Crisis in Nederland

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 8

    Rob Groenhuijzen op 3 maart 2010 om 20:55 uur:

    Veronderstel dat de Taliban gelijk hebben en dat het westen alleen in Afghanistan komt om te roven? Wat blijft er dan over van alle praat van redacteuren. Redacteuren praten vanuit een nationale (westerse) visie. Die periode om zo te kijken is achterhaald en dus is hun visie krom, tekortschietend of fout.

  • 7

    ineke groenwold op 28 februari 2010 om 21:12 uur:

    "Democracy at work", zo interpreteerde een Amerikaanse collega de val van het Nederlandse kabinet over Uruzgan.
    Ook al zit er persoonlijke politiek achter, het feit dat de wens van de meerderheid van de bevolking wordt gehonoreerd, is inderdaad de gedachte achter een ware democratie.
    Moet je hier kijken; na jaren van ploeteren leek er eindelijk een soort hervorming van de gezondheidszorg aan te komen, werd het door het parlement en de senaat gesluisd en gaat het nu mogelijk niet door omdat in een van de 50 plus staten een senator van de tegenpartij aan de macht is gekomen!?!?
    En dat terwijl de meerderheid van de Amerikaanse bevolking drommels goed doorheeft dat de boel om moet.
    Misschien dat het aanzien van Nederland in zakelijk en militair opzicht een deuk heeft opgelopen, maar dat is niet enige gezicht van het land.

  • 6

    S. Postma op 24 februari 2010 om 13:05 uur:

    Als burger van dit land vind ik het belangrijk dat besluiten van de regering door die regering zelf ook worden gehonoreerd. Dat geeft zekerheid en structuur voor mijn eigen leven. Joost Oranje gaf dit belang duidelijk aan. Hubert Smeets gaf de internationale consequenties en dat is een trend waar we sinds 350 jaar bewust voor hebben gekozen door als klein land zelfstandig te blijven. Dat willen we nog steeds dus kunnen we alleen corrigeren door als (zelfstandig)onderdeel van een sterk Europa verder te gaan. Ons zelf op het slachtblok leggen en grote heren dienen zoals Verhagen en de Hoop Scheffer doen verlaagt ons tot politieke slavernij: hard werken, weinig verdienen en geen spaar centen opbouwen.

  • 5

    Frans Haverkort op 24 februari 2010 om 13:05 uur:

    Ik vind dat de pvda ten onrechte de terugtrekking heeft geclaimd van de troepen omdat die beslissing twee jaar geleden is genomen en er ondertussen andere zaken aan de orde zijn zoals de brief van de navo. Het is op zijn minst onbeschaafd de brief te laten komen en haar daarna te negeren, zoals Bos heeft gedaan. Het is duidelijk dat er geen cohesie meer bestond in het kabinet. Het vallen van de coalitie is juist!

  • 4

    Pim Voskamp op 23 februari 2010 om 10:35 uur:

    De vragen over de val van het kabinet zijn suggestief.

    Jammer. De antwoorden zijn veel meer feitelijk.

  • 3

    prof Willem Riedijk op 22 februari 2010 om 20:50 uur:

    (Vijftien jaar ben ik nu weg uit Nederland
    Voor de voorbereiding van mijn voorjaars college lees ik momenteel Friedmans "Hot, Flat and Crowded" en dat past goed bij mijn mening over deze crisis
    Waar zijn we toch mee bezig)
    Natuurlijk heeft de PvdA formeel gelijk, maar de critici ook. Nederland valt zeker waar het over deze beslissing gaat onder het "Flat" van Friedman. De illusie dat Nederland een autonoom land zou zijn, kan ik vanuit Curaçaos perspectief alleen maar beamen. Net zoals wij hier uiteindelijk geen nee kunnen zeggen tegen het Nederlandse aanbod onze bij elkaar gestolen schulden te betalen, kan Nederland geen neen zeggen tegen de NAVO. Nederland kan inderdaad over veel zaken niet meer zelf beslissen.
    Dat het kabinet gevallen is, is "slecht" voor de vele knoeiers op Curaçao, want ik verwacht en hoop op een strengere houding vanuit een PVV-achtig kabinet
    en dat is hard hard nodig want het geld van de Nederlandse belasingbetaler verdampt anders opnieuw
    Voor het aanzien van Nederland vind ik deze affaire slecht De PvdA heeft formeel volkomen gelijk, maar het vallen van het kabinet is niet goed voor Nederland BV
    Nederland gaat erop achteruit
    Het gebaar van PvdA lijkt meer ingegeven vanuit de mentale houding "we hebben gelijk" dan van "wat is goed voor onze partij en Nederland BV"
    en daar moet de regering goed op letten Want momenteel gaat het over veel belangrijker zaken dan de "war on terror" het gaat erom oververhitting van de aarde te voorkomen In dat licht vind ik terrorismebestrijding een middel om te zorgen dat we daartoe de juiste maatregelen kunnen nemen

  • 2

    H.Ridder op 22 februari 2010 om 18:21 uur:

    Uitstekende analyse. Proficiat!

  • 1

    Verhoog op 22 februari 2010 om 18:20 uur:

    Het is slecht als een land niet meer zelf mag beslissen of ze hun jongens aan de dood blootstellen in een land waar Amerika een "war on terror"bedrijft.
    De PVDA heeft groot gelijk en Verhagen wil alleen maar machtig zijn en meepraten met de "groten der aarde".

Uw reactie

22 februari 2010, aflevering 122

Joost Oranje, chef politieke redactie NRC, bespreekt de val van het kabinet en de komende verkiezingscampagne met Robert van de Roer.

Camera en montage: Roel Rekko

Bekijk Het aanzien van Nederland met Hubert Smeets:

Lees:

Embed code:

 

colofon nrc rocks

Presentatie/eindredactie:

Robert van de Roer

Productie/montage:

Miriam Bos

Leader:

Made in Palookaville

Beelden leader:

RTL Nieuws

AP