Pindasaus
Reacties
(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie)
-
11
Lila op 23 januari 2010 om 20:09 uur:
Maja, misschien is de saus gaan schiften? Dit gebeurt vooral snel als je een santenblok voor de kokos gebruikt en de santen nog niet helemaal opgelost is in het water. Oplossing: neem wat (nieuwe) kokosmelk/opgeloste santen en roer er een lepel van de geschifte pindasaus door, voeg nu in delen, telkens roeren, steeds meer pindasaus toe..totdat alles weer één massa is.
-
10
maja op 11 januari 2010 om 17:16 uur:
Het recept smaakt erg lekker.. maar waarom wordt mijn pindakaas korrelig van structuur met een laagje olie erbovenop? Enige tip?
Dank en groeten! -
9
Martien Witsenburg op 12 november 2008 om 14:43 uur:
Als eigenaar van een grote biologisch gecertificeerde plantage in Sri Lanka reageer ik even op Joep die niet weet wat het verschil is tussen kokosmelk en kokoswater. Kokoswater hoor je als het ware klotsen als je de noot schud. Het komt vrij als je er een gaatje in maakt. Kokosmelk is een product dat gemaakt wordt van het (witte) kokosvlees. Het zijn dus verschillende producten.
-
8
janneke vreugdenhil op 11 november 2008 om 17:25 uur:
In plaats van tamarinde (zo'n potje blijft overigens jaren goed) kun je ook iets anders zuurs gebruiken, liefst citroen- of limoensap. En nog een tip: Aziatische smaakmakers als gemberwortel, laoswortel, limoenblaadjes, salamblaadjes, sereh en zelfs pepertjes kun je heel goed in de vriezer bewaren. Zo hoef je niet helemaal uit boerenkoolstronkeradeel naar de grote stad elke keer wanneer je zin hebt in pindasaus, Nico :-)
-
7
Anne op 14 oktober 2008 om 20:03 uur:
Ik maak de pindasaus zonder pindakaas, maar met een zakje droog gadogado pindaspul van de toko. Door dat 'pindapoeder' meng ik gevijzelde knoflook + kentjurwortel (van de toko, ook prima bij de verse laos en gember in de vriezer te bewaren). Soms ook fijngemaakte gula djawa, als er nog geen suiker in het poedermengsel zit (ligt aan het merk). En inderdaad een blaadje djeruk purut erbij. Aanmaken met water en verwarmen en evt wat sambal oelek erdoor.
-
6
Jean op 13 oktober 2008 om 21:05 uur:
Prima recept! Alleen zou kokkie de koriander en de komijn weglaten, en bij het volgende bezoek aan de grote stad een toko binnenlopen voor verse laos, gember en serehstengels. Dat kun je allemaal schillen, in schijfjes snijden en (rauw) bewaren in de diepvries tot toekomstig gebruik. Gewoon mee-hakken in de keukenmachine. Het maakt de saus onvergelijkelijk veel lekkerder dan met droge kruiden. Helemaal áf is het met twee meegesudderde gekneusde blaadjes djeroek poeroet. In dezelfde toko verkrijgbaar.
-
5
joep op 13 oktober 2008 om 11:54 uur:
Nico, een potje 'gezuiverde' tamarinde en een doosje serehpoeder zijn even goed en her en der te koop. Overigens als er geen citroen in huis is is een beetje azijn ook prima. Citroen zit er toch al in vanwege de sereh.
En dan nog: als je santen gebruikt moet je ook water gebruiken om de massa vloeibaar te maken. -
4
nico op 12 oktober 2008 om 16:51 uur:
hartstikke leuk recept, maar waar haal ik hier in boerenkoolstronkeradeel vloeibare tamarinde en een serehstengel vandaan? ik zal de suggestie van jeannette meeuwssen eens proberen, daarmee kunnen we hier wel wat
-
3
joep op 11 oktober 2008 om 19:16 uur:
Kokosmelk? Ken ik niet (ja, uit een kokosnoot??). Wel kokoscrème, oftewel santen.
Pindakaas fruiten?? Merkwaardig!
Verder is het prima. -
2
Henk de Boer op 11 oktober 2008 om 07:21 uur:
Uit de vele recepten die ik inmiddels heb gelezen en beluisterd ontstond een iets ander begin, namelijk door kemirienoten te raspen en deze samen met sjalot, trassi en al die andere fijngewreven ingrediënten te fruiten. Ben het verder helemaal eens met die zoet-zuur balans, maar ik gebruik (ook trouwens in veel andere gerechten) hiervoor gemalen sereh, samen met de tamarinde en zo mogelijk limoenen voor het zuur. En naast de goela djawa ook honing die een plezierig aroma aanbrengt.
-
1
jeannette meeuwssen op 11 oktober 2008 om 07:20 uur:
de saus is heerlijk, omdat ik een gezin met kinderen heb, heb ik de zaadlijsten uit de peper verwijderd. Voor een hele snelle pindasaus meng ik pindakaas citroensap en ketjap door elkaar, even opkoken, en happen!!!
Uw reactie
10 oktober 2008, aflevering 22
Voor zo’n 300 ml saus:
- 2 sjalotten (of 1 kleine ui)
- 1 teen knoflook
- 1 – 2 rode chilipepers
- 1 klein stukje trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
- 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
- 1 theelepel gemalen gember (djahé)
- 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
- 1?2 theelepel gemalen laos
- 1 eetlepel arachideolie
- 1?2 pot pindakaas met stukjes noot
- 200 ml kokosmelk
- 1 stengel citroengras (sereh)
- ketjap manis
- vloeibare tamarinde
- citroensap
- Javaanse suiker (gula djawa) of bruine basterdsuiker
Bereiding:
Pel de sjalotten en knoflook en hak ze grof. Snijd de steeltjes van de pepers, verwijder desgewenst de zaadjes, en snijd de pepers in kleine stukjes.
Doe de sjalot, knoflook, chilipeper, trassi, koriander, gember, komijn en laos in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een fijne pasta. Of maak de boemboe op de authentieke manier en wrijf de ingrediënten in een vijzel fijn.
Verhit de olie in een sauspan en fruit de boemboe enkele minuten. Voeg de pindakaas toe en roer deze los terwijl je hem even meefruit. Schenk de kokosmelk in de pan en roer tot er een saus ontstaat.
Verwijder de buitenste, harde schil van de serehstengel en kneus hem door er met het lemmet van een groot mes op te slaan. Leg er een knoopje in of snijd hem doormidden en leg de sereh in de pindasaus.
Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de pindasaus een kwartiertje pruttelen. Dit mag vooral niet te hard gaan, anders gaat de saus schiften. Leg zo nodig een vlamverdeler onder de pan.
Maak de saus op smaak met ketjap, tamarinde, citroensap en suiker. Er moet een mooie balans ontstaan tussen zout en zuur. Als de saus nu nog te dik is, kun je hem verdunnen met een beetje lauw water.
Janneke Vreugdenhil
Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.
|
Camera: Camera/leader: |
Dave Vaessen Roel Rekko |
Ontwerp leader: |
Luc Wermers |
Productie: |
Miriam Bos |
Eindredactie: |