met Pieter Steinz
 

Robert Crumb

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 3

    Alfred op 4 november 2009 om 21:38 uur:

    Beste meneer Steinz,

    Allereerst mijn complimenten voor deze leuke rubriek en de goede recensies.
    Ik wil u echter het volgende vragen: Hoe komt het dat er, bijna drie weken na verschijning (of is het al een maand?) nog niet eens een handjevol recensies van 'De Etaleur' van Christiaan Weijts verschenen? Vooral na uw lovende woorden in Tros Nieuws Show over Via Cappello 23, ben ik benieuwd naar uw oordeel over zijn laatste novelle.

    Groeten,

    Alfred

  • 2

    Jan Ysbrand Smit op 4 november 2009 om 17:56 uur:

    Ik ervoer wel degelijk een eigen visie bij het lezen; terwijl hij zich overall aan de grondtekst houdt, laat Crumb een subtiel visueel commentaar zien, bijvoorbeeld in de uitdrukking van verbijstering en angst op het gezicht van Noach, wanneer deze God's voornemen aanhoort alle leven op aarde weg te zullen vagen. Genesis vermeldt niets over dergelijke emoties. Die toch vrij menselijk zijn bij het horen van zo'n krankzinnig plan. Dit is maar een voorbeeld van vele. Of hoe krachtig Crumb vrouwen neerzet, zoals Sarah, of de dochters van Lot. Niet ondergeschikt maar zelfbewust sturing gevend aan hun lot. Aldus brengt Crumb het verhaal dichter bij je, maakt het menselijker. Het doet me een beetje denken aan wat Rembrandt deed in zijn bijbelse voorstellingen: in die schilderijen legde hij herkenbare emoties vast, en realistische dramatische spanning. Kunst die je met een vernieuwde blik naar een oud verhaal doet kijken. En vragen oproept.

  • 1

    Max Zwart op 31 oktober 2009 om 09:55 uur:

    Mooie bespreking van Crumb" Genesis. Ik begrijp alleen niet waarom Steinz Crumb gebrek aan visie verwijt. Volgens mij geeft de vorm waarin Crumb het bijbelboek giet, een comic, duidelijk zijn visie weer: meer is niet nodig om te laten zien hoe krankjorum 't een en 't ander is...

Uw reactie

29 oktober 2009, aflevering 34

Pieter Steinz bespreekt Het Boek Genenis getekend door Robert Crumb, Nicolaas Matsier verzorgde de vertaling.

Lees:

Deze aflevering van nrc leest bestaat ook als podcast. Abonneer hier of beluister hieronder:

This text will be replaced


Embed code:

Pieter Steinz

Pieter Steinz, chef Boeken van NRC Handelsblad, bespreekt elke week een boek dat hem heeft geraakt, positief of negatief. Steinz (1963) studeerde oude geschiedenis en Engels aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook enkele jaren als docent werkzaam was. Sinds 1989 is hij NRC-redacteur en vanaf 2005 chef van de wekelijkse bijlage Boeken. Behalve over literatuur schrijft hij over popmuziek en geschiedenis. In boekvorm verscheen van zijn hand onder meer: Lezen &cetera, gids voor de wereldliteratuur (2003), Lezen op locatie – atlas van de wereldliteratuur (2004), Het ABC van de Wereldliteratuur (2006), en Het web van de wereldliteratuur (2007). Dit jaar verscheen De duivelskunstenaar, een literair non-fictieboek over Faust, de 16de-eeuwse magiër wiens legende onder meer via de toneelstukken Christopher Marlowe en Goethe over de wereld is verspreid.

colofon nrc rocks

Leader:

Made in Palookaville

Productie/montage:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer