Roel Janssen over de AOW
Reacties
(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie)
-
5
Adriaan Theist op 1 december 2009 om 17:30 uur:
De overheid kan inderdaad niets doen aan de reeds door een werknemer in zijn tweede pijler pensioenfonds opgebouwde rechten. Wel kan de overheid in de toekomst fiscaal beperkingen gaan stellen. Door b.v. de maximale toegestane aftrekbaarheid van de opbouw die nu voor b.v. een middelloonsysteem 2,25% per jaar is (na 40 jaar = 90%), te verlagen tot b.v. 2,14% (na 42 jaar ook 90%).
Degenen die dus maximaal last gaan hebben van deze maatregel zijn degene die nu 25 jaar of jonger zijn.
Vooralsnog verwacht ik dat veel pensioenfondsen de regelingen (nog) niet zullen wijzigen en hebben de meeste pensioenfondsen sowieso een flexibele ingangsleeftijd. Je kunt dus eerder of later stoppen met werken, maar uiteraard met minder of meer pensioeninkomen. Zo was het altijd al.
Overigens zal voor veel modale werknemers de verhoging van hun pensioenleeftijd al in 2015 aanvangen omdat dan de partnertoeslag wegvalt. De partner zal meestal niet in staat zijn de ontbrekende 8.800 (1/2 AOW) op te brengen door (voor het eerst? / full-time) te gaan werken en dus moet de partner, die zojuist 65 is geworden, nog 2 à 3 jaar (afhankelijk van het leeftijdsverschil) doorwerken. Als de baas het goedvindt? -
4
Drs. J.J. Blankert op 15 november 2009 om 15:36 uur:
Over zorgkosten dient Nederland een sanering in te voeren want de zorgkosten per hoofd van de bevolking is in Nederland ver de hoogste binnen de Europese Unie. Even kijken naar Skandinavië hoe daar de zorgekosten worden gecontroleerd en gemanaged
-
3
Drs. J.J. Blankert op 15 november 2009 om 15:36 uur:
Ik ben net uw presentatie volledig eens. Het probleem is dat meerdere pensioenfondsen in de moeilijkheid zijn en vooral ABP wegens gebrekkige controle van de DNB en zijn bestuur. Nu als de technische reserves dienen te worden berekend op een pensioenleeftijd van 67 jaar i.p.v. 65 jaar heeft men minder technische reserves nodig en de dekkingsgraad zal een grote sprong maken van 105 voor ABP tot schat ik 120. Dat is de echte onbesproken reden. Een parlementaire enquête over ABP moet plaats vinden en bepalen wat de Staat heeft gespaard doordat beurswinsten uit het roulettespel Staatsbijdragen heeft vervangen.
-
2
Jan Schoenmakers op 13 november 2009 om 12:57 uur:
Beste redactie,
Sinds ik alleen nog een digitaal abonnement op de NRC heb, ben ik in
aanraking gekomen met de commentaar-filmpjes van de redacteuren op de
website, zoals die van Maarten Schinkel en Roel Janssen. Ik vind ze erg
informatief en een welkome afwisseling op de geschreven artikelen. Ik
hoop dat jullie hiermee doorgaan!
met vriendelijke groet,
Jan Schoenmakers -
1
evert hamstra op 5 november 2009 om 22:41 uur:
Verhelderend verhaal over deze volksverzekering ! Jarenlang AOW betaald welke nu door de zeer matig aangestuurde zorg-instellingen wordt verkwanseld. Wat mij echter niet duidelijk is ; hoe kan de overheid de individuele werknemer verplichten om tot 67 jaar door te werken daar hij met zijn werkgever een juridisch contract heeft gesloten waar de einddatum benoemd is en waarbij het bedrijfspensioenfonds ( of verzekeraar ) bij 65 of eerder tot uitkeringen over gaat. De overheid kan toch deze contracten niet eenzijdig gaan wijzigen ?
Uw reactie
4 november 2009
Ook na het debat in de Tweede Kamer is het laatste woord over de verhoging van de AOW-leeftijd nog niet gezegd, voorspelt Roel Janssen, financieel-economisch redacteur NRC. Hij legt uit hoe de nieuwe regeling in elkaar zit.
Bekijk de interactieve grafiek met de kosten van de vergrijzing:
Camera en montage: Floris Mulder
Bekijk ook Jan Blokker en zijn AOW:
Deze aflevering van nrc nu bestaat ook als podcast. Abonneer hier of beluister hieronder:
|
Presentatie/eindredactie: |
|
Productie/montage: |
Miriam Bos |
Leader: |
Made in Palookaville |
Beelden leader: |
RTL Nieuws AP |