 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel, 1 eetlepel extra vergine olijfolie en royaal versgemalen zwarte peper

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer