'Nederland moet zich niet afkeren'

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 11

    willem van Eys op 7 maart 2010 om 17:09 uur:

    duidelijkheid. Berlijn begrijp ik van uit zijn oude funktie. maar... de NAVO [jaap] blijft de sukkel. ze hebben geslapen, drie jaar geleden zei de PvdA al dat het de laatste keer was. het hele kabinet heeft dit ondertekend. het moment dat de PvdA de stekker er uit trok, vind ik niet sjiek. Verhagen is voor mij een typisch CDA adept, ik noem hem "he burgemeester, Hekking" een zeer duidelijk typetje van een goed satirisch programma. als je de jeugd weer bij de politiek wilt betrekken zal de "oude politiek" haar les eens moeten lezen!

  • 10

    gertjan op 2 maart 2010 om 10:08 uur:

    Je moet oud soldaten, zeker van deze rang, geen gelegenheid meer geven hun mening te geven.
    Gekleurder kan het niet!

  • 9

    Evert op 1 maart 2010 om 10:03 uur:

    He NRC, interviewen jullie ook nog iemand die een kritisch geluid laat horen ten opzichte van de Afghanistan oorlog?

  • 8

    Casper op 28 februari 2010 om 21:13 uur:

    In tegenstelling tot wat de heer Berlijn beweert, zal Nederland geroemd en gevolgd worden voor zijn dappere besluit om de uitgangspunten van de aanwezigheid in Afghanistan ter discussie te stellen. Nu nog niet met zoveel woorden gesteld in de NL politiek. Maar dat is wel waar het om draait.

    Want waarom zijn wij in Afghanistan? En waarom dienen wij Obama c.s. te plezieren met het blindelings volgen van de amerikaanse politiek, gemaskeerd onder de Navo?

    Wie zijn wij dat wij vrede en democratie denken te kunnen brengen in een land dat in andere structuren denkt? Waarom willen wij de kruisridders van de 21e eeuw zijn?

  • 7

    R.H.K. Pohlmann op 28 februari 2010 om 21:11 uur:

    Bij het luisteren naar het interview van de heer Berlijn, bekruipt mij het gevoel dat de meest enge, in de zin van niet ruim en weing omvattend, politiek in de afgelopen week ons deel is geweest. Ik geneer mij dat wij zo met de belangen van de Afghanen omgaan, met de belangen van onze bondgenoten en dat wij aan Amerika de boodschap hebben afgegeven, zoekt u het vooral zelf maar uit. Wij hebben nu gemeenteraad verkiezingen en die zijn pas echt belangrijk. Ik geneer mij voor deze hypocratie en ben het dan ook volstrekt eens met de suggestie van een van de eerdere respondenten, dat dit werkelijk belangrijk genoeg is om in de komende komende verkiezingen een prominente rol te spelen. Krijgt de heer Bos alsnog zijn zin en mag hij het een en ander aan het kiezersvolk uitleggen en trots melden dat zijn rug recht is gebleven.

    Richard H.K. Pohlmann

  • 6

    SoeKoe op 28 februari 2010 om 21:11 uur:

    De PvdA wil niet langer in Afghanistan blijven. Het verzoek om het werk aan de wederopbouw op de Nederlandse manier af te maken wordt door haar afgewezen. Dit besluit getuigt van moed en vertrouwen in de lokale gemeenschap om een goede samenleving op te bouwen.

    Het is goed dat de PvdA, als drager van politieke idealen, zich richt op het realiseren daarvan binnen een rechtvaardige Staat en in de grotere internationale verbanden. Verstandig dat de PvdA zich op tijd terugtrekt om niet verward te raken in allerlei details.

    Persoonlijk begrijp ik niet hoe Lodewijk Asscher (Amsterdam) en Marnix Norder (Den Haag) de zelfde partij kunnen vertegenwoordigen. In de gemeenteraden kunnen de, vaak technische, problemen door participerende burgers in openheid en transparantie rechtvaardig opgelost worden. De gemeenteraadsverkiezingen tonen dat er een veelheid aan lokale partijen klaar staat voor die taak. Ook hier zou de PvdA aan karakter winnen door zich als politieke partij uit de gemeenteraadsverkiezingen terug te trekken.

  • 5

    Harry H. op 28 februari 2010 om 21:10 uur:

    Het is logisch dat Dick Berlijn vanuit zijn vroegere militaire functie zo redeneert, maar we mogen niet onze internationaal duidelijk gemaakte afspraak daarover vergeten namelijk: we vertrekken in 2010 uit dat land! Elk betrokken Westers land met name Amerika wist hiervan, maar dachten kennelijk dat het wel zo'n vaart niet zou lopen. Maar onze regering o.l.v. Balkenende(CDA) had dit via de NAVO veel sterker moeten benadrukken, maar hij wilde liever het beste jongetje uit de klas bij Bush blijven samen met de Hoop Scheffer.Ik vind het prima dat Nederland nu zijn poot stijf houdt, wij hebben meer dan genoeg voor dat land gedaan, waarbij het nu de beurt aan andere landen is hun verantwoordelijkheid te nemen w.o. Frankrijk. Jammer alleen dat het een PvdA-verkiezingsstunt is geworden.

  • 4

    Eelko op 26 februari 2010 om 20:22 uur:

    ik ben het geheel met de duidelijke zienswijze van de heer Berlijn eens, en waar gerefereerd wordt aan de gevallennen, daarbij wil ik opmerken dat het erg is, dat Nederland in de vorm van bijdrage een zeer grote bijdrage (Levens) heeft gegeven, maar tevens wil ik opmerken dat er zeer goed werk wordt afgeleverd,aangezien er verhoudingsgewijs maar een klein percentage, afgewogen tegenover andere landen, aan gesneuvelden zijn, hoe erg dat ook is.
    vanuit dat standpunt gezien vind ik het bijzonder jammer dat het goede werk dat door de troepen geleverd wordt en is, de wederopbouw zal gaan stagneren, niet afgemaakt zal worden en juist een terugval zal bewerkstelligen.
    indien door voorbeeld van de bevolking onderling een betere toekomst zal ontstaan dan valt de Taliban vanzelf uit elkaar, want niemand wil onderdrukt worden daarom is scholing en werk zo belangrijk, immers een toekomst perspectief daar vechten wij toch allen voor waarom zouden wij dat anderen onthouden indien dat in onze macht ligt?

  • 3

    René Koster op 26 februari 2010 om 17:04 uur:

    Het is wel erg gemakkelijk om je telkens te verschuilen achter een zogenaamde afspraak: dit geldt wellicht voor een bepaald percentage van de bevolking, die meneer Bos daaraan zal wensen te houden. Maar ben je er daarmee vanaf? Als alle mensen in Nederland zo geweldig principieel waren, dan zijn er nog wel andere afspraken, die niet zomaar schaamteloos gebroken hadden moeten worden. Er zijn er teveel om op te noemen in dit bestek....
    De kracht van argumenten van de heer Dick Berlijn wordt gemakshalve door de tegenstanders van zijn en van zeer veel andere Nederlanders hun mening omzeild: wellicht, omdat die niet te verdoezelen is.
    Waar blijft die hoezee stemming nu van het "linkse kiezers"smaldeel in Nederland na de intrede van president Obama vorig jaar? Keren zij hem, die ze zo graag aan het bewind zagen komen, nu ineens de rug toe?
    Om maar te zwijgen van de lafhartige houding de Afghanen te verraden en over te leveren aan de Talibaan.
    Willen diezelfde principiële mensen dat in de geschiedenis boekjes achter hun naam hebben wellicht?
    De geschiedenis heeft al eerder bewezen, dat deze houding vele medenederlanders in de problemen heeft gebracht, afgezien van de soldaten/mensenlevens die dat door deze principes, heeft gekost. [de toestand/uitrusting van het leger voor de tweede wereldoorlog, Srebrenica etc, etc.]
    Het lijkt erop als er verkiezingen aankomen, dat dan ineens de gestelde "beloftes" gehouden moeten worden: hoe hypocriet kun je zijn! Het lijkt heel dapper, maar dit soort dapperheid heeft een zeer rafelige rand....
    Ik houd zeer van principes, maar dat moet nimmer de kracht van 'wet van Meden en Perzen' worden.
    Wie prudent is zal dit beseffen! Wetten worden door mensen gemaakt en niet door 'goden': zo ook principes. In de rest van de wereld, en die is heel erg groot, zal ons beleid daarop worden getoetst en beoordeeld.... ik mag hopen, dat meneer Bos en zijn gevolg daarvan kennis zal gaan dragen en er achter komen, wie aan het langste eind trekt en het gelijk aan de andere kant zal vinden...
    Ik wens hen allen veel sterkte in de toekomst. Slaap zacht!

  • 2

    Harm op 26 februari 2010 om 14:24 uur:

    Het betoog van de heer Berlijn is begrijpelijk. De positie van nederland in het wereldgebeuren zal wellicht door dit besluit veranderen en het zou logisch zijn als dit besluit een definitief onderdeel wordt van de komende verkiezingen.

    Het lijkt mij toe dat, gezien het belang dat de voorstanders van deze actie uitspreken, de inkomende regering als één van de eerste stappen een beslissing moet nemen over deze zaak en eventueel dit besluit teniet doen.

    De politieke partijen die voorstanders zijn van deze inmenging in Afghanistan kunnen dit in hun verkiezingscampagne sterk naar voren brengen.

    Ik gebruik het woord "inmenging" want zover ik weet heeft nederland geen oorlog met Afghanistan. Dit is een "hulpactie" met de bedoeling om de tegenwoordige Afghaanse regering te helpen de Taliban te vernietigen, de papaver verbouw tegen te gaan en Afghanistan te ontwikkelen als een welwillend deelgenoot in het wereldgebeuren, met een democratische grondslag.

    De tijd zal het leren of dit ideaal haalbaar is. Is het al die verloren en/of verwoeste levens waard?


  • 1

    Mentjox op 26 februari 2010 om 14:22 uur:

    De heer Berlijn noemt alleen algemeenheden
    we moeten niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden nu moeten anderen het opknappen.Waarom zijn wij eigelijk in Afghanistan om de taliban uit te schakelen
    dat zal nooit lukken want zij houden zich op tussen de bevolking precies zo als de Vietnamezen deden is ook niet gelukt.
    Militairen spelen nu eenmaal graag soldaatje.
    Afspraak is tot aug.2010 Nederland hou je daaraan nu is een ander aan de beurt.
    Als klein landje hebben wij een grote bijdrage geleverd als dat per hoofd van de bevolking gerelateerd zou worden dan hebben we al genoeg gedaan .Er zullen best structurele bijdrage geleverd zijn maar of deze duurzaam zijn eens gaat ieder land daar weg en de stamhoofden worden weer de baas.

Uw reactie

25 februari 2010, aflevering 124

Robert van de Roer interviewt Dick Berlijn, oud-Commandant der Strijdkrachten, over het vermoedelijke vertrek van Nederland uit Afghanistan. Wat is de militaire schade, op de grond en voor de reputatie van Nederland? En wat vindt hij van de timing, net nu president Obama een ander beleid in Afghanistan voert?

Camera en montage: Roel Rekko

Regie en productie: Miriam Bos

Embed code:

 

colofon nrc rocks

Presentatie/eindredactie:

Robert van de Roer

Productie/montage:

Miriam Bos

Leader:

Made in Palookaville

Beelden leader:

RTL Nieuws

AP