met Kamagurka
 

Accidentisme - winnaar Sanne 't Hooft

Reacties

Reageer!

(Deze reactie wordt nog beoordeeld door de redactie) 

 • 5

  marjo op 9 september 2008 om 12:11 uur:

  Ik hoop dat het resultaat van de aanpassing van ontwerp van de voetbalshirts voor KV Oostende (waarvan de rugnummers 2 en 4 volgens enkelen niet leesbaar waren) ook nog terugkomt in de krant (en misschien als bijschrift bij De Belgische Berlusconi, zoals de prentjes hiernaast?).

  Wat ik me afvroeg bij het geschilderde portret: moet je ook zo (accidentistisch) kijken om te lijken?

 • 4

  Henny Plas op 8 september 2008 om 22:42 uur:

  Geweldig initiatief. En nu nog een... vrouw.
  Liefs Henny

 • 3

  Emil Havas op 4 september 2008 om 14:38 uur:

  Ik vind dit er uitzien als een veelbelovende kunststroming, maar ik bepleit een kleine aanpassing van de naam. "Accidentalisme", dat sluit mooi aan bij de terminologie die hedendaagse evolutiefilosofen bezigen en maakt de stroming vanzelf diepzinniger en biedt mogelijkheden voor verdere uitbouw, diversificatie en vooral stratificatie. Bovendien kun je accidentalisme diametraal stellen aan het occidentalisme, welke leer systematisch kenmerkende westerse waarden als individualisme, democratie en rationalisme verwerpt. Een kaleidoscoop aan nieuwe mogelijkheden ontvouwt zich voor mijn oog, de in inertie en redartatie vervallen kunstwereld kan weer jaren, misschien zelfs lichtjaren, vooruit!

 • 2

  connel op 3 september 2008 om 20:56 uur:

  Ik ben zeer teleurgesteld want het portret lijkt weer niet !


 • 1

  C, van Noort op 3 september 2008 om 20:55 uur:

  Het accidentime is een interactieve stroming waarbij per toeval of per ongeluk het gemaakte portret op een bestaande persoon lijk. Echter van een bestaande persoon is bij toeval een gelijkend portret gemaakt. Vraag: wie/ wat is het kunstwerk? is het de persoon of het schilderij? en wie is de kunstenaar? is het Kamagurka of is het de schepper?

Uw reactie

3 september 2008, aflevering 16

Kamagurka bedrijft een nieuwe kunstvorm die regelmatig te zien zal zijn op nrc kamatube: het Accidentisme. Hij schildert een portret van iemand die hij niet kent. Wie vindt dat hij er op lijkt, kan als bewijs een foto opsturen naar nrctv@nrc.nl.

Kamagurka heeft gisteren de winnaar gekozen uit zeventien reacties op het eerste schilderij: Sanne 't Hooft. Hij krijgt een originele Kamagurka-tekening van zichzelf. Kamagurka zal die tekening vanavond live maken in het programma De Wereld Draait Door, waarin beiden te gast zijn.


Het schilderij

De winnaar


De andere inzendingen:

NRC-redacteur Paul Steenhuis schrijft in nrc.next en NRC Handelsblad over het Accidentisme van Kamagurka.

Embed code:

Kamagurka

De Vlaamse cartoonist, schilder, tv- en theatermaker Kamagurka (Luc Zeebroek, 1956) heeft een vrije opdracht om de absurditeit van het dagelijks leven vast te leggen. Zijn filmpjes gaan over de actualiteit, of juist niet. Kamagurka maakt onder meer de dagelijkse cartoon op de voorpagina van NRC Handelsblad, waarvoor hij al tientallen jaren werkt. Hij publiceert ook in tal van internationale bladen en kranten. In 2008 maakt hij in opdracht van een weldoener elke dag een schilderij. Hij treedt ook op in theaters in Nederland en BelgiŽ. Kamagurka is onder meer bekend geworden van zijn shows met Herr Seele en van de stripfiguur Cowboy Henk.

colofon nrc rocks

Camera:

Sarah Van Dale

Camera leader:

Roel Rekko

Ontwerp leader:

Luc Wermers

Productie:

Miriam Bos

Eindredactie:

Robert van de Roer