Verscheurde wereldsteden

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

  • 4

    Annelies Bruinsma op 10 februari 2010 om 10:46 uur:

    Heel goed artikel in het weekblad van nrc en deze documentaire is zeer indrukwekkend. Je kunt je afvragen hoe dit moet worden opgelost, als het al opgelost kan worden. Ik vind het net als Koert beangstigend.

  • 3

    E. Vos op 9 februari 2010 om 15:11 uur:

    In Frankrijk zijn bepaalde wijken besmet. Staat de naam van een omstreden buurt bij je adresgegevens in je CV is de kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatie- gesprek nihil. Het recht om anoniem te kunnen solliciteren om discrimineren tegen te gaan is recent geintroduceerd maar is niet goed over nagedacht en geeft een sollicitatiebrieven direct een luchtje. Frankrijk is geen asociaal land als ik observeer hoe Fransen op straat met daklozen omgaan. (heel veel zijn zelf bang om dakloos te worden) Hoe zij veel doen voor Restos du coeur, acties rond Haiti en meer. Heel veel Fransen zelf zitten ook in de problemen. Enorme (jeugd)werkeloosheid en de mondialisering slaat toe in de vorm van verplaatsen fabrieken naar lage lonen landen waardoor hele steden worden getroffen door werkeloosheid. Veel jongeren uit de probleemwijken zijn niet te motiveren op school. Daarbij zijn er bendes die de weg naar de binnenstad van Parijs ook hebben gevonden en 'oorlogen' worden op grote stations in Parijs uitgevochten tot grote schrik van de bevolking en breed uitgemeten in het nieuws. Het geweld wordt heviger en men schiet tegenwoordig met scherp op de politie die zich standaard uitrust met kogelvrij vest bij dit soort ongeregeld-heden. Plannen om overal camera's op te hangen krijgen bijval maar er zijn ook tegengeluiden te horen over de privacy die onder vuur ligt. De problematiek in Parijs is heel ingewikkeld. De crisis moet nog een graadje erger om de bevolking te mobiliseren en wellicht kunnen de buitenwijken daarvan mee profiteren. De oplossing kan niet worden aangeboden op een schaaltje maar moet ook voortkomen door input en initiatieven van de bevolking zelf. Zo is jonge radiozender die de stem van de banlieues laat horen. En met succes.

  • 2

    Robbert Bentvelsen op 9 februari 2010 om 15:10 uur:

    Zeer interessante documentaire. Ik woon sinds een halfjaar net buiten de Boulevard Periferique en ervaar gelukkig een gelijdelijke overgang van Paris naar de Banlieues. Het is niet geheel zwart-wit, maar qua samenstelling van de bevolking en winkels merk je wel duidelijk verschillen.

    Zelf heb ik het idee dat, zoals de journalisten schetsen, dat de lokale media er weinig aandacht aan schenken. Voor de Fransen zijn er belangrijkere zaken zoals staken of feesten..

  • 1

    Hester de Prieelle op 7 februari 2010 om 17:13 uur:

    Ontluisterend, ontroerend, en indrukwekkend. Voor iedereen die denkt iets over de tegenstelling arm & rijk te weten.

Uw reactie

5 februari 2010, aflevering 119

Robert van de Roer van nrc.tv spreekt in Parijs met Afrika-correspondent Koert Lindijer en Frankrijk-correspondent René Moerland over hun observaties in de sloppenwijken van Nairobi en de banlieues van Parijs. Voor NRC Weekblad en nrc.tv gingen de twee NRC-correspondenten samen op reportage in de getto's van elkaars hoofdstad.

Lees hun artikel in NRC Weekblad van zaterdag 6 februari 2010.

Camera Parijs: Roel Rekko

Camera Nairobi: Robert Ochola

Montage: Miriam Bos en Roel Rekko

Samenstelling: Robert van de Roer

Embed code:

 

colofon nrc rocks

Presentatie/eindredactie:

Robert van de Roer

Productie/montage:

Miriam Bos

Leader:

Made in Palookaville

Beelden leader:

RTL Nieuws

AP