met Janneke Vreugdenhil
 

BBQ: inktvis met chili-citroenjam

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 3

  ghislaine op 13 september 2008 om 14:22 uur:

  erg leuke recepten en duidelijke presentatie. Is het nog mogelijk de eerdere recepten filmpjes en recepturen te bekijken? Heb ik destijds, jammer genoeg, geen gelegenheid voor gehad.

 • 2

  Arie op 19 augustus 2008 om 12:14 uur:

  Ook lekker: vul de inktivssen met tartaar en een scherpe kaas (of een groentenmix met in ieder geval iets scherps - uit, venkel, verse rettich), maar natuurlijk wel met knoflook. Doe er niet teveel in omdat de vulling gaat uitzetten. Dichtmaken met een saté-prikker of tandentstoker. Dan in de alufolie op de grill (anders verbranden ze waar je bijstaat) voor een minuut of vijf, daarna nog een minuut zonder folie. Resultaat: een zeefrikadel.

 • 1

  Gerard op 18 augustus 2008 om 12:15 uur:

  Inderdaad spannende saus. Ga hem zeker proberen. Hoop alleen dat de gasten meer dan 1 pijlstaartje hebben gehad :-)

Uw reactie

15 augustus 2008, aflevering 14

Voor 4 personen:

 • 1 (onbespoten) citroen
 • 1 rode chilipeper
 • anderhalve eetlepel suiker
 • 1 theelepel zeezout
 • 50 ml extra vergine olijfolie
 • 600 - 750 g pijlinktvis
 • extra: barbecue + houtskool

Bereiding:

Maak de barbecue ruim vantevoren aan. De kooltjes hebben minimaal 20 minuten nodig om voldoende hitte te ontwikkelen.

Boen de citroen grondig schoon. Snijd de citroen in stukken en verwijder zorgvuldig alle pitjes. Verwijder het steeltje van de chilipeper en hak de peper, inclusief zaadjes, in stukken.

Doe de stukken citroen en chilipeper in de kom van de keukenmachine of blender. Voeg de suiker en het zout toe en draai tot een fijne puree. Schenk er geleidelijk de olijfolie bij tot een romige, dikke saus ontstaat met de dikte van zelfgemaakte mayonaise.

Proef en maak de chili-citroenjam zo nodig verder op smaak met extra suiker of zout. Er moet een mooie balans zijn tussen zoet, zuur, zout, bitter en pittig.

Maak de inktvissen schoon (zie het filmpje). Maak met een scherp mes inkepingen in de lijven, en snijd grote exemplaren zo nodig in stukken.

Leg de stukken inktvis – inclusief de koppen – op het barbecue rooster. Draai ze al na een minuut om, en haal ze er na 2 à 2,5 minuut weer af. Als je inktvis te lang roostert, wordt het taai.

Serveer de inktvis met de chili-citroenjam.

Embed code:

Janneke Vreugdenhil

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil (1968) presenteert elke week in haar keuken een recept voor het weekeinde. Zij schrijft de dagelijkse column Koken etc. in nrc.next en heeft een kookvragenrubriek in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. Zij schreef en werkte mee aan een tiental kookboeken. In november 2007 verscheen haar meest recente boek Eten enzo. Zij schrijft ook voor tijdschriften als Smaakmakend, Bouillon en Kookze.

colofon nrc rocks

Camera:

Camera/leader:

Dave Vaessen

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer