met Eric Corton
 

Keane

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 5

  Gert van Andel op 10 december 2008 om 12:19 uur:

  He Eric,

  Leuke filmpjes!
  Kleine kanttekening: Tom Chaplin schrijft de teksten niet, dat doet meesterbrein/technicus Time Rice-Oxley. De nummers op The Iron Sea gaan veelal over Tom's verslavingen en bijbehorend gedrag maar zijn geschreven uit het perspectief van Rice-Oxley. Dat maakt de nummers des te pijnlijker omdat Chaplin op deze manier geconfronteerd wordt met het beeld dat zijn beste vriend van hem heeft en dit vervolgens zelf vol passie moet zingen.
  Eerste album was mooi en tijdloos, tweede album klonk goed maar had wat last van een gebrek aan goede songs. De nieuwe vind ik verschrikkelijk, het glazuur verdwijnt terstonds van mijn tanden.

 • 4

  Faber op 22 oktober 2008 om 18:29 uur:

  Ik zal wel de enige zijn(of in ieder geval één van de weinige), maar ik vind het nieuwe Keane album niet zo goed als de voorgaande twee. Dat heeft vooral te maken met de nieuwe sound, meer elektrisch. Keane was juist zo mooi door de piano die altijd zo duidelijk aanwezig was. Deze is in dit album wel aanwezig maar valt erg weg tegenover de rest van de instrumenten. Ze hebben hun sound dusdanig veranderd dat het voor mij geen Keane meer is, helemaal door het feit dat het nu eigenlijk vier bandleden zijn ipv 3. Natuurlijk mag een band experimenteel zijn en groeien, maar dit vind ik een te heftige verandering.


  Wil gelijk nog even van de gelegenheid gebruik maken: wanneer kunnen we een nrc rocks over textures verwachten? ;)

 • 3

  Mark op 21 oktober 2008 om 21:30 uur:

  Absoluut helemaal goed verwoord Eric.. absolute topband.. Lovers Are Losing vind ik de topper

 • 2

  Floris op 20 oktober 2008 om 20:33 uur:

  Keane... Toen Under the Iron Sea uitkwam waren denk ik veel mensen een beetje teleurgesteld. Ik wel, maar als ik hem nu weer luister dan denk ik WAUW wat een album.
  Dit gevoel heb ik absoluut niet bij de nieuwste cd, Perfect Symmetry. Die is meteen goed. Bijvoorbeeld hun nieuwste single The lovers are losing. Soort Star Wars. Of Better Than This, die handjes in de lucht! En dan het nummer Perfect Symmerty. Heerlijk... Na 1 week kan mijn iPod niks anders meer draaien:)
  Eric, leuke filmpjes weer!
  Luister ook eens naar Air Traffic, soort Keane maar dan anders!!!
  Gr. Floris

 • 1

  Marjan op 20 oktober 2008 om 10:58 uur:

  Het is leuk om te zien dat de cd zo goed wordt ontvangen. Ik ben een van de gelukkige winnaars die naar het geheime feestje van That's life mag. Om niet geheel onbekend daar straks te staan ben ik al naar de songs gaan luisteren. Wat ik mis in jouw verhaal, Eric, is de inhoud van de songs. Er staan nog al wat statements in. Ik had zelf ook wel kunnen zeggen dat het een prachtige cd is. Ik mis inhoudelijke opmerkingen. Jammer.

Uw reactie

20 oktober 2008, aflevering 23


Keane

De Britse pianorockband Keane is terug met een derde album: Perfect Symmetry. De gitaarloze groep ontstond in 1995 en nam in 1997 de huidige naam aan. Maar Keane werd pas vanaf 2004 internationaal een hitmachine met het debuutalbum Hopes and Fears, het beste verkochte Britse album van 2004.

Sindsdien is het trio uitgegroeid tot een vaste waarde op de grote rockfestivals. Veel aandacht gaat uit naar zanger Tom Chaplin, onder meer wegens diens eerdere drank- en drugsproblemen die hem in 2006 noopten concerten af te lasten. Maar de muzikale hoofdrolspeler is de pianist, toetenist en schrijver van de band, Tim Rice-Oxley.

Bekijk de nieuwe single Spiralling:

NRC-poprecensent Hester Carvalho schrijft over de nieuwe cd: ,,De jongetjes van Keane zijn groot geworden. Zanger Tom Chaplin, die moeiteloos model had kunnen zijn voor een portret van het huilende zigeunerkindje, klinkt nu in ieder geval steviger dan eerst. De door piano en zweverige synthesizers begeleide liedjes van Chaplin waren weliswaar succesvol - als het bleke broertje van Coldplay - maar hadden weinig ruggengraat. Inmiddels heeft ook de brave Chaplin het nodige meegemaakt - gecancelde tournees en opname in de afkickkliniek wegens een verslaving aan cocaine - en het deed hem goed.''


Keane vlnr: Richard Hughes, Tom Chaplin en Tim Rice-Oxley. Foto: Søren Solkær Starbird

Carvalho wijst erop dat zanger Chaplin nu gitaar speelt en dat er ook ondersteuning is van een bassist: ,,Aan alles is te horen dat Keane de ambitie heeft om groots en meeslepend te zijn; daarvoor zit er nog altijd genoeg galm op de zang, de drums en de gitaarriffs. Maar nummers als Spiralling met zijn grappige, meisjesachtige 'ooh ooh'-koortje, het stoer rockende Playing Along en You Haven't Told Me Anything laten horen dat Keane meer kanten heeft.''

Volgens Carvalho zijn er ,,nu catchy gitaarloopjes die als een rode draad door de nummers lopen; er is de overslaande stem van Chaplin in Better Than This; en er is een rijkdom aan door elkaar geweven melodietjes waardoor je er niet snel op uit geluisterd raakt. Het geheel heeft pit, en dat is in het geval van Keane best verrassend''.

Bekijk The Making Of Perfect Symmetry:

Beluister de hele cd Perfect Symmetry via nrcnext.nl

Embed code:

Eric Corton

3FM-dj Eric Corton (1969) presenteert zijn band, artiest of track van de week per webcam vanuit zijn zolderkamer. Op 3FM presenteert hij vijf keer per week rockprogramma's voor de VPRO en BNN. Hij is ook presentator van Pinkpop en tv-programma's. Corton is opgeleid als acteur aan de Toneelschool Maastricht en werkzaam geweest bij diverse toneelgezelschappen zoals het Zuidelijk Toneel. Hij speelde en zong in diverse bandjes, waaronder Tacker.

colofon nrc rocks

Camera leader:

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer