met Eric Corton
 

Depeche Mode

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 14

  Paul op 2 juni 2010 om 10:35 uur:

  Iemand een idee wanneer de DVD van de concert registratie komt van the tour of the universe?

 • 13

  Jeroen op 29 maart 2010 om 12:39 uur:

  Ben sinds mijn zestiende groot fan. Ik herinner me dat ik op TMF voor het eerst de clip van "It's no good" zag. Ik dacht: "Wat is dit lelijk, wat is dit.. tja, fout ofzo". Hoe het eruit zag en hoe het klonk. Ik wist niet wat ik hoorde en zag. Maar ik kwam erachter wat ik pas muziek vind. Geweldige band, unieke sound, geweldige clips.
  Depeche Mode telt eigenlijk niet mee in Nederland. Er wordt gedacht dat het een jaren tachtig band is. Zoals men bij Van Halen "Jump" roept, roept men bij DM "Enjoy the silence" of "Just can't get enough". Terwijl veel fans het er toch mee eens zijn dat de albums Songs of Faith and Devotion (93) en Ultra (97) zeer sterke werken waren van de formatie. Ook Playing te Angel (05) was een sterke comeback. Mogelijk dat het hier niet geliefd is door de donkere, toch flink serieuze ondertoon. Misschien dat ze daarom zo groot zijn in bijv. Duitsland. Door dat hoogtechnische en serieuze in hun muziek. En, voor wie het zo voelt, het zwaarmoedige.
  Mensen die pretenderen verstand te hebben van muziek en nummers als It's no good, Home, Walking in my shoes etc. niet kennen, kan ik niet serieus nemen.
  Depeche mode is te groot voor Nederland en Nederland is te klein voor Depeche Mode.

 • 12

  M.L.B op 7 september 2009 om 11:10 uur:

  'Gahan' spreek je trouwens uit als 'Gone'

  En jammer dat Alan Wilder is vergeten. Wellicht een wat stiller bandlid, maar heeft wel heel veel betekent voor de sound van 1986 tot 1993 - pakweg de periode waar in DM ook het beste werk heeft geleverd.

  Anyway, leuke review

 • 11

  Gregor op 9 juni 2009 om 10:56 uur:

  Hey Eric,

  Ken DM al van 1984, ben naar veel concerten geweest. Vind het erg dat DM hier in Nederland niet zo bekend zijn, denk ook dat het een beetje ligt aan de aandacht wat ze krijgen van de radio hier in Nederland. De informatie die gegeven wordt is niet compleet en/of correct. Ze worden ook niet echt gewaardeerd. Zolang ik ze maar goed vindt en dat is toch nog na 25 jaar. Ook de solo projecten zijn goed, ook van Alen Wilder zeker de moeite waard.
  Promoot ze, ze zijn het waard ook na ruim 25 jaar. Maar zo zijn nog meerdere bands het waard om gehoord te worden.

 • 10

  monique notten op 27 mei 2009 om 12:37 uur:

  ik ben al een fan vanaf het begin
  heb veel concerten gezien maar depeche mode blijft het beste ik heb kaartjes voor dusseldorf maar de zanger is ziek dus word spannend of het door gaat ook voor pinkpop

 • 9

  Paul op 27 mei 2009 om 12:37 uur:

  Alleen jammer dat je Alan Wilder vergeet in je verhaal. Toch de man die garant stond voor een meer bombastisch geluid vanaf Construction Time Again tot aan Songs of Faith and Devotion. Vince Clarke (ex-Yazoo en Erasure) werd wel genoemd maar heeft op Depeche Mode niet zo'n groot stempel gedrukt als Alan Wilder. Maar goed, zoals je zelf al aangaf kun je niet alles meenemen in je relaas. Ik heb zelf de CD Sounds of the Universe al een tijdje liggen maar ik ben er nog niet aan toe gekomen om de CD goed te beluisteren. Ik ben er alleen even doorheen geskipt. Schandalig eigenlijk als ooit die-hard DM fan. Maar door de jaren heen is mijn interesse een beetje verlegd en was DM even out of the picture. Maar weer gauw oppikken deze week.

 • 8

  Marieke op 15 mei 2009 om 15:54 uur:

  Wat een geweldige nieuwe plaat als ik het zo hoor! Echt super. En wat een lieve kat! Mijn eigen kat zit ondertussen te zeuren dat ik hem te weinig aandacht geef omdat ik hiernaar luister...

 • 7

  bas op 14 mei 2009 om 11:55 uur:

  Dank, mooie opsomming! Grappig gedaan ook.
  En ja...Violator.. the best.
  Ga nu weer meer filmpjes bekijken.

  greetz
  Bas

 • 6

  Rens op 13 mei 2009 om 11:03 uur:

  Hoi Eric,
  Ik ben blij dat ze dit album gemaakt hebben (goed album trouwens)want ik heb alles van ze mbt de albums dan, en elke keer ga ik ze pas weer luisteren als ze iets nieuws hebben. goede band dus want ik blijf ze toch volgen.

  groet rens

  P.s. ben blij dat je de kat nog even liet zien want ik maakte wel zorgen na die val.

 • 5

  edwin op 12 mei 2009 om 20:43 uur:

  Een nieuwe Ben Harper, een nieuwe Oi Va Voi, een nieuwe Maximo Park. Genoeg te doen!

 • 4

  Richard op 12 mei 2009 om 15:39 uur:

  Hoi Eric,
  Heb jij misschien een idee waarom de populariteit van DM in Nederland toch een stuk minder is als in de ons omringende landen? (Ze hebben NL ook regelmatig overgeslagen tijdens tours.)
  Leuk verhaal trouwens.
  Groet!

 • 3

  Constance op 12 mei 2009 om 15:38 uur:

  Hi Eric
  leuk filmpje!
  Ik ben al sinds begin jaren 80 een 'hardcore' fan en ben vorige week naar het eerste concert geweest (de warmup gig van Tour of the Universe) in Luxemburg. Was geweldig dus er staat je wat te wachten op Pinkpop :)

 • 2

  Ruud op 12 mei 2009 om 14:12 uur:

  Hee Eric!

  Leuke aflevering weer ook al heb ik persoonlijk niet zo heel erg veel met Depeche Mode. Kende eigenlijk alleen "Just can't get enough" van hun. Een andere (naar mijn mening) hele goede act die op Pinkpop staat is The Gaslight Anthem. Ik ben benieuwd wat jij van hun vind. Lijkt op Bruce Springsteen maar dan net een tikkeltje ruiger!

  Ga zo door met je videocollumn want ik geniet er iedere week van!

  Gr. Ruud

 • 1

  Maarten op 11 mei 2009 om 11:33 uur:

  De cover is uiteraard van de hand van Anton Corbijn!

Uw reactie

11 mei 2009, aflevering 52


David Gahan. Foto: Lex van Rossen

Depeche Mode, een van de invloedrijkste en succesvolste bands uit de jaren tachtig, is terug met een nieuw album: Sounds of the Universe. Eens was de band de grondlegger van de synthipop, maar die tijd is allang voorbij, schrijft NRC-poprecensent Hester Carvalho. ,,Het ritme is gedragen en de zang gezwollen.Het geluid wordt bepaald door zware elektronische akkoorden die als een kerkorgel uit de speakers daveren.''

Bekijk de clip van de nieuwe single Wrong:

Carvalho vindt Wrong een van de ,,uitschieters'' van dit album, dat zij anders beoordeelt dan Eric Corton. ,,De nieuwe, twaalfde cd, Sounds Of The Universe, is een wisselvallig geheel. Soms scheert er een rafelig klinkend gitaarloopje langs, snel gevolgd door een nieuwe voorraad sacrale synthesizers. De eerste vijf nummers overtuigen door de verrassende melodieŽn en net beheerst pathos. Maar halverwege de cd verbleken de composities en storen de glasheldere synthesizers'', schrijft Carvalho.


Martin Gore, Dave Gahan en Andrew Fletcher. Foto AP

Bekijk:

Deze aflevering van nrc rocks bestaat ook als podcast. Abonneer hier of beluister hieronder:

This text will be replaced

Embed code:

Eric Corton

3FM-dj Eric Corton (1969) presenteert zijn band, artiest of track van de week per webcam vanuit zijn zolderkamer. Op 3FM presenteert hij vijf keer per week rockprogramma's voor de VPRO en BNN. Hij is ook presentator van Pinkpop en tv-programma's. Corton is opgeleid als acteur aan de Toneelschool Maastricht en werkzaam geweest bij diverse toneelgezelschappen zoals het Zuidelijk Toneel. Hij speelde en zong in diverse bandjes, waaronder Tacker.

colofon nrc rocks

Camera leader:

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer